Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Rebarbora účinky

Rebarbora účinky

Poznáte túto zaujímavú rastlinu, z ktorej sa dajú vyčarovať rôzne chutné a zdravé koláče, či iné druhy dezertov, ktorým každého prekvapíte? Malé deti ich konzumujú ako stonky, ktoré ponárajú do cukru, aby tak podporili jedinečnú kyslastú chuť tejto rastliny. My ich máme radšej v rôznych koláčoch, ktoré sú špeciálne touto rastlinou a nezameniteľnou chuťou. Túto rastlinu poznali ľudia už dávno a používali ju nielen ako potravinu, ale rovnako aj ako liek. Pomáha v rôznych oblastiach, napríklad je skvelou bojovníčkou proti únave. Netreba sa jej báť, dokonca si ju môžete aj sami vypestovať. Dotvorí vám dizajn záhrady a pomôže v kuchyni. Pozrime sa preto na jej liečivé účinky a na to, čo všetko v nej môžeme nájsť, ako ju správne pripraviť, aby nám vysoká koncentrácia niektorých látok neublížila a zamilujme si ju.

História

Rebarbora sa k nám, do Európy dostala od Barbarov pochádzajúcich z Mongolska a Číny. Ako liek a rovnako ako potravinu používali ľudia túto rastlinu v Číne už viac než pred 3000 rokmi, čo naozaj potvrdzuje jej účinky a popularitu už skutočne dávno. Do celého sveta rebarboru rozšírili Arabi. Čo sa týka jej rozširovania konkrétne v Európe, prvými ľuďmi, ktorí ju začali používať boli Nemci. Neskôr sa dostala aj k Angličanom a postupne do celej Európy.

Všeobecne

Možno si myslíte, že rebarbora sa zaradzuje medzi ovocie, ale skutočnosťou je, že rebarbora je zeleninou, ktorá sa využíva ako ovocie v už spomínaných dezertoch a múčnikoch alebo v kompótoch, džemoch a podobne. Latinský názov tejto rastliny je Rheum rhabarbarum. V prípade konzumácie si treba dať pozor na to, že sa z nej konzumujú len stonky. Listy totiž obsahujú jedovaté zlúčeniny. Taktiež sa nedoporučuje pripravovať pokrmy z rebarbory v hliníkových nádobách, pretože kyselina šťaveľová s týmito látkami zle reaguje a môže nám potom viac uškodiť, než pomôcť. To znamená, že aj s touto rastlinou treba narábať opatrne, aby sme z nej mali ten najlepší úžitok a aby na náš organizmus pôsobila svojimi pozitívnymi účinkami.

Čo obsahuje Rebarbora

Veľmi zaujímavou skutočnosťou je v prípade zloženia rebarbory fakt, že obsahuje kyselinu šťaveľovú, ktorá mení svoje zastúpenie v závislosti od mesiaca, v ktorom sa rok nachádza. Práve z hľadiska obsahu tejto kyseliny je skutočne zdravá a účinná, ale pri nesprávnej príprave nám toto enormné množstvo kyseliny môže ublížiť. Okrem tejto kyseliny však obsahuje aj kyselinu jablčnú avšak už v menšom zastúpení. Okrem týchto zložiek obsahuje rebarbora aj draslík, horčík, vápnik, fosfor, sodík, železo, jód. Ak ste zvedaví na vitamíny, ktoré sa v nej nachádzajú, sú to hlavne vitamín C, ten má skutočne silné zastúpenie, ďalej vitamíny zo skupiny B, provitamín A a taktiež aj flavonoidy.

Účinky rebarbory

Rebarbora má skutočne veľmi veľa pozitívnych účinkov na naše telo. Patrí medzi ne:

  • Je močopudná
  • Podporuje krvný obeh
  • Prečisťuje organizmus
  • Pomáha pri trávení
  • Ovplyvňuje vyprázdňovanie
  • Stará sa o naše kosti
  • Pomáha pri chudnutí, pretože viaže tuky
  • Pozitívne ovplyvňuje pokožku, vlasy a nechty
  • Aktivuje energiu buniek
Rebarbora je skutočné zdravá a prospešná pre naše telo. Ak ju budete konzumovať podľa spomínaných pravidiel, medzi ktoré patrí hlavne to, že je potrebné konzumovať len stonky a taktiež skutočnosť, že v kontakte s hliníkom môže byť pre nás nebezpečná, ste na správnej ceste objaviť novú zaujímavú a zdravú zeleninu vo vašej kuchyni. Skutočne si z nej môžete vytvoriť rôzne chutné a zdravé sladkosti, ktoré potešia nielen vás, ale aj vašich najbližších a pomôžete tým aj svojmu telu. Nebojte sa preto experimentovať a či už ju chcete pestovať alebo si ju kúpite v obchode, vyskúšajte upiecť chutný a zdravý dezert.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„ĎAKUJEM za rýchle vybavenie mojej objednávky. Prajem pevné zdravie a veľa dobrej nálady.“

R. Bartková