Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Rakytník - bomba živín v jedinej bobuľke

Rakytník - bomba živín v jedinej bobuľke

Možno ste si všimli, že si vaše telo pri častých výkyvoch počasia pýta viac pozornosti. Občas sa objaví kašeľ, nádcha či jednoducho malátnosť alebo ak chcete, jarná únava. Naštartovať metabolizmus po zime a priniesť telu stratené vitamíny môže byť náročné. Práve preto by sme mali uvažovať nad tým, ako mu v tom pomôcť. Pravdaže, nechceme svoje telo zaplaviť chémiou, a tak opäť raz vsadíme na našu drahú prírodu.

Vitamínovou bombou, ktorá dodá vášmu telu mnoho živín, nie len v jarnom období, je zázračný rakytník. Prívlastok zázračný nie je náhodný, keďže rastlina so žiarivými plodmi v sebe ukrýva nenahraditeľné zloženie. Rakytník rašetliakový je ker pôvodom z Ázie, avšak jeho pestovanie nie je výnimočné už ani v našich končinách. Hravo si ho dokonca môžete vypestovať aj doma. Je výnimočným zdrojom vitamínu C, taktiež vitamínov B complex, D, A a K. obsahuje taktiež beta-karotén a vzácnu omega-7-mononenasýtenú mastnú kyselinu alebo inak povedané, kyselinu palmitoolejovú. Výskyt tejto kyseliny je skutočne ojedinelý a práve rakytníkový olej jej môže obsahovať až 43%.

Využitie rakytníka je obzvlášť všestranné, keďže je možné využiť praktický celý ker. Žiarivé oranžové bobule, ktoré dozrievajú v septembri majú špecifickú sladkokyslú príchuť. Práve oni vášmu telu doprajú už spomínaný vitamín C, a pár bobúľ vám dokonca pokryje odporúčanú dennú dáku. Na zimu si ich môžete zamraziť alebo usušiť v sušičke na ovocie. Z bobúľ rakytníka sa získava rakytníkový olej, ktorý je vhodný na vnútorné použitie ako doplnok stravy počas prevencie, ale aj pri chorobe. Použiť ho môžeme aj do jedla, napríklad do zálievok šalátov. Ocenia ho však aj naše vlasy či pokožka, ktoré rakytník citeľne hydratuje, ošetruje a dodáva lesk. Z bobúľ hravo získame aj veľmi obľúbený rakytníkový sirup, ktorý sa využíva či už na dochucovanie, alebo taktiež na prevenciu pred chorobami. Dokonca si ho hravo môžete pripraviť aj doma. Nesmieme zabudnúť ani na rakytníkovú masť, ktorá pomáha pri akné, problémoch kože či pri popáleninách. Tu sa však využitie bobúľ rakytníka nekončí a na trhu nájdeme aj džemy, kompóty, šampóny či krémy.

Ak už sme bobule nazbierali, ostávajú nám ešte lístky. Práve z listov rakytníka si môžeme pripraviť lahodný čaj. V kombinácii s konárikmi môžeme pripraviť silný vývar, ktorý sa používa počas chrípky, silnom kašli či pri nadmernom strese.

A prečo je vlastne rakytník pre naše telo taký dôležitý? O jeho bohatom zložení sme si už povedali, a práve jednotlivé zložky vedia urobiť v našom tele poriadok. Spomínaná cenná kyselina palmitoolejová je dôležitá pri prevencii kardiovaskulárnych ochorení, priaznivo pôsobí na tráviaci trak a pokožku. Zloženie rakytníka podporuje prirodzenú imunitu , dokáže naštartovať organizmus a má antioxidačné účinky. Rakytník sa taktiež využíva aj ako alternatívna liečba pri ochoreniach ako rakovina, cukrovka a kardiovaskulárne ochorenia. Ak pamäť nie je vašou silnou stránkou, vitamín B3 obsiahnutý v rakytníku vám prospeje k správnej funkcii mozgu, a teda aj pamäte. Šálka rakytníkového čaju znižuje krvný tlak a sérový cholesterol.

Myslíme, že ak vás trápi čokoľvek, alebo len chcete svojmu telu dopriať poriadnu dávku živín, rakytník je na to ako stvorený. Naštartujte tak svoje telo a zlepšite funkciu orgánov či kvalitu vlasov a pokožky jednoducho, a najmä s pokladom z prírody - rakytníkom.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Balicek mi prave prisiel, doruceny rychlo a v poriadku.Dakujem a urcite u vas nakupim opat :-)
Prajem pekny den. “

Monika Vojtekova