Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Paradajková sezóna

Paradajková sezóna

Práve v tomto období sa na nás zo záhrad začínajú usmievať prvé sladké červené paradajky. Či ste už niekedy paradajku z vlastnej záhrady konzumovali alebo nie, môžem vám to len odporučiť, pretože domáce paradajky majú neuveriteľne sladkú chuť. Paradajka je plodinou, ktorá je známa napríklad svojimi skvelými účinkami na ochranu prostaty. Najzdravšie na konzumáciu sú čerstvé paradajky, avšak vieme si ich pripravovať na množstvo spôsobov.

Niečo z histórie

Paradajka je po zemiaku jednou z najrozšírenejších rastlín z čeľade Solanaceae. Pestuje sa takmer na celom svete. V 16. storočí ju priviezli Španieli z Mexika a Peru. Trvalo však viac ako 200 rokov, kým bola táto plodina akceptovaná v Európe. Najlepšie sa paradajka uchytila v Španielsku a Taliansku, kde patrí medzi hlavné zložky potravy, a práve vďaka paradajke si dnes môžeme vychutnať rôzne dobroty z týchto kuchýň. Paradajky môžu mať rôzne farby. Poznáme červené, žlté alebo zelené paradajky. Vďaka výskumom sa potvrdilo, že paradajky v sebe ukrývajú nesmiernu silu, a vďaka svojmu zloženiu nám pomáhajú v mnohých oblastiach.

Zloženie paradajok

Čerstvé paradajky obsahujú veľa vody, malé množstvo uhľohydrátov, proteínov a tukov, ktoré pozostávajú najmä z glukózy a fruktózy. Energetická hodnota a účinky paradajok spočívajú v jej obsahu minerálov, vitamínov ale aj nevýživných látok. Paradajka obsahuje vitamín C. V paradajkách tiež nechýba ani vitamín B1, B2, B6, niacín a foláty. Okrem toho je v nich zastúpený provitamín A. Z minerálov je v paradajkách najviac obsiahnutý draslík, potom železo, horčík a fosfor. Z nevýživných látok obsahujú paradajky napríklad rastlinnú vlákninu, organické kyseliny, napríklad jablčnú a oxalovú, vďaka ktorým má paradajka svoju výnimočnú chuť. Okrem toho obsahujú aj lykopén, čo je látka, ktorá spôsobuje červené zafarbenie paradajok.

Účinky

Paradajky nám ponúkajú celú škálu skvelých účinkov na organizmus:

  • Pomáhajú prostate
  • Prečisťujú organizmus
  • Majú močopudné účinky
  • Posilňujú imunitu
  • Majú antioxidačné účinky
  • Znižujú hladinu cholesterolu v krvi
  • Ochraňujú obehovú sústavu
  • Pomáhajú tráveniu

Použitie paradajok

Ako som spomínala v úvode, paradajky sú najúčinnejšie ak ich konzumujeme v surovom stave. Okrem toho si ich môžeme napríklad vyprážať. Vyprážané sú chutné, ale ľudia, ktorí majú slabší žalúdok majú problém ich ľahko stráviť. Ďalej si z paradajok môžeme vyrobiť paradajkovú šťavu a omáčku alebo pretlak. Tieto produkty sú bohaté na vitamín C a minerálne soli. Dusené paradajky sú výdatnejším zdrojom lykopénu ako surové. Lykopén, ktorý paradajkám dodáva červenú farbu, zabraňuje degenerácii prostaty. Podľa rôznych výskumov bolo potvrdené, že lykopén z dusených alebo vyprážaných paradajok sa vstrebáva omnoho lepšie ako zo surových. Pozor však na priemyselne spracované výrobky, pretože môžu obsahovať veľké množstvo prísad, ktoré vyvolávajú alergické reakcie.

Naša stránka vám tiež ponúka množstvo skvelých produktov z paradajok. Môžete si vybrať napríklad sušené BIO paradajky, BIO paradajkový pretlak, pesto na cestoviny, bezlepkové paradajkové lupienky, BIO lúpané a štvrtené paradajky a množstvo iných výrobkov, ktoré vo svojej kuchyni a jedálničku oceníte.

Paradajky sú mimoriadne chutné a obľúbené plodiny. Pripravujte si z nich rôzne dobroty, či už z receptára svojich mám alebo recepty z talianskej, či španielskej kuchyne. Uvidíte, že ulahodíte nielen sebe, ale aj ľuďom okolo seba a dodáte si skvelé látky ukryté v týchto výnimočných plodoch.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcem sa Vam podakovat za rychle a seriozne jednanie. Balicek prisiel dnes rano. Som velmi spokojna.“

Nora Takacova