Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Škorica, voňavý zázrak

Škorica, voňavý zázrak

Škorica, zázračné voňavé korenie, ktoré spríjemňuje zimu i tomu najväčšiemu odporcovi chladu, je čoraz väčším objektom skúmania. Jej priaznivé pôsobenie na organizmus je neuveriteľné. Milujeme ju ako súčasť koláčov, ako vôňu sviečky alebo ako nádherne sa šíriacu arómu, ktorá sa vykráda z pohára vianočného punču. Vedeli ste o jej účinkoch?

Z čoho pochádza?

Škorica, voňavé korenie, ktoré nás pohltí svojou vôňou, poznali už v staroveku. Ľudia ju používali nie len v kuchyni, ale aj v liečiteľstve na lekárske účely. Rastlina, z ktorej sa škorica získava, teda škoricovník, pochádza zo Srí Lanky. Tento strom dokáže dorásť do výšky 10 metrov, niektorí pestovatelia uvádzajú výšku až 15 metrov, ale rastliny, ktoré sa využívajú len na získavanie škorice sa pestujú do výšky 2 až 3 metre. Ideálne je pestovanie tejto rastliny v teplom a vlhkom prostredí, ktorého teplota dosahuje hodnotu 30° C. Škoricovník má dve najznámejšie formy a to Cinnamomum cassia – škoricovník čínsky a Cinnamomum zeylanicum – škoricovník cejlónsky, ktorý je zo všetkých druhov najkvalitnejší.

Ako sa získava

Krásne tvarovaná škorica v podobe malých voňavých hnedastých rúrok, ako ju poznáme, sa zo stromu získa odlupnutím vnútornej vrstvy kôry a jej následným vysušením. Kôra sa odoberá zo stromu priemerne po troch rokoch, ale najkvalitnejšia škorica vzniká až po trpezlivom osemročnom čakaní. Do podoby jemného aromatického prášku sa dostáva po zomletí usušenej kôry.

Zázračné účinky

Škorica je veľmi zaujímavá svojimi pozitívnymi účinkami na ľudský organizmus. Keďže ľudské telo bojuje s rôznymi nepríjemnými stavmi, škorica napríklad znižuje hladinu cholesterolu, taktiež znižuje krvný tlak, obsahuje antioxidačné látky, ktoré blahodarne vplývajú na chod organizmu, má relaxačné účinky a znižuje zrážanlivosť krvi. Taktiež jej pozitívne účinky ocenia ľudia, ktorí majú problém s nadúvaním a plynatosťou, pretože škorica tieto prejavy zmierňuje alebo v mnohých prípadoch úplne odstráni. Rovnako je liekom pri výskyte vredov, ktoré svojím pôsobením hojí. V súčasnosti sa v zdravotníctve používa škorica hlavne vo forme škoricového sirupu, oleja alebo tinktúry. Škorica je rovnako obľúbená v ľudovom liečiteľstve.

Množstvo je dôležité

Tak ako s každým nápojom, potravinou, či bylinkou, aj so škoricou treba narábať v primeraných množstvách. Nemali by sme to preto preháňať s jej konzumáciou, ale raz za čas si dopriať jej silu. Je dokázané, že aj tehotné ženy by mali byť opatrné pri jej užívaní.
Môžeme teda skonštatovať, že škorica je úžasným pomocníkom nie len v kuchyni, ale aj v pomoci pri nepríjemných ochoreniach a negatívnych vplyvoch, ktoré nám život prináša. Škorica nám navodzuje príjemné pocity, ktoré sa spájajú s tými najkrajšími obdobiami v roku. Verím, že každý, kto si prečítal tento článok bude mať ku škorici kladný vzťah a pri jej používaní si bude uvedomovať jej liečivú silu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Objednavka mi bola dnes v poriadku dorucena, dakujem za promptne a spolahlive jednanie, vyjadrujem velku spokojnost s Vasimi sluzbami...“

Pallajova