Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Pohánka

Pohánka

Pohánka sa v súčasnosti stala plnohodnotnou potravinou, ktorú si obľúbili najmä priaznivci bio potravín a zdravého stravovania. V minulosti však bola pohánka potravinou, ktorá bola hlavnou zložkou potravy chudobných ľudí. V súčasnosti však vedci prišli na jedinečné účinky pohánky, ktoré má vďaka schopnosti získavania živín z pôdy a postupne začína byť obľúbená medzi všetkými ľuďmi. Dá sa pripravovať na množstvo spôsobov, či už ako súčasť cereálnych sladkých raňajok spolu s ovsenými vločkami, ovocím a medom alebo na slano ochutená rôznymi koreninami ako príloha k mäsu alebo tofu. Je na vás ako si pohánku pripravíte, jej skvelé účinky sú prvoradé. Obsahuje množstvo zdraviu prospešných látok ako je napríklad vitamín C alebo zaujímavý rutín, ktorý je schopný zastavovať drobné podkožné krvácania. Pozrime sa bližšie na jej účinky a na zložky, ktoré je schopná ako dôležitá súčasť stravovania nám poskytnúť.

Čo to je?

Ako som už spomínala, z tejto stavikrvovitej obilniny si v minulosti pripravovali rôzne pokrmy najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva. Pohánka má minimálne nároky na prostredie, v ktorom rastie. Je schopná rásť na veľmi chudobných piesčitých pôdach. Avšak neznesie pôdu zaťaženú chemikáliami. Preto je schopná dosahovať vysoké výnosy len na pôdach, ktoré nie sú kontaminované chemickými látkami. Keďže je pohánka schopná bojovať s nepriazňou prostredia a s chudobnými pôdami, vytvorila si špeciálne ochranné látky a sústredila ich do semien. Najdôležitejšou z týchto látok je rutín. Pohánka pochádza pravdepodobne z Ázie. V súčasnosti je veľmi rozšírenou obilninou na ruských stepiach. Pohánka má jemnú múčnatú chuť a obsahuje množstvo látok dôležitých pre správnu výživu. Táto obilnina je silne bázická, čo pomáha pri odkysľovaní organizmu.

Obsah výživných látok

Medzi najdôležitejšie látky, ktoré pohánka obsahuje patrí vláknina, rutín, vitamín C, vitamín E, vitamíny zo skupiny B, rôzne bioflavonoidy, zinok, draslík, železo, vápnik, meď, selén, mangán a množstvo iných. Pozornosť si však zaslúži skvelý rutín. Táto látka chráni kapiláry rastliny pred útokmi a škodlivými vplyvmi voľných radikálov, čím zabezpečuje transport vody v rastlinnom organizme. Rovnakou ochrannou funkciou pôsobí aj na naše telo. V kombinácii s vitamínom C pomáha spevňovať cievy a zastavovať krvácanie. Tiež je účinná v boji s kŕčovými žilami.

Účinky pohánky na náš organizmus

Ako som už spomínala, látka rutín je v našom organizme dôležitá pre zdravé cievy a žily a zastavuje krvácanie. Okrem týchto účinkov pôsobí aj v iných oblastiach:

  • Pomáha pri problémoch s hemoroidmi
  • Zastavuje krvácanie z ďasien
  • Zastavuje krvácanie z nosa
  • Spevňuje väzivové tkanivo
  • Prekrvuje organizmus
  • Stimuluje libido
  • Pozitívne vplýva na potenciu
  • Posilňuje imunitu
  • Reguluje krvný obeh
  • Znižuje krvný tlak

Pohánku môžeme použiť na prípravu rôznych druhov pokrmov. Môžeme z pohánkovej múky piecť sladké omelety, chlieb, rovnako z nej môžeme vyrábať cestoviny alebo rôzne pohánkové kaše. Môžeme si z nej pripraviť aj úžasné palacinky alebo obilninovú raňajkovú kašu s ovocím. Obilniny a obilné produkty sú pre náš organizmus hlavnými zdrojmi škrobu. Ak sa pokúšame odvyknúť si od častej konzumácie mäsa, obilniny sú na to najvhodnejšou náhradou. Konzumácia pohánky je skutočne prospešná pre náš organizmus a oživí nám náš jedálniček. Experimentujte aj s touto obilninou a uvidíte, že sa z nej dajú vykúzliť gastronomické pochúťky.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcela by som Vám poďakovať za expresne rýchle vybavenie mojej objednávky. Keď som si tovar objednávala, mali ste na stránke informáciu, že tovar naskladňujete a malo by to trvať cca 2-4 dni. Tak som rátala s tým, že doručenie bude trvať aj týždeň. Nakoniec to bolo tak, že v pondelok som objednávala a v stredu som už mala tovar na Zásielkovni. Taký servis nemajú hocikde. Som za takýto rýchly servis veľmi vďačná a určite to nebol môj posledný nákup u Vás.“

Zelinková