Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Prekyslený organizmus

Prekyslený organizmus

V súčasnej dobe sa mnoho ľudí stretáva so stavom, ktorý nazývame prekyslením organizmu. Pociťujeme to napríklad v prípade, že sme počas dňa skonzumovali veľa sladkostí, napríklad čokolády. To znamená, že pH v tele je iné, než optimálne, ktoré organizmus potrebuje a my sa necítime dobre. Presnejšie, kyseliny a zásady v tele nie sú v rovnováhe. V takom prípade je potrebné hladinu pH vrátiť do normálu, aby sme boli v pohode. Príznakmi, ktorými identifikujeme, že náš organizmus je prekyslený sú napríklad oslabená imunita, poruchy spánku, podráždenosť a nervozita. Pozrime sa presnejšie na tento jav a naučme sa, ktoré potraviny patria do ktorej skupiny a prečo je potrebné ich kombinovať.

Prekyslenie

Na to, aby sme mohli byť v dobrom stave a celkovej fyzickej a psychickej pohode, musí byť organizmus v acidobázickej rovnováhe. To znamená, že kyseliny a zásady ako som už spomínala, sú v rovnováhe, čo určuje hladina pH. Telo veľmi citlivo na hodnoty pH reaguje, a preto je dosť silné na to, aby ich dokázalo vyrovnávať. Tým, že dochádza k zmene hodnoty pH, automaticky organizmus začína denaturovať bielkoviny a naše enzýmy strácajú svoju funkčnú schopnosť. Najoptimálnejšími hodnotami pH, kedy krv, sliny, moč, teda všetky tekutiny v ľudskom tele si udržiavajú mierne zásadité pH a sú stabilné, je rozmedzie medzi 7,38 a 7,42. Jednoducho povedané, aby sme mali svoje hodnoty pH v tomto stanovenom rozmedzí a cítili sa dobre, musíme kombinovať stravu, ktorá obsahuje rovnako kyselinotvorné a taktiež zásadité potraviny. Problém nastáva v okamihu, keď naše telo produkuje nadmerné množstvo kyslých zlúčenín. Avšak problém môže byť aj v nedostatočnej funkčnosti obličiek.

Kyslé alebo zásadité

O kyselinotvorných potravinách hovoríme pri druhoch, ktoré nám pri ich trávení uvoľňujú väčšie množstvo vodíkových iónov a potraviny zásadité sú tie, pri ktorých trávení sa uvoľňuje väčšie množstvo zásad. Fakt, že potraviny sú buď zásadité alebo kyselinotvorné nesmieme spájať s ich chuťou, pretože v skutočnosti sú tie najkyslejšie potraviny zásadami. Napríklad citrón alebo ocot sú zásadami, čo by povedal len málokto.

Keď sa prejaví prekyslenie

Príznakmi prekysleného organizmu sú:

  • Bolesti hlavy
  • Podráždenosť
  • Únava
  • Ťažkosti s tráviacim traktom
  • Svalová slabosť
  • Nevoľnosti a vracanie
Dlhodobé prekyslenie organizmu je z pohľadu zdravia nebezpečné, pretože môže spôsobovať ďalšie komplikácie zdravotného stavu jedinca. Taktiež by sme si mali dať pozor na to, či sa dostatočne hýbeme a ako na nás vplýva stres, pretože aj tieto faktory mnohokrát dopomáhajú k nerovnováhe v organizme.

Ako predísť prekysleniu orgamizmu

Jedinou osvedčenou radou ako zmierniť alebo úplne odstrániť tento jav je vytvorenie si správneho jedálnička. Je potrebné stravu kombinovať tak, aby sa v nej vyskytovali obe skupiny potravín. Taktiež môžeme prijímať aj doplnky výživy, ktoré sú v boji s kyslosťou nápomocné. Jedine cesta zmeny stravy nám pomôže k dobrému a pohodovému životu.

Rozdelenie potravín

Možno sa pýtate, ktoré potraviny sú kyslé a ktoré zásadité. Teraz vám predstavím množstvo potravín z jednej aj druhej skupiny. Medzi kyslé potraviny patria napríklad mäso, morské živočíchy, údeniny, údené syry, jogurty, sladkosti, cukor, biela múka a biela ryža, káva, čierny čaj, ovocné šťavy, slivky, brusnice. Medzi potraviny zásadité patria ryby, mlieko, ovsené vločky, celozrnné pečivo a výrobky, celozrnná múka, strukoviny, ovocie, citróny, ocot, zelenina, zeleninové šťavy, orechy.

Ako som už spomínala najdôležitejším riešením situácie, keď máme organizmus prekyslený a pociťujeme nepríjemné príznaky, ktoré tento jav sprevádzajú, je zmena jedálnička a celkovej životosprávy vás a vašej rodiny. Je dôležité kombinovať potraviny tak, aby sme prijímali optimálne množstvo zásaditých, ale aj kyselinotvorných potravín. K tomu by sme mali pridružiť aj pohyb a dostatok tekutín a taktiež obmedziť situácie kvôli ktorým sme vystavovaní stresu. Viem, že zmena životného štýlu nie je ľahká, ale stojí za to starať sa o svoje telo a pociťovať pozitívne zmeny.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle vybavenie objednávky aj za darček. Nakupovala som u Vás prvý raz, ale isto nie posledný.“

Helena Kollárová