Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Podbeľ liečivý a jeho účinky

Podbeľ liečivý a jeho účinky

Prechádzky do prírody sú vždy prísľubom toho, že môžeme spojiť príjemné s užitočným. Užívať si pobyt na čerstvom vzduchu, nekonečnú harmóniu prírody a načerpať novú energiu. Aj Vy milujete všetky tie jedinečné pocity, ktoré nám príroda dáva? Prechádzky sú užitočné nie len pre naše fyzické zdravie, ale i pre našu mentálnu pohodu a čas strávený vonku môžeme využiť užitočným spôsobom i vďaka zbieraniu liečivých rastliniek. V lese za domom sa skrýva mnoho rastlín, ktoré čakajú, kým objavíme ich priaznivé účinky a obľúbená rastlinka so žltými kvetmi- podbeľ je nepochybne jednou z tých najznámejších. Liečivý podbeľ s výrazným vzhľadom kvetov si len ťažko pomýlime s inou rastlinou v lese, nakoľko je nám všetkým dobre známy už z našich detských čias, keď nám babička varila čaj zo sušeného podbeľu vždy, keď nás trápil kašeľ. Už starí Rimania a Gréci veľmi dobre vedeli, že podbeľ je pre naše zdravie hotový a nesmierne vzácny poklad.

Presvedčte sa o tom aj Vy!

Príchod podbeľu liečivého do prírody je vždy predzvesťou blížiacej sa jari. Nakoľko podbeľ obľubuje rôzne typy pôdy a vyskytuje sa v nížinatých oblastiach, ale i v pohoriach, nájsť ho v prírode nikdy nie je príliš náročná a nesplniteľná výzva. Kto podbeľ hľadá, ten ho vždy nájde! Celá jar nám ponúka príležitosť nazbierať si domov vzácny podbeľ liečivý, preto neváhajte a čím skôr sa vydajte na výpravu za hľadaním tejto užitočnej rastlinky.

Ideálne obdobie zberu: najvhodnejší čas na zber kvetov podbeľu je počas apríla a mája, avšak, ak natrafíte na rozkvitnutý podbeľ už v marci, určite využite príležitosť nazbierať ho ešte, keď je čerstvý. Vedeli ste, že užitočné sú pre naše zdravie aj listy tejto liečivej rastlinky? Mnohí si myslia, že zber podbeľu predstavuje len zameranie sa na jeho žlté kvietky, avšak i nazbierané listy možno usušiť a následne využiť v náš prospech. Vhodné obdobie zberu listov je počas mája a júna. Čerstvý podbeľ je odporúčané, čo najskôr využiť, avšak najodporúčanejším spracovaním je jeho vysušenie, nakoľko možno rastlinku v tejto podobe využiť aj rok potom, ako sme ju usušili.

Ako na sušenie: nazbierané časti liečivej rastlinky sušte na suchom mieste s dostatočným vetraním. Ideálna teplota prostredia, v ktorom sa podbeľ suší, by nemala prekračovať teplotu 35 °C.

Podbeľ lieči omnoho viac, než len kašeľ

Antiseptické účinky podbeľu dokážu skutočné divy. Najznámejšie využitie podbeľu jednoznačne rastlina nachádza pri problémoch s dýchacími cestami, či už je to kašeľ, nepríjemný hlien, zápal pľúc alebo astma. Vedeli ste však, že podbeľové listy sú napríklad využívané aj na zmiernenie popálenín? Podbeľ vo forme obkladu nachádza svoje využitie i v prípade zápalu očí a dokáže pomáhať dokonca aj pri nechutenstve. Po podbeli možno siahnuť i v prípade, že chcete posilniť svoj imunitný systém. Priaznivo vplýva na tráviaci systém a dokáže prečistiť i hrubé črevo. Je využívaný pri žalúdočných a črevných zápaloch, nakoľko má schopnosť upravovať látkový metabolizmus v ľudskom organizme. Podbeľ sa dokáže popasovať i s problémami sprevádzajúcimi zápal ústnej dutiny. Zaujímavým využitím liečivej rastlinky je zmierňovanie svalovej bolesti a bolesti kĺbov, s ktorými si podbeľ dokáže účinne poradiť. A účinne si poradí aj s ekzémami a zápalmi žíl. Čaj z podbeľu si doprajte i v prípade, že trpíte migrénou. Skvelým využitím priaznivých účinkov liečivej rastliny je pleťová maska na tvár, ktorá bojuje s mastnotou alebo akné.

Upozornenie na záver: s dlhodobou a nadmernou konzumáciou podbeľu liečivého to v žiadnom prípade nesmiete preháňať, nakoľko rastlina síce má liečivé účinky, avšak obsahuje pyrolizidínové alkaloidy, ktoré toxicky pôsobia na našu pečeň. Konzumácia podbeľu sa neodporúča ani budúcim a dojčiacim mamičkám.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za balik, prisiel v poriadku a vyrobky tiez... Obzvlast spokojna som s cajmi, ktore ocenila aj moja 6 rocna dcera... dakujem“

Kristína