Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Sladučké banány

Sladučké banány

Aj vy ich máte radi a každý deň v období páuz medzi hlavnými jedlami si na nich pochutnávate? V súčasnosti veľmi zdravé a obľúbené ovocie, banány, patrí medzi najpredávanejšie druhy ovocia v našej krajine. Či už ho konzumujeme od hladu, aby sme si splnili povinnosť denného prísunu ovocia alebo ich používame ako náhradu za sladkosti, toto sladké ovocie nám zlepší deň a prospeje organizmu. Môžeme ho konzumovať v rôznych formách a v rôznych druhoch jedál, od zákuskov až po mäsité pokrmy. Ak sú banány vo vašom jedálničku dôležité, čítajte tento článok dokonca a dozviete sa o ich účinkoch.

História sladkých plodov

Konzumácia sladkých banánov sa traduje už 300 rokov pred naším letopočtom. Už Alexander Veľký objavil tieto úžasné plody. Za domovinu banánovníka sa považuje Ázia, a z historických prameňov sa dozvedáme o pestovaní týchto plodov v Indii, Číne, Afrike a Amerike. V súčasnosti sa pestovaniu a vývozu banánov venujú hlavne Kostarika, Ekvádor, Kolumbia alebo Filipíny.

Banánovník

Banánovník nesie latinský názov Musa a rastlina patrí do čeľade Musaceae – banánovníkovité. V častiach sveta, kde majú tieto rastliny optimálne podmienky pre svoj rast, dokážu dosiahnuť až výšku 16 metrov. U nás sa pestujú skôr menšie formy, ktoré boli vyšľachtené pre naše podmienky a môžeme ich obyčajne pestovať len v interiéri. Druh, ktorý sa u nás pestuje sa nazýva cavendish. Jedince, ktoré sme schopní dopestovať v našich podmienkach dorastajú prevažne do výšky maximálne 2 metre. Pestovanie vo všeobecnosti nie je náročné a niektorí pestovatelia, ktorí sa doma tešia z takejto rastlinky sa môžu pochváliť vlastnou úrodou. Plodmi tejto rastliny sú banány. Banány sú plody podlhovastého tvaru žltej farby. Na povrchu plodu sa nachádza kožovitá šupka, ktorá predstavuje 20 percent z celkovej hmotnosti plodu. Vnútro tvorí sladká dužina. Na správne dozrievanie, teda na kvalitu chuti a sladkosť, potrebujú plody vysokú teplotu. V súčasnosti sa banány dovážajú, a preto sa v krajinách, kde sú pestované, zberajú ešte zelené a cestou k nám dozrievajú. Nedávno sa objavila aj choroba, ktorá napáda rastliny a veľmi rýchlo sa šíri, čo je pre krajiny, ktorých hlavnými príjmami sú práve prostriedky z pestovania a vývozu banánovníka veľmi nebezpečné.

Banány a ich prínos pre ľudské telo

Najdôležitejšími zložkami dužiny plodov banánovníka, ktorú radi konzumujeme sú horčík, draslík, vitamín C, vitamín E, vitamíny skupiny B, fosfát, zinok, mangán, a napríklad aj vláknina a uhľohydráty. Z hľadiska pozitívnych účinkov na naše telo dokáže konzumácia banánovníka normalizovať hladinu krvného tlaku, zlepšovať trávenie, znižovať riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, a je to plod, vďaka ktorému si vieme zlepšiť náladu a znížiť hladinu stresu. Taktiež banány účinkujú pri nespavosti. Banány sú vhodné aj pre diabetikov, pretože uvoľňovanie cukru po ich konzumácii nastáva postupne. Z mnohých zdrojov sa dozvedáme, že pri chudnutí sú banány nevhodné, ale na základe vlastnej skúsenosti musím tento fakt vyvrátiť a skonštatovať, že každému človeku v tomto procese vyhovuje niečo iné a ako náhrada za sladkosti sú banány počas chudnutia nenahraditeľným pomocníkom.
Ak banány milujete a konzumujete ich každý deň, tieto informácie vás potešili a budete vedieť, v čom všetkom na vás dobre vplývajú. Či už si ich dáte surové alebo z nich vytvoríte chutnú dobrotu, v každej forme vám a vášmu telu spravia radosť. Konzumujme teda tieto skvelé sladké plody a naše telo sa nám odvďačí.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Včera som si u Vás objednala vitamíny a už ich mám doma, chcem sa len poďakovať za skvelé služby. Nech sa Vám darí.“

M. Pešková