Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
Registrácia„Ďakujem za rýchle vybavenie objednávky aj za darček. Nakupovala som u Vás prvý raz, ale isto nie posledný.“
Helena Kollárová
V súčasnej dobe sa mnoho ľudí stretáva so stavom, ktorý nazývame prekyslením organizmu. Pociťujeme to napríklad v prípade, že sme počas dňa skonzumovali veľa sladkostí, napríklad čokolády. To znamená, že pH v tele je iné, než optimálne, ktoré organizmus potrebuje a my sa necítime dobre. Presnejšie, kyseliny a zásady v tele nie sú v rovnováhe. V takom prípade je potrebné hladinu pH vrátiť do normálu, aby sme boli v pohode. Príznakmi, ktorými identifikujeme, že náš organizmus je prekyslený sú napríklad oslabená imunita, poruchy spánku, podráždenosť a nervozita. Pozrime sa presnejšie na tento jav a naučme sa, ktoré potraviny patria do ktorej skupiny a prečo je potrebné ich kombinovať.
PrekyslenieNa to, aby sme mohli byť v dobrom stave a celkovej fyzickej a psychickej pohode, musí byť organizmus v acidobázickej rovnováhe. To znamená, že kyseliny a zásady ako som už spomínala, sú v rovnováhe, čo určuje hladina pH. Telo veľmi citlivo na hodnoty pH reaguje, a preto je dosť silné na to, aby ich dokázalo vyrovnávať. Tým, že dochádza k zmene hodnoty pH, automaticky organizmus začína denaturovať bielkoviny a naše enzýmy strácajú svoju funkčnú schopnosť. Najoptimálnejšími hodnotami pH, kedy krv, sliny, moč, teda všetky tekutiny v ľudskom tele si udržiavajú mierne zásadité pH a sú stabilné, je rozmedzie medzi 7,38 a 7,42. Jednoducho povedané, aby sme mali svoje hodnoty pH v tomto stanovenom rozmedzí a cítili sa dobre, musíme kombinovať stravu, ktorá obsahuje rovnako kyselinotvorné a taktiež zásadité potraviny. Problém nastáva v okamihu, keď naše telo produkuje nadmerné množstvo kyslých zlúčenín. Avšak problém môže byť aj v nedostatočnej funkčnosti obličiek.
Kyslé alebo zásaditéO kyselinotvorných potravinách hovoríme pri druhoch, ktoré nám pri ich trávení uvoľňujú väčšie množstvo vodíkových iónov a potraviny zásadité sú tie, pri ktorých trávení sa uvoľňuje väčšie množstvo zásad. Fakt, že potraviny sú buď zásadité alebo kyselinotvorné nesmieme spájať s ich chuťou, pretože v skutočnosti sú tie najkyslejšie potraviny zásadami. Napríklad citrón alebo ocot sú zásadami, čo by povedal len málokto.
Keď sa prejaví prekysleniePríznakmi prekysleného organizmu sú:
Jedinou osvedčenou radou ako zmierniť alebo úplne odstrániť tento jav je vytvorenie si správneho jedálnička. Je potrebné stravu kombinovať tak, aby sa v nej vyskytovali obe skupiny potravín. Taktiež môžeme prijímať aj doplnky výživy, ktoré sú v boji s kyslosťou nápomocné. Jedine cesta zmeny stravy nám pomôže k dobrému a pohodovému životu.
Rozdelenie potravínMožno sa pýtate, ktoré potraviny sú kyslé a ktoré zásadité. Teraz vám predstavím množstvo potravín z jednej aj druhej skupiny. Medzi kyslé potraviny patria napríklad mäso, morské živočíchy, údeniny, údené syry, jogurty, sladkosti, cukor, biela múka a biela ryža, káva, čierny čaj, ovocné šťavy, slivky, brusnice. Medzi potraviny zásadité patria ryby, mlieko, ovsené vločky, celozrnné pečivo a výrobky, celozrnná múka, strukoviny, ovocie, citróny, ocot, zelenina, zeleninové šťavy, orechy.
Ako som už spomínala najdôležitejším riešením situácie, keď máme organizmus prekyslený a pociťujeme nepríjemné príznaky, ktoré tento jav sprevádzajú, je zmena jedálnička a celkovej životosprávy vás a vašej rodiny. Je dôležité kombinovať potraviny tak, aby sme prijímali optimálne množstvo zásaditých, ale aj kyselinotvorných potravín. K tomu by sme mali pridružiť aj pohyb a dostatok tekutín a taktiež obmedziť situácie kvôli ktorým sme vystavovaní stresu. Viem, že zmena životného štýlu nie je ľahká, ale stojí za to starať sa o svoje telo a pociťovať pozitívne zmeny.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
„Ďakujem za rýchle vybavenie objednávky aj za darček. Nakupovala som u Vás prvý raz, ale isto nie posledný.“
Helena Kollárová