Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ríbezľa egrešová

Ríbezľa egrešová

V nedávnom článku som sa zaoberala zaujímavým kríčkom, ktorý sa volá ríbezľa čierna, veľmi obľúbená medzi záhradkármi, má chutné plody s vysokým obsahom vitamínu C a ich konzumácia je naozaj prospešná pre náš organizmus. Sú vhodné do každej ovocnej záhradky. Dnes som si vzala na mušku egreše. Tiež vám oživia ovocný sad a potešia vás zdravými a chutnými plodmi, ktoré sú zaujímavé svojimi chĺpkami na povrchu a svojou zaujímavou sladkou chuťou, ktorú si zamilujete. Egreše rastú na kríku, ktorý sa nazýva ríbezľa egrešová. Egreše sa vraj zbierali už pred stovkami rokov v Severnej Amerike alebo na Kaukaze. Pozrime sa na ich účinky a zistime, v ktorých oblastiach nám môžu pomôcť.

Ríbezľa egrešová

Latinský názov tejto rastliny je Ribes uva-crispa, jeho pomenovanie však poznáme aj ako egreš obyčajný, ktorého latinský názov je Grossularia uva-crispa. Egreš patrí do čeľade egrešovité Grossulariaceae. Vo svete sa nachádza hlavne v Európe, Ázii a Afrike kde rastie vo voľnej prírode. Prvé záznamy o tejto rastline máme z Moskvy. Rastlina dokáže dorásť do výšky 1,5 metra. Je viacročná a jej životnosť je asi 4 až 8 rokov, záleží samozrejme od odrody, ktorú si zoženiete. Plody sú guľovitého tvaru zelenkastej alebo červenej až fialovej farby. Môžu byť v mnohých prípadoch ochlpené, avšak to tiež záleží od odrody, ktorú pestujeme. Egreš sa pestuje v humóznych pôdach, ktoré sú priepustné.

Zloženie

Egreš vo všeobecnosti tiež poskytuje organizmu skvelé látky rovnako ako aj ríbezľa čierna alebo mnohé iné. Obsahuje vitamín A, vitamíny zo skupiny B, vitamín C, vitamín E, vápnik, železo, fosfor, draslík, vlákninu, kyselinu listovú, kyselinu jablkovú, citrónovú a kyselinu vínnu, karotén a podobné potrebné látky. Veľmi zaujímavým je fakt, že egreše hneď po hrozne obsahujú najviac ovocného cukru ak to porovnávame s bobuľovitým ovocím.

Účinky na náš organizmus

V pátraní po účinkoch týchto plodov na náš organizmus som narazila na množstvo zaujímavých informácií. Egreše nám pomáhajú v týchto oblastiach:

  • Detoxikujú náš organizmus
  • Prečisťujú črevá
  • Majú antioxidačné účinky
  • Pozitívne vplývajú na pokožku, vlasy a nechty
  • Ovplyvňujú činnosť mozgu
  • Posilňujú naše cievy
  • Zbavujú nás ťažkých kovov
  • Zlepšujú naše spracovávanie bielkovín
  • Podporujú tvorbu krvi
Tieto účinky sú pre naše telo blahodarné. Podobajú sa účinkom ríbezlí, čo je veľká pravda. Treba ich vyskúšať a naučiť sa pripraviť si z nich nejaký chutný dezert. Ja som objavila veľmi zaujímavý sladký dezert z egrešov, ktorý nesie názov egrešové flamere.

Egrešové flamere

Na prípravu tohto dezertu budeme potrebovať: 400 gramov egrešov, ½ litra vody, 5 polievkových lyžíc cukru, ½ citróna, štipku soli, 50 gramov krupice, 1 jablko, šľahačku alebo vanilkový krém na ozdobenie.
Postup je nasledovný. Egreše umyjeme a očistíme a rozvaríme ich v osladenej vode s citrónovou šťavou. Takto uvarené egreše pretrieme cez sitko a ostane nám hustá egrešová kaša. Do kaše pridáme soľ a krupicu a za stáleho miešania varíme, až kým nám nevznikne hustá kaša. Napokon pridáme očistené, olúpané, na menšie kúsky nakrájané jablko. Premiešame. Vzniknutou hmotou naplníme sklenené misky. Vložíme ich na chladné miesto, aby hmota stuhla. Pri podávaní hmotu z misky vyklopíme, poprípade ozdobíme šľahačkou, vanilkovým krémom alebo napríklad orieškami a podávame. Dobrú chuť.

Egreš je naozaj jedným z plodov, ktoré na naše zdravie vplývajú veľmi pozitívne. Je dôležité využívať silu prírody a v prípade, že na to máme priestor a záhradníckeho ducha, môžeme si tieto chutné plody dopestovať aj sami. V súčasnosti sa už šľachtia aj odrody, ktoré sú odolné voči rôznym plesniam a iným chorobám, ktoré v minulosti túto rastlinu napádali. Stačí si len vybrať správnu odrodu a tešiť sa zo sladučkých plodov.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem krasne vsetko mi prislo v poriadku :) som spokojna a odporučim dalej :) “

Nikola