Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Priaznivé účinky maku

Priaznivé účinky maku

Kto z nás by si rád nepochutnal na tradičných domácich makových buchtách priamo od starej mamy? Štrúdľa z lístkového cesta plnená makom a višňami, či šúľance s makom posypané cukrom a preliate horúcim maslo? Veru, takéto pochúťky je hriech nemilovať. Milovníkov makových dobrôt sa nájde medzi nami viac, než dosť a preto možno aj môže padnúť na úrodnú pôdu ak obohatíme svoje obzory o maku a jeho účinkoch pre naše zdravie.

Mak siaty začal byť používaným už šesťtisíc rokov pred naším letopočtom v Stredomorí, pričom o tisíc rokov neskôr predstavoval významný zdroj ópia v Mezopotámíi, kde ho využívali ako sedatívum. Egypťania si obľúbili používanie maku pri boji proti nespavosti. Na území Slovenskej a Českej republiky začalo byť pestovanie maku rozšírené v devätnástom storočí. Pestovanie maku je z dôvodu obsahu ópia v mnohých krajinách zakázané. Naši českí susedia patria k významným legálnym pestovateľom maku siateho. Pestovateľov maku na Slovensku však ubúda, dôvod možno hľadať i v skutočnosti, že pre pestovanie maku na ploche väčšej ako 100 metrov štvorcových potrebujete špeciálne povolenie.

Mak a chudnutie? Makové koláčiky a rôzne kalorické maškrty nie sú receptom na chudnutie, avšak využitie maku podobné využitiu orieškov alebo roznych semienok má podporné účinky pri redukcii hmotnosti, ale i pri jej optimálnom udržiavaní. Mak je vhodné pridávať napríklad do raňajkovej kaše, tvarohu s ovocím, bieleho jogurtu alebo zdravého smoothie. Jeho konzumáciu je priaznivé udržiavať maximálne na dvoch až troch použitiach týždenne.

Je skvelým zdrojom vlákniny, ktorá je v tele trávená postupne, reguluje trávenie, predchádza výskytu zápchy, obnovuje črevnú mikroflóru, ale i čistí hrubé črevo. Vláknina získaná z maku pokryje až polovicu odporúčaného denného príjmu vlákniny, pretože sto gramov surového maku v sebe skrýva a do nášho tela prináša až neuveriteľných dvadsať gramov vlákniny. Nezaostáva ani s vysokým obsahom bielkovín, či rôznych minerálov. Mak je skvelou zásobarňou vápnika a odporúča sa preto konzumovať napríklad tehotným ženám a ľuďom trpiacim osteoporózou. Obsah vápnika a fosfóru v maku je kombináciou pre tvorbu kostnej drene a je preto účinným najmä pre starých ľudí s postupným úbytkom kostnej drene. Jeho účinky nájdeme i pri podpore rastu vlasov a nechtov. V sto gramoch maku sa nachádza až 1430 mg vápnika. Horčík, ďalší z minerálov, ktoré sú súčasťou maku, má účinky pri zlepšovaní kvality spánku.

Výskumy potvrdili, že mak je účinný i pri prevencii rakoviny prsníka. Jeho konzumácia a priaznivý vylyv na nervovú sústavu je osvedčená i tými, ktorými si prechádzajú stresovými a psychicky náročnými situáciami. Je nápomocný pri rôznych neurózach a napomáha navrátaniu duševnej rovnováhy. Uvoľňuje svalové napätie a kŕče a prispieva k celkovému upokojeniu tela. V aktuálnom sychrom období je vhodným pomocníkom pre prevenciu proti prechladnutiu a chrípke, ktoré nás v posledných dňoch dobiehajú čoraz častejšie.

Kyselina olejová, obsiahnutá v maku znižuje krvný tlak a spoločne s kyselinou linolovou podporujú hladinu žiadaného HDL cholesterolu. Makový olej je čoraz populárejší v kuchyni, aj v kozmetike. Vyrieši kožné problémy v podobe ekzémov i zápalov, či popraskanej pleti. Vaše nechty sa Vám poďakujú ak si nájdete trikrát do týždňa čas a nanesiete si vrstvu makového oleju v ich okolí. Budú pevnejšie a dostane sa im kvalitnejšej výživy. Podobne tak, i vysušené končeky vlasov. Olej so svojou aromatickou orechovou chuťou možno využívať podobne ako i semienka do rôznych pokrmov, netreba sa báť jeho využitia i v teplech kuchyni do slaných jedál.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle a spoľahlivé vybavenie objednávky. Balík som si dnes prevzal na pošte. Všetko je v poriadku. Prajem Vám veľa spokojných zákazníkov.“

Milan Švider