Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Pomarančová pokožka - príčiny a prevencia

Pomarančová pokožka - príčiny a prevencia

Pomarančová pokožka, známejšia aj pod názvom celulitída, je predovšetkým dôsledkom nesprávneho životného štýlu. Nie je to nič viac, než nahromadený tuk pod kožou, ktorý tlačí na spojivové tkanivá - tie nátlakom zoslabnú, stratia svoju pružnosť, tuk sa dostáva k povrchu a vytvára tak hrboľatý vzhľad.

Tento kozmetický problém sa najčastejšie vyskytuje na stehnách, zadku, pažiach, bruchu a trápi väčšinu žien (cca 90%). Objaví sa obvykle po puberte a bohužiaľ je súčasťou normálnej ženskej anatómie. Nie je škodlivý, no dosť nevzhľadný. Neznamená to, že musí byť nevyhnutne známkou obezity, nečinnosti alebo zlého zdravotného stavu. Tento typ pokožky sa môže objaviť aj u štíhlych a fyzicky aktívnych žien.

Aké sú hlavné faktory pre jej rozvoj?

  • Nahromadené toxíny - zlá a nevyvážená strava.
  • Hormonálne faktory - tehotenstvo, antikoncepcia, starnutie.
  • Diéty - príliš veľa tuku, alebo sacharidov, veľa soli, málo vlákniny.
  • Nesprávny životný štýl - fajčenie, sedavé zamestnanie, žiadna fyzická aktivita, dehydratácia.
  • Hrúbka a farba pleti - celulitída je viac evidentná u ľudí, ktorí majú tenkú pokožku a svetlý tón pleti.

Väčšina ľudí a prevažne žien, ktoré tento problém trápi, sú schopné a ochotné spraviť čokoľvek, aby sa jej zbavili. Aj keď sa rôzne moderné techniky môžu zdať lákavé a účinné, neexistuje žiaden výskum, ktorý by potvrdil ich dlhodobú účinnosť. Je však známe, že predovšetkým ženy, ktoré športujú majú zvyčajne menej telesného tuku a tým pádom aj menší výskyt celulitídy.
Takže najsľubnejším, osvedčeným a možno pre niekoho "staromódnym" riešením, je zdravá strava, dostatok prijatých tekutín, aeróbny a silový tréning. Všetko to chce nielen čas ale aj poriadnu dávku trpezlivosti.

Prevencia v jednotlivých bodoch

  1. Zdravá a vyvážená strava - dostatok ovocia, zeleniny (predovšetkým takej, ktorá obsahuje vyššie percento vody, napr. uhorky, reďkovka, paradajka a paprika), celozrnných výrobkov, vlákniny, zdravých tukov, superfoods, pravidelný pitný režim, potraviny bez obsahu GMO a škodlivých chemických látok. Je vhodné vyberať si produkty z ekologického poľnohospodárstva (BIO) a vyhýbať sa rýchlemu občerstveniu, spracovaným a rafinovaným potravinárskym výrobkom a rovnako potravinám s extrémnym obsahom cukru.
  2. Pohyb - vyberte si formu pohybovej aktivity, ktorá vás baví, či už to bude beh, chôdza, plávanie, bicyklovanie. Podkožný tuk je uložený na vrchnej časti svalu, ak je sval ochabnutý a slabý, zvyšuje sa aj pravdepodobnosť hrboľatého vzhľadu. Aj práve preto je vhodné zaradiť v rámci možností silové cvičenie zamerané na postihnuté partie.
  3. Spevňujúce krémy - fungujú ako podporný prostriedok. Masáže s takýmito krémami pomáhajú stimulovať krvný obeh a podporiť odbúravanie tukových buniek.
  4. Fajčiari by mali obmedziť počet cigariet. Cigaretový dym nepriaznivo vplýva na zníženie krvného prietoku ciev a tým narúša tvorbu kolagénu. Spojivové tkanivo sa tak ľahšie poškodí a nahromadený tuk pod kožou je potom viditeľnejší.
  5. Ak máte nadváhu, najlepšie čo môžete urobiť na zjemnenie celulitídy, je znížiť množstvo telesného tuku a to docielite tým, že sa budete držať bodov č. 1 a č. 2.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dnes som od Vás dostal balík všetko bolo ako má byť. Ďakujem želám Vám veľa úspechov a veľa spokojných zákazníkov.“

Martin Slávik