Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Rastliny pre správne trávenie

Rastliny pre správne trávenie

Tráviaca sústava je pre našu existenciu nevyhnutná. Je dôležité, aby všetky procesy v našom organizme prebiehali presne tak, ako majú. A trávenie nie je výnimkou. Funguje len vtedy, keď prijímame stravu bohatú na vlákninu a iné zložky, ktoré na tieto procesy blahodarne pôsobia. Okrem stravy si však v tejto oblasti vieme pomôcť aj rastlinami. Medzi takéto druhy patrí napríklad kôpor voňavý, rasca lúčna alebo fenikel obyčajný. Každá z týchto rastlín má svoje špecifické vlastnosti a indikácie. Obsahujú látky, ktoré na trávenie pôsobia pozitívne, a dokonca si vďaka nim môžeme úžasne dochutiť a prevoňať rôzne druhy jedál. Napríklad omáčky, šaláty, polievky, slané pečivo a podobne. Poďme teda zistiť, čím sú špecifické a v čom nám pomáhajú.

Kôpor voňavý

Kôpor je rastlina, ktorá patrí do čeľade Umbelliferae/Apiaceae – okolíkaté/mrkvovité. Je to rastlina, ktorá dokáže dorásť do výšky 30 až 50 centimetrov, má dutú stonku a žlté kvety, ktoré rastú v okolíkoch na nerovnomerne dlhých stonkách. Pôvodne patrí kôpor medzi najstaršie rastliny, ktoré sa využívali na odstraňovanie ťažkostí súvisiacich s ľudským telom. Egypťania, Rimania, či Gréci, ho používali nielen na odstraňovanie neduhov, ale rovnako ako skvelú koreninu.

Zloženie a účinky kôpru

Semená kôpru obsahujú zaujímavú silicu, ktorá obsahuje najdôležitejšiu zložku, a to karvón. Táto silica má silný účinok na povzbudzovanie chuti do jedla, a tiež je mierne sedatívna. Taktiež upravuje menštruáciu a reguluje trávenie u dojčiat. Ďalším účinkom tejto rastliny je to, že dokáže upokojiť detské čkanie. Tiež sa používa ako utišujúci prostriedok pri vracaní a na podporu tvorby materinského mlieka. Prijímať ho môžeme buď v pokrmoch alebo si vyrobíme zápar z jednej lyžičky semien, ktoré zalejeme pol litrom vriacej vody. Takýto zápar pijeme v množstve dve až tri šálky denne po jedle.

Rasca lúčna

Rasca je dvojročnou rastlinou, ktorá patrí tiež do čeľade Umbelliferae/Apiaceae – okolíkaté/mrkvovité. Táto rastlina dokáže dorásť do výšky 20 až 60 centimetrov. Má niekoľko jemných listov a maličké kvety, ktoré rastú v okolíkoch. Plody sú veľmi malé, ale silne aromatické. Rasca pochádza zo Stredozemia. A rovnako ako kôpor sa používa už veľmi dlho.

Zloženie a účinky rasce

Podobne ako kôpor sú najdôležitejšími zložkami semienok silice. Vďaka týmto látkam je rasca jednou z najúčinnejších rastlín, ktorá bojuje proti plynatosti tráviacej sústavy. Preto je vhodné ju konzumovať pri pocite nafúknutého brucha a plného žalúdka. Okrem toho táto rastlina účinne zmierňuje črevné kŕče. Veľmi užitočná je pre deti, ktoré trpia brušnou kolikou a plynatosťou. Takýmto deťom môžeme pripraviť rascu s mliekom. Zmes povaríme, precedíme a podávame. Okrem týchto účinkov je táto rastlina aj močopudná, podporuje trávenie, a rovnako ako predchádzajúci kôpor, podporuje tvorbu materinského mlieka. Z rasce si môžeme tiež pripraviť zápar, na ktorý potrebujeme pol lyžičky rasce, ktorú zalejeme jednou šálkou vody. Takýto zápar pijeme po každom jedle.

Fenikel obyčajný

Napokon tu máme fenikel. V rastlinnej čeľadi je zaradený rovnako ako predchádzajúce rastliny. Fenikel je rastlina vysoká 80 – 140 centimetrov. Má hrubé, zelenomodré stonky a jemne členité listy s charakteristickou vôňou. Kvety má žlté. Stará indická múdrosť hovorí, že fenikel je „perlou medzi afrodiziakami“. Okrem toho má však mimoriadne účinky na naše trávenie.

Zloženie a účinky feniklu

Fenikel obsahuje tiež silice. Z nich najrozšírenejšie sú terpény anetol a estragol. Vďaka týmto siliciam má fenikel nasledovné účinky. Napríklad uľahčuje uvoľňovanie črevných plynov a stimuluje funkciu čriev. Okrem toho sa fenikel používa pri prechladnutí a zápale priedušiek. Uľahčuje vykašliavanie hlienu. Pri vonkajšom použití je vhodný na oplachovanie očí, pretože pomáha pri zápale spojiviek. Rovnako ho môžeme prijímať vo forme záparu, kde si z jednej lyžičky semienok zaliatej jednou šálkou vody pripravíme jednu dávku, ktorú si môžeme dávať pravidelne po jedle.

V prípade, že sa k týmto rastlinám neviete dostať, naša stránka vám ponúka niekoľko možností. Môžete si vybrať napríklad plody kôpru, plody rímskej rasce alebo feniklový bio čaj sypaný, rovnako čaj vo vrecúškach alebo feniklový olej.

Spomenuté rastliny sa vo svojich účinkoch zhodujú. Preto ak máte niektorú z nich radšej, doprajte si práve tento druh a uvidíte, že vám pomôže s ťažkosťami s trávením. Stačí semienka pridať do jedla alebo si pripraviť čaj a vaše telo sa dostane do formy.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Som ,,hlboko znepokojený,, s dodacou lehotou. Čakal som balík za cca 2-3 dni a vy ste mi ho doručili na druhý deň. Ste super!!!“

Štefan Teyerl