Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
Registrácia„Včera som si u Vás objednala vitamíny a už ich mám doma, chcem sa len poďakovať za skvelé služby. Nech sa Vám darí.“
M. Pešková
Aj vy ich máte radi a každý deň v období páuz medzi hlavnými jedlami si na nich pochutnávate? V súčasnosti veľmi zdravé a obľúbené ovocie, banány, patrí medzi najpredávanejšie druhy ovocia v našej krajine. Či už ho konzumujeme od hladu, aby sme si splnili povinnosť denného prísunu ovocia alebo ich používame ako náhradu za sladkosti, toto sladké ovocie nám zlepší deň a prospeje organizmu. Môžeme ho konzumovať v rôznych formách a v rôznych druhoch jedál, od zákuskov až po mäsité pokrmy. Ak sú banány vo vašom jedálničku dôležité, čítajte tento článok dokonca a dozviete sa o ich účinkoch.
História sladkých plodovKonzumácia sladkých banánov sa traduje už 300 rokov pred naším letopočtom. Už Alexander Veľký objavil tieto úžasné plody. Za domovinu banánovníka sa považuje Ázia, a z historických prameňov sa dozvedáme o pestovaní týchto plodov v Indii, Číne, Afrike a Amerike. V súčasnosti sa pestovaniu a vývozu banánov venujú hlavne Kostarika, Ekvádor, Kolumbia alebo Filipíny.
BanánovníkBanánovník nesie latinský názov Musa a rastlina patrí do čeľade Musaceae – banánovníkovité. V častiach sveta, kde majú tieto rastliny optimálne podmienky pre svoj rast, dokážu dosiahnuť až výšku 16 metrov. U nás sa pestujú skôr menšie formy, ktoré boli vyšľachtené pre naše podmienky a môžeme ich obyčajne pestovať len v interiéri. Druh, ktorý sa u nás pestuje sa nazýva cavendish. Jedince, ktoré sme schopní dopestovať v našich podmienkach dorastajú prevažne do výšky maximálne 2 metre. Pestovanie vo všeobecnosti nie je náročné a niektorí pestovatelia, ktorí sa doma tešia z takejto rastlinky sa môžu pochváliť vlastnou úrodou. Plodmi tejto rastliny sú banány. Banány sú plody podlhovastého tvaru žltej farby. Na povrchu plodu sa nachádza kožovitá šupka, ktorá predstavuje 20 percent z celkovej hmotnosti plodu. Vnútro tvorí sladká dužina. Na správne dozrievanie, teda na kvalitu chuti a sladkosť, potrebujú plody vysokú teplotu. V súčasnosti sa banány dovážajú, a preto sa v krajinách, kde sú pestované, zberajú ešte zelené a cestou k nám dozrievajú. Nedávno sa objavila aj choroba, ktorá napáda rastliny a veľmi rýchlo sa šíri, čo je pre krajiny, ktorých hlavnými príjmami sú práve prostriedky z pestovania a vývozu banánovníka veľmi nebezpečné.
Banány a ich prínos pre ľudské teloNajdôležitejšími zložkami dužiny plodov banánovníka, ktorú radi konzumujeme sú horčík, draslík, vitamín C, vitamín E, vitamíny skupiny B, fosfát, zinok, mangán, a napríklad aj vláknina a uhľohydráty. Z hľadiska pozitívnych účinkov na naše telo dokáže konzumácia banánovníka normalizovať hladinu krvného tlaku, zlepšovať trávenie, znižovať riziko vzniku srdcovo-cievnych ochorení, a je to plod, vďaka ktorému si vieme zlepšiť náladu a znížiť hladinu stresu. Taktiež banány účinkujú pri nespavosti. Banány sú vhodné aj pre diabetikov, pretože uvoľňovanie cukru po ich konzumácii nastáva postupne. Z mnohých zdrojov sa dozvedáme, že pri chudnutí sú banány nevhodné, ale na základe vlastnej skúsenosti musím tento fakt vyvrátiť a skonštatovať, že každému človeku v tomto procese vyhovuje niečo iné a ako náhrada za sladkosti sú banány počas chudnutia nenahraditeľným pomocníkom.
Ak banány milujete a konzumujete ich každý deň, tieto informácie vás potešili a budete vedieť, v čom všetkom na vás dobre vplývajú. Či už si ich dáte surové alebo z nich vytvoríte chutnú dobrotu, v každej forme vám a vášmu telu spravia radosť. Konzumujme teda tieto skvelé sladké plody a naše telo sa nám odvďačí.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
Some text in the modal.
„Včera som si u Vás objednala vitamíny a už ich mám doma, chcem sa len poďakovať za skvelé služby. Nech sa Vám darí.“
M. Pešková