Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Reďkev v našej strave

Reďkev v našej strave

Aktuálne obdobie so sebou do regálov obchodov prináša skutočne deň čo deň viac zaujímavých druhov ovocia, či zeleniny. Po zime tak máme možnosť spestriť si jedálniček. Napríklad aj zeleninou, ktorá nesie názov reďkev. Od dobre známych redkvičiek sa líši najmä tvarom. Je prevažne podlhovastého tvaru a okrem červených odtieňov ju nájdeme aj v bielom prevedení. Aj veľkosť je zaujímavá. Zatiaľ, čo malé redkvičky vyzerajú ako roztomilé malé guľôčky, reďkev dokáže dorásť do skutočne veľkých rozmerov. Pri jej nakupovaní, ak máte veľkú spotrebu tejto zeleniny, je dobré zaostriť pozornosť na bio predajne. Reďkev je totiž plodinou, ktorá dokáže zo zeme počas svojho rastu dostať veľmi veľa dusičnanov, čo je pre naše telo nebezpečné najmä z hľadiska ich karcinogénnych účinkov. Ak si ju však doprajete raz za čas, nemusíte sa obávať a vaše telo si z jej zloženia vezme len to najlepšie. Poďme spolu preskúmať túto zaujímavú plodinu a naučme sa niečo o jej zložení a účinkoch na organizmus.

Odkiaľ pochádza?

Reďkev je pôvodom z Blízkeho východu. Postupom času sa však rýchlo rozšírila aj do Stredomoria. V súčasnosti ju však nájdeme aj v našich zemepisných šírkach a stala sa veľmi obľúbenou plodinou našich záhrad. Reďkev je veľmi nenáročná. Dokáže sa uspokojiť aj s tými najskromnejšími podmienkami. Ďalšou výhodou tejto plodiny je aj jej skladovanie, pretože ho reďkev dobre znáša. Jednotlivé kultivary tejto rastliny sa líšia tvarom, farbou a veľkosťou. Na jar a v lete nájdeme na pultoch obchodov skôr svetlejšie, biele a svetločervené druhy. Skoré sorty sú pestované v skleníkoch, sú však drahšie, ale na druhej strane šťavnatejšie. Zimné odrody sú tmavšie, niekedy nájdeme v ponuke aj čierne druhy. Tie majú ostrejšiu chuť a obsahujú viac látok, ktoré sú prospešné pre náš organizmus. Tieto druhy však majú omnoho menej šťavy, a preto je vhodnejšie ich konzumovať celé a nie ich používať na prípravu zdravých nápojov.

Obsah látok

Veľmi zaujímavou zložkou tejto plodiny sú horčicové oleje, ktoré obsahujú síru a dodávajú tak tomuto druhu zeleniny ostrú chuť. Rovnako však majú aj pozitívne účinky na organizmus. Pôsobia antimykoticky a antibakteriálne, dokážu ničiť plesne v sliznici žalúdka a čriev. Okrem toho v nej nájdeme veľa vlákniny, ktorá pozitívne vplýva na tráviacu sústavu. Tiež je v nej obsiahnuté množstvo vitamínu C, ktorý celkovo podporuje imunitu organizmu alebo kyseliny listovej, ktorá je nevyhnutná pre krvotvorbu. Na ochranu našich buniek pred voľnými radikálmi je tu ešte selén. Táto funkcia mimoriadne vplýva na našu imunitu.

Účinky

Reďkev má množstvo účinkov. Tu sú zhrnuté:

  • Pomáha pri hnačke a nadúvaní
  • Ničí baktérie a plesne
  • Odstraňuje zápchu
  • Prečisťuje črevá
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Preventívne pôsobí proti žlčovým, obličkovým a močovým kamienkom
  • Pomáha pri ťažkostiach s močením

Reďkev je plodinou, ktorá má na náš organizmus skvelé účinky. V prípade, že vám nechutí alebo si ju nedokážete dopriať pravidelne, naša stránka vám ponúka niekoľko produktov, ktoré pokryjú denné dávky látok obsiahnutých v tejto plodine. Môžete si vybrať napríklad koncentrovaný vitamín C v rôznych podobách, koncentrovaný selén v podobe tabliet a podobne. Rovnako ponúkame BIO šťavu z čiernej reďkovky, ktorá vám poskytne všetky účinky, ktoré ponúka samotný plod. V našej ponuke máme tiež horčicový olej. Môžete si vybrať čokoľvek.

Zamilujte si túto plodinu a pripravujte si z nej množstvo chutných jedál, šalátov alebo zdravých nápojov. Dokáže prečistiť organizmus a zbaviť ho nepríjemných baktérií a plesní. Tieto účinky ocení vaše trávenie, ale rovnako celý organizmus. A keďže si dokážeme túto plodinu vypestovať aj doma, a práve začiatočníci záhradkári ju s obľubou pestujú, môžete si ju vypestovať aj vy a dopriať si tak zdravie z vlastnej záhrady. Dobrú chuť.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Vážení priatelia, vážený tím Bio Care....Som veľmi milo prekvapená rýchlo expedíciou výrobku až do mojej domácnosti...Vyslovujem Vám obdiv a poďakovanie...Tu vidím,ako si vážite svojich klientov, ktorí Vás potrebujú vo svojej nemoci najviac a poctivo pristupujete k svojej práci...Určite budem Vaše služby využívať aj naďalej... Veľa úspechov želám!!!“

Zuzana Renčková