Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Posilnite svoju obranyschopnosť Vitamínom C

Posilnite svoju obranyschopnosť Vitamínom C

Aký je najznámejší vitamín, ktorý poznáte? Spomedzi všetkých vitamínov Vám na myseľ prvý príde jednoznačne vitamín C. S príchodom jarného ročného obdobia nastávajú klimatické zmeny a teplotné výkyvy, kedy sa strieda aprílový dážď s prvými teplými lúčmi slniečka. Nálady, ktoré počasie strieda behom jarných mesiacov majú mnohokrát nepriaznivý vplyv na náš imunitný systém. Vitamín C je skvelým obrancom nášho imunitného systému a častokrát dokáže predísť nepríjemnej chrípke, ktorá sa začína prejavovať na našom zdraví svojimi prvými príznakmi. Je považovaný za veľmi silný antioxidant posilňujúci prirodzenú obranyschopnosť nášho organizmu, avšak podpora imunitného systému nie je ani z ďaleka jediným benefitom, ktorý tento esenciálny vitamín prináša nášmu telu a zdraviu.

Vitamín, ktorý je mnohým známy hneď na prvé počutie, je vitamín rozpustný vo vode a zahŕňa v sebe dve biologicky aktívne formy kyseliny askorbovej. Možno ho považovať teda súbežne za kyselinu i za vitamín. Nedostatok vitamínu C v organizme sa prejavuje najmä nedostatočnou obranyschopnosťou voči infekciám, žalúdočnými ťažkosťami, spomaleným rastom, nízkou fyzickou výkonnosťou, anémiou, ale i skorbutom, ktorý sa prejavuje krvácaním ďasien, mäknutím kostí a stratou zubov. Naopak, nadmernú dávku vitamínu C naše telo ľahko vylučuje močom, avšak i vitamínu C nemožno prijať neobmedzené množstvo a hypervitaminóza sa prejaví kŕčmi, hnačkami a nevoľnosťami.

Zlatá stredná cesta platí i pri príjimaní vitamínov do nášho tela a v prípade, že svojmu organizmu zabezpečíte optimálne množstvo vitamínu C, môžete od neho očakávať len samé priaznivé zdravotné účinky. Odporúčanou dennou dávkou u adolescentov vo veku 14 až 18 je približne 70 mg vitamínu C denne, pričom u dospelých žien sa jedná o dávku v množstve 75 mg denne a pre mužov je odporúčaným denným prijatým množstvom vitamínu C až 90 mg. Vitamín C dokáže zvýšiť v našom organizme hladinu antioxidantov o viac ako 25 %. Okrem antioxidačných účinkov molekul antioxidantov, ktoré podporujú náš imunitný systém prostredníctvom ochrany buniek pred poškodením voľnými radikálmi, vitamín C ochraňuje naše telo i pred vznikom zápalov a infekcíi. Priaznivo vplýva na znižovanie vysokého krvného tlaku a to nie len u zdravých ľudí, ale i v prípade pacientov, ktorí trpia hypertenziou. Je stimulantom pri tvorbe kostí, zubov, väziva a pomáha pri rýchlejšom hojení rán. Vitamín C je účinným spoločníkom v boji proti vzniknutému stresu a v prebiehajúcich výskumoch sa skúma i možnosť jeho účinku na zníženie oxidačného stresu vzniknutého počas cvičenia.

Ochranný efekt vitamínu C sa prejavuje aj v prípade pľúcnych ochorení a astmy, ktorá trápi mnohých z nás. Jeho významnou funkciou je podpora vstrebávania železa v organizme a stimulácia tvorby bielych krviniek. Vitamín C alebo inak zvaný aj kyselina askorbová má vplyv na prirodzený a normálny priebeh biochemických reakcíi, ktoré prebiehajú v ľudskom organizme. Jeho priaznivé účinky sú častokrát spájané i so spomaľovaním starnutia pokožky a pri redukcii pigmentových škvŕn.

Človek na rozdiel od ostatných cicavcov nedisponuje vlastnosťou syntetizovať si vlastný vitamín C vo svojom tele sám a práve preto sa zaraďuje tento vitamín medzi esenciálne vitamíny. Doplniť dostatok vitamínu C do svojho organizmu je teda potrebné z potravy a formou doplnkov výživy. Medzi najlepšie a najpestrejšie zdroje vitamínu C patrí jednoznačne ovocie a zelenina. Významnými zdrojmi vitamínu C je napríklad cesnak, ktorý možno pri príznakoch chrípky pridať preventívne do slepačieho vývaru, ale i surová kyslá kapusta, brokolica, ružičkový kel, paprika a čo je zaujímavé, tak i chili papričky. Spomedzi ovocia, ktoré je bohaté na obsah vitamínu C možno spomenúť citrusové plody, kivi, jahody, čierne ríbezle, brusnice, ananás, mango, ale i exotickú papáju.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Zásielku mi dnes ráno doručili. Ďakujem. Super služba. Máte štyroch ďalších klientov, určite sa obrátia na vás aj moje kamošky.“

Ing. Katarína Balážová