Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Poznáte šafran?

Poznáte šafran? Táto rastlinka s fialovým až sýtočerveným kvetom je síce malá, ale jej účinky na ľudský organizmus sú obrovské. Keďže je šafranu málo, jeho cena je vyššia. Prečítajte si, na čo je šafran dobrý.

Šafran je nevysoká rastlinka s fialovým kvetom pochádzajúca zo západnej Ázie. Dnes sa však pestuje najviac v Španielsku, ale aj v južnom Francúzsku, Grécku, Maroku, Afrike, strednej a južnej Amerike či na východe. Údajne ten najlepší šafran pochádza len zo Španielska. Možno ho poznáte aj pod ľudovým názvom krokus (Crocus).
Šafran, respektíve časti kvietka či koreň, ktoré sa využívajú sa zbierajú ručne, najčastejšie na jeseň, preto je šafran taký drahý. Lacný šafran zaručene nie je pravý. Šafran stojí asi desaťkrát viac než vanilka. U nás je táto rastlinka zákonom chránená.

O sile a priaznivých účinkoch šafranu však vedeli už v starom Egypte, Sýrii, Babylone, Palestíne či Indii. Zmienka o šafrane sa našla na starom papyruse, kde sa o ňom píše ako o „krvi boha Setha“, čo bol egyptský boh vojny, či o „krvi boha Áresa“, čo bol zase grécky boh vojny. Podľa tohto papyrusu mal šafran povzbudiť vojakov v ťažkých bojoch, a to tak, že im rozprúdi krv v tele.

Účinky šafranu
Šafran je bohatý na vitamín B - riboflavín. Ako sme už spomínali, kedysi sa šafran používal na rozprúdenie krvi. Šafran však pôsobí aj na tráviaci trakt, ktorý povzbudzuje, pomáha pri bolestiach hlavy, srdcovej slabosti, neplodnosti u mužov i problémoch s prostatou, menštruačných problémoch - zmierňuje predmenštruačný syndróm či artérioskleróze.
Dôležité však je, že šafran je akýmsi životabudičom. Pomáha pri depresiách, úzkosti, zmierňuje napätie a stres, podporuje pamäť a sústredenie sa, pomáha upokojiť sa a relaxovať, pôsobí proti celkovej vyčerpanosti. Jednoducho dobýja telo aj myseľ energiou. Dokonca má aj afrodiziakálne účinky a je vynikajúcim antioxidantom.
Šafran však pomáha aj pri kožných problémoch a podporuje zrak. Údajne má šafran aj protirakovinové účinky.

Šafran nielen v kuchyni
Šafran je známy najmä ako korenina, ktorá sa pridáva na dochutenie jedál. Španieli ho však pridávajú najmä do jedál z rybiny či ryže. Aj Francúzi používajú šafran najmä do rizota. V Anglicku je zase šafran využívaný pri príprave koláčov, ale aj piva. Šafran však obsahujú aj niektoré likéri. Vynikajúce je filé so šafranovou omáčkou, chrumkavé šafranové zemiaky, šafranová polievka či kura so šafranom.
Pozor však, šafranom sa dá aj predávkovať.

Šafran aj u nás
Šafran Bio essense je doplnok výživy, ktorý nájdete aj u nás. Výrazne pomáha pri depresii a strese - zlepšuje stav pacientov s miernou, ba až ťažkou formou depresie, bez vedľajších účinkov. Odporúčané dávkovanie je trikrát denne jednu až dve kapsule.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, chcem sa poďakovať za veľlmi ochotný prístup aj za rýchlosť vybavenie.“

Jana Kohutova