Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Pomoc pri poruchách spánku

Pomoc pri poruchách spánku

Poruchy spánku trápia ľudí odjakživa. Nie každá noc je príjemná a neprebdená. Mnohí z vás sa už stretli s tým, že nedokázali zaspať ani po namáhavom dni alebo sa budili veľakrát za noc, čo kvalite spánku nijako nepomáha. Veľkým spúšťačom nespavosti, neschopnosti zaspať alebo prerušovaného spánku, sa v súčasnosti stal stres. Ľudia žijú v uponáhľanej dobe a v podvedomí počas spánku v hlave riešime mnohé problémy. Aj toto je jeden z dôvodov nespavosti. Samozrejme príčin je viac. Najdôležitejšie je však naučiť sa tento problém zvládať. Napríklad aj pomocou stravy, ktorá je dôležitým bodom v spánkovom režime. Pozrime sa na to, ktoré potraviny nám s týmto problémom dokážu pomôcť a dovoľme svojmu telu, aby si počas noci poriadne oddýchlo.

Prečo vzniká nespavosť?

Príčinami nespavosti môže byť množstvo faktorov. Medzi najznámejšie patrí stres, nadmerné požívanie alkoholu, nikotínu alebo kávy, taktiež môže nespavosť spôsobovať príliš ťažké jedlo, ktoré skonzumujeme tesne predtým ako zaľahneme do postele. Okrem toho môžu tieto poruchy spôsobovať aj nadmerné produkcie stimulačných denných hormónov. Ide o adrenalín alebo kortizón. Taktiež môžeme pripisovať vinu depresívnym stavom alebo práci na zmeny, ktorá skutočne pre organizmus nie je prospešná. Dôležité je taktiež sa zmieniť o symptómoch porúch spánku.

Patrí sem:

  • Podráždenosť
  • Hektický sled myšlienok
  • Nervozita v nohách a rukách
  • Mravčenie v končatinách
  • Pocit nepokoja

Pomoc z prírody

Možno ste už počuli množstvo receptov, ktoré by vám podľa starých mám mali pomôcť. Je však viac než isté, že najdôležitejšou podmienkou zdravého spánku je dostatočný prísun tryptofánu do mozgu. Tryptofán sa nachádza napríklad v slivkách, čerešniach, hrozne, nektarinkách, marhuliach a podobne. Táto aminokyselina sa nachádza najmä v sladkých druhoch ovocia a zeleniny. Na to, aby sa táto aminokyselina podieľala na tvorbe spánkového hormónu sú potrebné látky ako je napríklad vitamín C, vitamín B alebo prvok mangán. Vitamín C nájdeme predovšetkým v citrusoch a čerstvom ovocí, vitamín B napríklad v banánoch, špenáte alebo sóji a mangán v strukovinách, zemiakoch, špenáte a rôznych druhoch semienok a jadierok. Okrem konzumácie týchto potravín nám môže pomôcť aj večerná prechádzka, čítanie obľúbenej knihy alebo relaxácia pri filme, či dobrej hudbe. Podmienkou správneho spánku je taktiež upokojenie organizmu pred zaspávaním. V tomto čase by sme mali prestať myslieť na stresujúce podnety a problémy, ktoré nás trápia.

Základné pravidlá zdravého spánku

Musíme si uvedomiť, že denný a nočný rytmus každého človeka je iný a taktiež poruchy spánku sa v prípade každého človeka prejavujú inak. Preto si musíme uvedomiť a hlavne stanoviť čas, ktorý je v našom prípade potrebný na dostatočnú regeneráciu počas nočného spánku. Taktiež je veľmi dôležité zaspávať každý deň v rovnakom čase. Ďalšou podmienkou je kvalitný matrac a posteľ, na ktorej sa budeme cítiť zdravo a bezpečne. Okrem toho by sme mali zaspávať v tme a tichu a taktiež pred zaspávaním nekonzumovať ťažké jedlá. A ako som už spomínala, pri zaspávaní treba myslieť na príjemné veci, aby telo nebolo v strese.

Recept pre dobrý spánok

V prípade, že chcete ľahkú a správnu večeru pred tým ako sa uložíte spať, môžete si napríklad pripraviť skvelú ryžovú kašu. Budete na to potrebovať hrnček ryžovej kaše, čerešne, marhule a pistácie. Ovocie umyjeme a nakrájame na ľubovoľné kúsky. Jemne ho zamiešame do ryžovej kaše. Vrch dozdobíme posekanými pistáciami a môžeme konzumovať. Samozrejme, ovocie môžete rôzne kombinovať a nahrádzať a taktiež oriešky môžete zameniť za rôzne semienka alebo iné druhy orechov. Fantázii sa medze nekladú.

Zdravý spánok je skutočne podmienkou každého plodného dňa, kedy chceme žiariť a podávať tie najlepšie výkony. Občas sa však stane, že stres nám zaspať nedovolí. Skúste sa riadiť radami, ktoré som vám ponúkla v tomto článku a stravujte sa zdravo. Uvidíte, že vám dodržiavanie týchto zásad pomôže a každý váš deň bude aktívnejší.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobry den, dakujem Vam za rychle vybavenei mojej objednavky. Oreganovy extrakt ma uz doma, vynikajuci.“

Martina