Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Príjem vlákniny netreba podceňovať

Príjem vlákniny netreba podceňovať

Vedeli ste, že priemerný príjem vlákniny Slovákov je len 12 gramov, zatiaľ, čo odporúčaným príjmom je viac, než dvojnásobok- približne 25 až 30 gramov vlákniny denne? Vláknina je častokrát v jedálničkoch podceňovaná a jej dôležitosti sa mnohokrát každý vyhýba, nemožno sa však vyhnúť faktu, že ak dodáme pravidelne nášmu telu stravu bohatu na obsah vlákniny, bude nám nesmierne vďačné. Dostatočný príjem vlákniny prináša ľudskému organizmu množstvo benefitov a je veľká škoda nevyužiť ich.

V potravinách bohatých na obsah vlákniny sú obsiahnuté vlákna rozpustného i nerozpustného charakteru. Nestráviteľné sacharidy, ktoré náš tráviaci trakt nemá schopnosť spracovať a rozložiť na jednoduchšie časti, sú obsiahnuté vo vláknine a i napriek ich nestráviteľnosti, je pre naše telo vláknina veľmi potrebná a nenahraditeľná. Vlákninu delíme na rozpustnú a nerozpustnú, pričom každá z nich má rozdielnú účinnosť na náš organizmus, ale je v každom prípade pozitívnou a priaznivo vplývajúcou. Rozpustná časť vlákniny na seba viaže väčšie množstvo vody , čo napomáha urýchliť prechod zložiek potravin cez črevá. Pre ľudský organizmus má veľký význam jej pozitívny vplyv na reguláciu hladiny tuku v krvi, pretože dokáže na seba viazať cholesterol a zabrániť tak jeho vstrebaniu do krvi. Nerozpustnú vlákninu konzumujeme napríklad z rôznych druhov celozrnných pekárských výrobkov, pričom zvyšuje nižšie spomínaný pocit sýtosti, podporuje pravidelnosť vylučovania, uľavuje od zápchy a je i skvelou prevenciou proti vzniku žalúdočných vredov. Pôvod vlákniny je rastlinný a jej zložkami, ktoré ju vytvárajú, sú predovšetkým neškrobové polysacharidy (napríklad celulóza) a lignín, ktorý je nesacharidového pôvodu.

Konzumácia vlákniny a dodržiavanie jej odporúčaného denného príjmu sa oplatí i v prípade redukčných diét, pretože predstavuje pre organizmus zdroj energie a vyznačuje sa schopnosťou vytvárať dostatočný pocit nasýtenia. Zázračný pocit sýtosti po konzumácíi vlákniny je spôsobený viazaním sa vody na vlákninu v žalúdku, čím odháňa starý známy pocit hladu. Spoliehať sa pri chudnutí len na konzumáciu vlákniny je však neefektívne, pretože je potrebné upraviť svoj jedálniček a pohybové aktivity, ak je našim cieľom redukcia váhy, avšak vláknina môže byť veľkým pomocníkom na ceste za lepšou postavou a lepším zdravotným stavom.

Vláknina ma v našom organizme dôležitú úlohu jeho ochrany pred rôznymi civilizačnými chorobami. Podporuje náš imunitný systém. Jej pravidelná a dostatočná konzumácia napomáha chrániť naše telo pred vznikom rôznych srdcových chôrob. Medzi jej významné benefity patrí i znižovanie rizika vzniku cukrovky druhého typu a podpora zdravých črevných baktéríi, čo z nej robí efektívne probiotikum. Vláknina nášmu organizmu dodáva potrebnú energiu a podporuje celkovú silu nášho tela. Zvyknúť si na jej primeranú konzumáciu sa oplatí predovšetkým pre jej schopnosť podporiť prirodzenú kondíciu nášho tráviaceho ústrojenstva. Rizikový príjem vlákniny, ktorý prináša viac škody, než úžitku, je približne 60 gramov denne. Pri všetkom platí pravidlo zlatej strednej cesty a pri príjme vlákniny tomu nie je inak.

Odkiaľ tú zázračnú vlákninu môžme pre naše telo získať? Skvelým zdrojom vlákniny, ktorý nás zasýti na dlhší čas a je ľahko stráviteľný, sú ovsené vločky, ktoré obsahujú 8 gramov vlákniny na 100 gramov svojho objemu. Sú skvelou voľbou, ktorú je fajn zaradiť do nášho raňajkového jedálnička a ešte viac z nej možno profitovať, ak ich pripravíme v kombinácíi s ovocím a orieškami, ako napríklad mandle. Áno, ovocie je skvelým a predovšetkým chutným zdrojom vlákniny, ktorý neomrzí azda nikoho. Bohatým zdrojom vlákniny spomedzi ovocia sú maliny, hrušky, hrozno, jablká, banány, ríbezle i citrusové plody. Vlákninu nájdeme vo fazuliach, ľanových semenách, v hrachu, šošovici, ale i v maku a orechoch. Obľubujete cícer? Je bohatým zdrojom vlákniny. Za významný zdroj vlákniny sa považujú i cestoviny, hnedá ryža, celozrnné pečivo a zemiaky. Nezabúdajte ani na avokádo, ktoré má okrem iných benefitov i bohatý obsah vlákniny. Pochutnať si na brokolici sa oplatí, pretože sa zaraďuje tiež medzi bohaté zdroje vlákniny.Trh s výživovými doplnkami prírodného pôvodu ponúka vlákninu, ktorú možno pridať k svojmu vyváženému jedálničku a je vhodnou i pre detičky. Zaujímavým prípravkom, ktorý pomáha s trávením a odburáva z tela toxíny je i jablčný ocot v kombinácíi s vlákninou. Účinkom jablčného octu sme venovali jeden z našich článkov a jeho konzumácia sa pre naše telo oplatí. Primárny a najdôležitejší zdroj vlákniny pre naše telo by mala byť však tá, ktorú získame z potravy.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dneska mi prišiel balík, ďakujem veľmi pekne teším sa aj z darčekov aj z celej zásielky. Teším sa keď si objednám nabudúce.“

Zuzana Mojžišová