Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Prevenciu proti chrípke (i koronavírusu) netreba brať na ľahkú váhu

Prevenciu proti chrípke (i koronavírusu) netreba brať na ľahkú váhu

Nejeden z nás postrehol narastajúce množstvo informácií o Koronavíruse, ktoré sa k nám dostávajú v priebehu posledných dní. V mnohých svetových metropolách, ale i v krajinách Európy začína situácia v spojení s nebezpečným vírusom naberať na vážnosti. Obyvatelia na Slovensku sú upokojovaní zárukami, že vírus zatiaľ nezasiahol našu krajinu, avšak ani tieto informácie neposkytujú ľuďom pokojný pocit toho, že sa niet čoho báť. Ľudská povaha prirodzene podlieha strachu a panike, najmä v prípadoch masovejšieho charakteru. Naše územie je síce zatiaľ mimo bezprostredného ohrozenia, avšak nie nadarmo sa hovorí staré známe - DÔVERUJ, ALE PREVERUJ. Dôležitosť prevencie je skloňovaná v spojitosti s mnohými ochoreniami, preto by sme mali na ňu dbať i v súčasnej situácií, ktorá čelí nepríjemným správam o šíriacom sa Koronavíruse, ktorého predpokladaným epicentrom je čínske mesto Wu-chan. Poďme sa spoločne pozrieť na niekoľko odporúčaní v súvislosti s preventívnymi opatreniami proti vírusu COVID-19, ktorý z médií poznáme ako „koronavírus“ a ktoré sú všeobecne účinné i v prípade zvýšeného rizika výskytu bežnej chrípky.

1. Ak môžete svoj výlet mimo krajinu odložiť, urobte tak: mnohé európske i celosvetové metropoly prijali rôzne opatrenia, ktoré Vás počas presunov medzi jednotlivými krajinami môžu vystaviť nepríjemným a zdĺhavým obmedzeniam. Ak plánujete bezproblémové cestovanie, môžete, i nemusíte byť nemilo prekvapení, že až tak bez problémov neprebehne a to najmä na letiskách. Situácia sa mení dynamickým tempom, vycestovať do cudziny môže zo dňa na deň znamenať, že Váš let domov môže byť zrušený a čaká Vás nečakané a nie je veľmi príjemné predĺženie dovolenky alebo pracovného výletu. Na základe prijatých preventívnych opatrení v súvislosti s koronavírusom, sa na našom Letisku M.R. Štefánika v Bratislave podrobia všetci pasažieri prilietajúci do Bratislavy z Talianska kontrole v súvislosti s ich zdravotným stavom. V aktuálnej situácií nie je odporúčané vycestovať do zahraničia, pokiaľ tak nejde o bezvýchodiskovú situáciu, avšak cestovanie za hranice nášho štátu nie je zakázané, preto akýkoľvek pohyb mimo Slovenska je na individuálnom zvážení každého z nás. Inkubačná doba vírusu predstavuje približne 14 dní, preto je nutné v prípade Vášho pricestovania z cudziny sledovať minimálne dva týždne od návratu náš zdravotný stav a pri výskyte počiatočných príznakov chrípky okamžite kontaktovať svojho lekára, ktorý je vyškolený nasmerovať Vás k ďalšiemu postupu. Medzi prvé príznaky patrí vysoká teplota, bolesti hrdla a pocity ťažkostí s dýchacím traktom, ktoré môžu vyústiť až ku duseniu sa a zlyhávaniu dýchacieho systému.

2. Neustále treba dbať na poctivé dodržiavanie hygienických návykov: hygienické návyky musia byť pre nás „alfa-omegou“ neustále, nakoľko denne môžeme prísť do styku s tisícmi baktérií a vírusov. V prípade prevencie proti novému koronavírusu však dôležitosť ich dodržiavania platí dvojnásobne, nakoľko je v stávke naše zdravie, ktoré môže byť závažne ohrozené. Ruky si treba dôkladne umývať nie len vodou, ale i mydlom alebo prostriedkom vyrobeným na báze alkoholu po dobu minimálne 20 sekúnd. V prípade, že sa v akejkoľvek situácií dostanete do blízkosti ľudí, ktorí javia sprievodné príznaky chrípky alebo nádchy, je potrebné sa vyhnúť úzkemu kontaktu s nimi, ktorému ak sa dá, je lepšie sa úplne vyhnúť. Podobné opatrenie platí i pre Vás v prípade, že kašlete alebo si kýchnete, kedy je nevyhnutné zakrývať si nos a ústa. Vo svojich domácnostiach dbajte na dezinfekciu povrchov.

3. Imunita je kľúčová: neustále opakujúce sa vety o posilňovaní svojho imunitného systému sa ukazujú pri výskyte nebezpečných vírusov ako kľúčové a opodstatnené, nakoľko telo vyhráva boje s chorobami len v prípade, že je jeho imunita dostatočne silná a pripravená. Nezanedbávajte dostatočný prísun vitamínov a minerálov prostredníctvom vyváženej stravy, ale i doplnkov výživy.

4. Nespoliehajte sa iba na rúško: vírus COVID-19 sa primárne šíri kvapôčkami na základe kýchnutia alebo kašľu, avšak nosiť rúško s pocitom maximálnej bezpečnosti je nezmysel, nakoľko sa vírus dostáva do nášho tela respiračnými cestami a rúško nepredstavuje 100%-tnú ochranu.

5. Nákupovať sa dá aj z pohodlia domova: obchody s potravinami, ale i obchodné centrá sú miestami, kde sa denne sústredí obrovské množstvo ľudí. Pokým nie je situáciou nevyhnutné absolvovať ich návštevu, pokúste sa ju obmedziť. Súčasná doba ponúka už takmer všetok potrebný tovar i prostredníctvom online nakupovania. Prostredníctvom nákupu na našom eshope BioCare.sk môžete doplniť svoje zásoby kozmetiky, potravín, ale i potrebných vitamínov a minerálnych látok, ktoré posilnia imunitný systém. Za zmienku stojí i CRP test, ktorý možno dostať i v našom internetovom obchode a ktorý Vám v bezpečí Vášho domova dokáže do niekoľkých minút identifikovať, či je ochorenie, ktorého príznakmi trpíte vírusového alebo bakteriálneho pôvodu.

6. Aj kontakt so zvieratami nemusí byť bezpečný: na základe odporúčaní vydaných Úradom verejného zdravotníctva našej republiky je uvádzaná i dôležitosť dôkladnej tepelnej úpravy mäsa a vajíčok. Je odporúčané i zabrániť akémukoľvek nechránenému kontaktu s divými alebo hospodárskymi zvieratami.

7. Podľahnúť panike vôbec situácií nepomôže: panika a stres plodia ďalšiu paniku a stres. Zbytočné podľahnutie paniky je viac na škodu ako na úžitok, to treba mať na pamäti v každej situácií. Webové stránky Úradu verejného zdravotníctva SR uverejnili dostupné kontaktné údaje, prostredníctvom ktorých odpovedajú odborne vyškolení pracovníci na otázky verejnosti v súvislosti s ochorením COVID-19-verejnosti v hovorovej reči známym ako „koronavírus“. Dôležité je v nepríjemných situáciách, ktoré vznikajú najmä v dôsledku nespočetného množstva správ z médií, zachovať pokoj a nepodliehať zbytočnej panike, ktorá povedie ku ďalším nepríjemnostiam. Úrad verejného zdravotníctva SR uisťuje verejnosť o skutočnosti, že situáciu majú neustále pod kontrolou a usiluje o uskutočnenie všetkých opatrení v rámci prevencie, ktorých cieľom je maximálna ochrana obyvateľov naše krajiny.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dnes som prevzala na pošte váš balík s mnou objednaným tovarom.Je to moja už niekoľká objednávka vo vašom obchode.Chcem vyjadriť svoju spokojnosť, objednávka je vždy promptne vybavená a balík bezpečne zabalený.Ďakujem“

Stanislava Vašáková