Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Oriešky zázračné, oriešky zdravé časť 1

Oriešky zázračné, oriešky zdravé časť 1

Orechy patria k jedným zo základných ingrediencií pri príprave vianočných pokrmov. Sú úžasne zdravé a vedeli to už aj naše babičky a prababičky. Sú chutné v rôznych podobách, v rôznych jedlách a žiadna potravina sa im svojim zložením nevyrovná. Chcete o nich vedieť zaujímavé informácie ? Nech sa páči, čítajte.

História

Korene orechov siahajú do dávnej minulosti. Orechy sa zaradzujú medzi najstaršie potraviny na svete. Archeológovia objavili orechové škrupiny, ktorých vek je viac ako 8000 rokov. Ich názvy, napríklad latinský názov dreviny orech, Juglans, pochádza zo slovného spojenia Jovis glans - Jupiterov žaluď. Už naši predkovia vedeli oceniť chuť a zloženie orechov.

Dreviny

Na Slovensku poznáme z drevín, na ktorých orechové bohatstvo rastie, liesku obyčajnú - Corylus avellana a orech kráľovský - Juglans regia alebo orech čierny - Juglans nigra. Môžeme spomenúť aj gaštan jedlý - Castanea sativa. Lieska obyčajná - Corylus avellana je krík alebo nižší strom, ktorý sa dožíva veku 60 - 70 rokov. Dorastá do výšky 6 metrov. Plody liesky sa nazývajú lieskovce. Orech kráľovský - Juglans regia je opadavý strom a dorastá do výšky 20 - 25 metrov. Plody tohto stromu sa nazývajú vlašské orechy. Orech čierny - Juglans nigra však dorastá až do výšky 30 metrov a v oblasti svojho pôvodného rozšírenia je schopný dorásť až do výšky 50 metrov. Avšak plody z tejto dreviny sa prevažne používajú na medicínske účely, pretože ich chuť nie je taká skvelá ako v prípade orechu kráľovského. Castanea sativa - gaštan jedlý je tiež zaujímavý strom. Dorastá do výšky 30 metrov a jeho plody, gaštany sú veľkou pochúťkou. V súčasnosti je táto drevina vystavená veľkému problému a na našom území je čoraz viac napádaná hubou, ktorá v nej spôsobuje rakovinu.

Vlašské orechy

U nás je tento druh najznámejší a pravdepodobne aj najpoužívanejší, pretože v mnohých lokalitách si tieto orechy ľudia dokážu vypestovať sami. Vlašské orechy sú úžasné svojím obsahom prospešných látok pre organizmus. Obsahujú vitamíny B1, B2, B3, B6, E, ďalej aj fosfor, draslík, horčík, železo, zinok, selén, meď a mangán. Veľkým podielom sa na ich zložení zúčastňujú aj tuky. Tvoria až 70%. Sú to však zdravé tuky, presnejšie povedané, nenasýtené mastné kyseliny. Vlašské orechy priaznivo vplývajú na srdce, sú teda bojovníkom proti kardiovaskulárnym ochoreniam, zrýchľujú spaľovanie tukov, takže sú ideálnym doplnkom pri chudnutí, rovnako pôsobia pozitívne na potenciu a na zvýšený cholesterol. Je odporúčané zjesť denne 10 orechov.

Lieskovce

Sú rovnako známe ako vlašské orechy a majú tiež z hľadiska nutričných hodnôt špecifické vlastnosti. Lieskovce obsahujú veľké množstvo vitamínov a iných látok ako sú napríklad vitamín A, B, D, betakarotén, selén, horčík, železo, mangán, obsahujú veľa škrobu a olejov. Lieskovce posilňujú činnosť mozgu a sú vhodné pre ľudí trpiacich cukrovkou. Najdôležitejšia je skutočnosť, že znižujú riziko srdcovocievnych ochorení.

V tejto časti sme sa venovali dvom základným druhom orechov, ktoré si dokážeme vypestovať aj na našom území. Ak ste zvedaví aj na ďalšie chutné a zdravé druhy orieškov, čítajte aj pokračovanie článku.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem velmi pekne za vybavenú objednávku v super rýchlom konaní. Balík dnes došiel:-)“

Duchová