Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Oplatí sa pre naše telo konzumácia chia semienok?

Oplatí sa pre naše telo konzumácia chia semienok?

Drobné chia semienka a ich účinky na zdravie sú v poslednej dobe skloňované v mnohých článkoch i receptoch. Semienka s univerzálnym využitím si od marketingového sveta vyslúžili nálepku „superpotravina“. Sú to potraviny s vysokým obsahom látok prospešných pre ľudský organizmus, ktoré sú označované „superpotravinami“ a práve chia semienka, zrná, ktoré telo ľahko dokáže vstrebať patria do skupiny týchto potravín. Je konzumácia chia semienok pre naše telo naozaj prospešná?

Pôvod semienok možno lokalizovať do oblastí Strednej a Latinskej Ameriky. Chia semienka tvorili v minulosti súčasť jedálnička Aztékov už v roku 2600 pred naším letopočtom. Už v dávnych dobách si ľudia uvedomovali silu ich účinku, semienka využívali na liečbu infekcíi i na stimuláciu strelných rán. Aztécki bojovníci v minulosti považovali chia semienka za bohatý zdroj energie a vytrvalosti. Semienka boli pre našich predkov natoľko vzácne, že boli používané ako obchodná mena. Mnohé kultúry semienka považovali za posvätné. Chia sú semená púštnej rastliny Šalvie Hispánskej, ktorá rastie v Mexiku.

Hľadáte pre svoje telo bohatý zdroj omega-3 a omega-6 mastných kyselín? Chia semienka sú skvelý kandidát. Chýba Vám v strave dostatok vlákniny? Opäť možno siahnuť po chia semienkach. A čo vápnik? Máte ho dostatok? Vedeli ste, že sto gramov chia semienok obsahuje päťkrát viac vápnika ako kravské mlieko? Semienka majú nepochybne pozitívny vplyv na trávenie, predovšetkým vďaka svojmu obsahu vlákniny, ktorá tvorí až 40 % ich hmotnosti. Semienka sú vhodné pre ľudí, ktorý nemôžu konzumovať lepok a úspešne predchádzajú problémom s plynatosťou i nepravidelnou stolicou. Majú priaznivé účinky pri pocite nevoľnosti i pálení záhy a znižujú úroveň cholesterolu. Semienka sú pomocníkom pri redukcíi váhy, pretože dokážu potláčať pocit hladu a podporujú ľudský organizmus v udržaní vedomia o nasýtení a plnosti žalúdka.

Chia semienka majú schopnosť prirodzene znižovať krvný tlak a regulovať hladinu cukru v krvi. Siahnuť po chia semienkach sa odporúča i preto, že sú zdrojom bielkovín a zdravých tukov. Prispievajú k správnemu fungovaniu imunitného a svalového systému. Semienka sú považované za superpotravinu aj vďaka ich antioxidačným účinkom, obsahujú viac antioxidantov ako čučoriedky. Vďaka ich obsahu vápnika podporujú správnu funkciu kostí, zubov a ďasien. Pomáhajú zlepšiť celkový vzhľah pokožky, dokážu ju obnoviť a regenerovať.

Semienka v žiadnom prípade netvoria základ stravy, sú však skvelým doplnkom k jedálníčku, ktorý je pestrý a vyvážený. Ich veľkou výhodou je práve ich univerzálne využitie. Jogurty, tvarohy, vločky, kaše, koláčiky, nápoje, ovocné šťavy, šaláty, pudingy, šejky...semienka ľahko primiešate do rôznych pokrmov a môžete kombinovať s akýmkoľvek ovocím. Odporúčanou dennou dávkou sú dve čajové lyžičky denne, teda 25 gramov chia semienok. Trh je plný rôznych produktov a potravín, ktorých účinky sú propagované s cieľom zisku i napriek tomu, že priaznivo na ľudský organizmus a zdravie nepôsobia. Chia semienka však jednoznačne medzi potraviny, ktoré sa len tvária prospešne, zaradiť nemôžeme. Ich priaznivé účinky a pozitívne benefity pre ľudský organizmus sú vo svete rozšírené zaslúžene, pretože chia semienka naozaj majú pre naše telo bohatú ponuku živín.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Včera som si u Vás objednala vitamíny a už ich mám doma, chcem sa len poďakovať za skvelé služby. Nech sa Vám darí.“

M. Pešková