Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Pozor na nebezpečné dioxíny

Pozor na nebezpečné dioxíny Možno ste aj vy nedávno dostali mail, ktorý upozorňuje na nebezpečné dioxíny. Tie sa podľa mailu dostávajú z plastových fliaš do vody najmä pri vyšších teplotách, napríklad v aute. Tak sa poďme na diaoxíny pozrieť bližšie.

Čo je to dioxín
Podľa encyklopédií sa pod pojmom dioxín rozumie súhrn až 210 chemických látok zo skupín polychlórovaných dibenzo-p-dioxínov a dibenzofuránov. Dioxíny sa nerozkladajú a kumulujú sa v živých organizmoch. V organizmoch, a teda aj v ľudskom tele poškodzujú a oslabujú imunitný a hormonálny systém, podporujú bujnenie rakovinových buniek, nepriaznivo pôsobia aj na kardiovaskulárny systém a to nie je všetko.

Dioxíny nájdete napríklad pri výrobe chlóru, pri spaľovaní odpadu, ako komunálneho, tak i priemyselného, pri výrove PVC, pri výrobe pesticídov, ale aj pri čistení a tavení kovov. Dioxíny sa uvoľňujú aj z výfukov áut, ale tiež pri fajčení. Dá sa teda povedať, a netvrdíme to my, ale najmä vedci, že dioxíny sú najtoxickejšie chemické zlúčeniny, ktoré kedy človek vyrobil. Zbaviť sa ich nemôžete ani varením, museli by ste totiž jedlo či vodu zohriať až na 1000 stupňov.

Dioxíny v prírode
Tieto toxické zlúčeniny sa nenachádzajú iba pri výrobe či spaľovaní odpadu, ale tým sa dostávajú aj do prírody. Sú v pôde, v jazerách, vo vzduchu... Tým, že sú aj vo vodných tokoch, ale aj v rastlinstve, dostávajú sa i do tkanív zvierat. A šup, s tým sú aj na našom tanieri. Aby ste si však nemysleli, že dioxíny len tak samé lietajú vo vzduchu či plávajú vo vode. Dioxíny sa vždy na niečo naviažu, napríklad vo vzduchu sa viažu na popolček či sadze.

Dioxíny v ľudskom tele
Do nášho tela sa dioxíny dostávajú prostredníctvom mäsa, rýb a mliečnych výrobkov, a to až z 90 percent. Zvyšných 10 percent prijmeme prostredníctvom kože, ale aj vdýchnutím. Ak by ste si dnes dali na obed poriadnu dávku dioxínov, ostanú vo vašom tele až neuveriteľných 7 rokov! Takto dlho by ste čakali, kým by sa vaše telo očistilo od tejto toxickej látky. Avšak to by ste museli žiť v nejakom vákuu, pretože dioxínom sa v dnešnom svete jednoducho nevyhnete. Samozrejme, ide aj o dávku dioxínov, akú prijmete. Pri vyššom množstve dioxínov hrozia popáleniny kože, oka... Avšak následkom dlhodobého príjmu dioxínov môže byť artérioskleróza, myokardiálne poruchy, respiračné problémy, pankreatitída, kožné problémy a zmeny, napríklad hyperpigmentácia, bolesť svalov, ale aj psychické problémy, únava, metabolické problémy, diabetes, hormonálne problémy, poruchy štítnej žľazy, problémy s otehotnením, impotencia, hormonálne problémy či poškodenie plodu ešte v tele matky.
Zvláštnou kategóriou je vznik rakoviny, najmä rakoviny prsníka, semenníka a prostaty. Avšak dioxíny negatívne ovplyvňujú aj vznik karcinómov pľúc, rakoviny krčka maternice, štítnej žľazy, pečene, vznik leukémie, rakoviny žalúdka, pankreasu, ale tiež hrubého čreva, mechúra a v neposlednom rade i vznik nádoru na mozgu.

Ako sa dioxínom vyhnúť
V spomínanom maily, ktorý koluje internetom sa píše, že dioxín sa uvoľňuje pri vyšších teplotách, napríklad keď necháte plastovú fľašu v aute na slnku. Tomuto by ste sa mali naozaj vyhnúť. Avšak dioxíny sa môžu uvoľňovať aj do jedla pri zohrievaní v mikrovlnných rúrach. Dioxíny sa ľahšie naviažu na tuk ako na vodu, ale aj napriek tomu žiadne jedlo či vodu nezohrievajte v mikrovlnke v plastových nádobách. Dokonca by ste nemali dávať vodu či nápoje zmrazovať do mraziaka v plastových fľašiach. Pokiaľ by ste pre svoje zdravie chceli urobiť viac, podstúpte očistu, či detoxikáciu organizmu aspoň dvakrát ročne a posilňujete svoj imunitný systém.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Balicek mi prave prisiel, doruceny rychlo a v poriadku.Dakujem a urcite u vas nakupim opat :-)
Prajem pekny den. “

Monika Vojtekova