Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Rumanček kamilkový

Rumanček kamilkový

Túto rastlinu poznáme aj pod názvom Harmanček pravý. V ľuďoch vzbudzuje táto rastlinka predstavu chutného a voňavého čaju, ktorý skvelo pôsobí na organizmus. A to v mnohých oblastiach. Či už chcete upraviť trávenie alebo len upokojiť svoje nervy, harmanček je na to ako stvorený. Harmanček je rastlina z čeľade Compositae/Asteraceae (zložnokveté, astrovité). Je vysoká 20 až 50 cm. Stonku má husto rozkonárenú a kvety pripomínajú svojim vzhľadom sedmikrásky. Z rastliny sa využívajú okvetia. Poďme spolu zistiť, akými spôsobmi vieme túto rastlinu použiť a doprajme si jej skvelé účinky a oddýchnime si tak pravidelne pri šálke dokonalého čaju.

O harmančeku

Najdôležitejšou látkou v harmančeku je silica s modrými azulénmi. Tieto azulény majú najmä protizápalové a sedatívne účinky. Okrem toho je zdrojom kumarínových a flavónových látok, akými sú napríklad cholín, sliz a posilňujúce horčiny. Vďaka tomu nám táto rastlina prináša skvelé účinky. Názov harmančeka je odvodený z latinského slova matrix, čo znamená maternica.

V čom pomáha?

Medzi zaujímavé účinky harmančeka patrí napríklad sedatívne a protikŕčové pôsobenie. Dokáže uvoľňovať žalúdkové a črevné kŕče, ktoré sú vyvolávané nervozitou a úzkosťou. Ďalej dokáže skvelo posilňovať funkciu čriev. Aj keď sa to môže zdať čudné, harmanček dokáže povzbudzovať tráviace procesy. Harmanček reguluje a harmonizuje črevné funkcie. Ďalšou oblasťou jeho pomoci je menštruácia. Táto rastlina stimuluje menštruačné funkcie, normalizuje priebeh a pravidelnosť menštruácie a zmierňuje bolesti s tým spojené. S tým súvisí aj názov harmančeka, o ktorom som písala v predchádzajúcich riadkoch. Harmanček je schopný bojovať aj s horúčkou. Vyvoláva potenie a zvyšuje telesnú teplotu, čo podporuje potenie. Preto sa odporúča pri horúčke najmä deťom. Ďalej zmierňuje bolesti hlavy a niektoré prípady neuralgie. Pri vonkajšom použití dokáže výrazne ovplyvňovať kožné problémy rôzneho druhu. Rovnako bojuje proti rôznych streptokokom a baktériám. Okrem toho má harmanček aj antireumatické účinky. Olej z harmančeka sa môže používať na masáže bolestivých svalov alebo kĺbov, pri stuhnutej šiji, pomliaždeninách alebo reumatických bolestiach.

Vnútorné použitie

Ak chceme harmanček využiť vnútorne, mali by sme si pripraviť zápar. Päť až desať okvetí použijeme na jeden liter vody. Pijeme tri až šesť horúcich šálok takéhoto záparu denne.

Vonkajšie použitie

Pri vonkajšom použití máme viacero možností. Najprv je to oplachovanie očí, nosa alebo inej časti tela silnejším záparom. V takomto prípade použijeme 50 gramov okvetí na jeden liter vody. Lúhujeme 15 - 20 minút a pred použitím dobre precedíme. Ďalej si môžeme z harmančeka vyrobiť kúpele. Do kúpeľa pridáme dva až štyri litre silnejšieho záparu. Vlažné kúpele z harmančeka majú relaxačný a sedatívny účinok. Rovnako môžeme používať obklady, ktoré pozostávajú z uvedeného záparu, ktorý za pomoci vreckovky prikladáme na postihnuté miesto. Napokon je tu použitie masážneho harmančekového oleja. Harmančekový olej pripravíme tak, že v kanvici s dvojitým dnom 3 hodiny zahrievame 100 gramov kvetov v pol litri olivového oleja. Zmes scedíme a uchovávame v uzavretej fľaši.

Ak sa vám však nechce vyrábať si harmančekový olej doma, môžete si ho zaobstarať na našej stránke. Buď v podobe kúpeľového oleja, jemného detského oleja a podobne. Okrem toho vám ponúkame extrakt z harmančeka, harmančekový sirup alebo množstvo čajov, ktoré harmanček obsahujú a pomôžu vám v rôznych oblastiach.

Bylinky nám odjakživa pomáhali. Je skvelé, že si môžeme z prírody brať takéto skvelé dary, ktoré nám dokážu pomôcť. Či už na vnútorné alebo vonkajšie použitie. Zamilujte si túto bylinku a vychutnávajte si jej vôňu, chuť a blahodarné účinky na organizmus.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem za rychle a bezproblemove dodanie objednavky.“

Samasova