Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Prečo máme alergie

Prečo máme alergie

Alergie sú v súčasnosti veľmi rozšíreným problémom celej spoločnosti. Možno aj vy máte v rodine niekoho, kto je buď v určitej časti roka na nespoznanie a nemôže ani len vyjsť z domu, alebo jednoducho len nemôže konzumovať isté potraviny alebo prísť do styku s určitými látkami. Okrem toho môžu spôsobovať alergiu rôzne látky obsiahnuté v kozmetických produktoch alebo je spúšťačom reakcie uštipnutie včelou alebo uhryznutie mravcom. Príčin je mnoho. Je veľmi pravdepodobné, že alergie majú pôvod v našej psychike. V prípade, že často hovoríme o druhých ľuďoch, ktorí nám sú nesympatickí, že sme na nich alergickí a podobne, môže sa to odzrkadliť práve na našom zdravotnom stave. Je dobré snažiť sa pri odstraňovaní týchto problémov vyhýbať alergénom. Je dobré voliť správnu kozmetiku, v izbách odstrániť kobercové podlahoviny alebo nenosiť kovové šperky. Všetky tieto kroky nám môžu pomôcť. Pozrime sa spolu, čo alergie spúšťa, a ako im predísť.

Symptómy

Symptómov a prejavov alergie je mnoho. A dá sa povedať, že sú veľmi rôznorodé, avšak vďaka nim spoznáme, o aký problém ide. Medzi najčastejšie patria:

  • Ekzém
  • Žihľavka
  • Nádcha
  • Astma
  • Poruchy trávenia
  • Zápaly
  • Horúčka
  • Opuchy kĺbov
  • Bolesti hlavy
  • Pľuzgieriky na slizniciach úst a na perách

Čo to je?

Alergia je charakterizovaná ako precitlivená odpoveď imunitného systému na cudzorodé, často neškodné látky, ktoré nazývame alergény. Medzi hlavné príčiny patrí napríklad zvýšený výskyt peľu v jarnom období, taktiež to môže byť nedostatok enzýmov a nedostatočné štiepenie bielkovín v črevách, prach v byte, ktorý vdychujeme, kontakt s alergénmi, rovnako neznášanlivosť niektorých potravín. Medzi najčastejšie patrí mlieko, jahody, banány, vajcia a množstvo iných. Rovnako aj nadmerné užívanie liekov spôsobuje tieto nepríjemné stavy. Ako som spomínala, aj naša psychika môže byť spúšťačom.

Pomoc

Medzi najdôležitejší patrí prechod na zdravé stravovanie. Nevyhnutné je zistiť, na ktorú látku alebo potravinu sme alergickí a vylúčiť ju zo svojho jedálnička. V prípade ovocia a zeleniny by sme sa mali zamerať hlavne na plodiny, ktoré obsahujú vitamín C. Vitamín C je najdôležitejšie prírodné antihistaminikum. Tento vitamín je schopný zamedzovať vylučovaniu histamínu, čo je bielkovinová molekula. Histamín a rovnako aj iné mediátory sú schopné vyvolať zápaly alebo opuchy. Napríklad zvieratá si vedia vitamín C vytvoriť sami, a preto takmer netrpia alergiami. Ovocie, ktoré obsahuje najviac vitamínu C je napríklad grep, pomaranč, citrón, kivi, jablko, bobuľové ovocie a podobne. Rovnako ho však nájdeme aj v zelenine, napríklad v rajčiakoch alebo špenáte. Zo zeleniny by mali alergici uprednostňovať hlavne zeler, mrkvu, pór, karfiol, špargľu, čakanku, uhorku, cukety, papriky, kukuricu, tekvicu a mnoho iných. Enzýmy, ktoré sa prirodzene v zelenine nachádzajú, sú schopné zlepšovať črevnú mikroflóru a detoxikujú náš organizmus.

Ak nie ste schopní prijať dostatok vitamínov, čerstvého ovocia a zeleniny v strave, pomôžte si výživovými doplnkami. Naša stránka vám ponúka napríklad koncentrovaný vitamín C so šípkami, ktoré vitalizujú celkovo náš organizmus alebo máme v ponuke napríklad cmúľacie tablety, ktoré aj výborne chutia. Voľba je len na vás.

V prípade, že máte podozrenie na alergiu, je dobré zájsť za odborníkom, pretože len test dokáže presne stanoviť, na ktorú látku je jedinec alergický. Preto poriadne preskúmajte príčinu vzniku alergie a snažte sa správne stravovať, aby vaše telo ľahšie bojovalo s týmto problémom.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Zásielku mi dnes ráno doručili. Ďakujem. Super služba. Máte štyroch ďalších klientov, určite sa obrátia na vás aj moje kamošky.“

Ing. Katarína Balážová