Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Slivky v stravovaní

Slivky v stravovaní

Slivky sú v našej krajine veľmi rozšírenými plodmi. Azda v každej záhrade je jeden strom, na ktorom tieto skvelé plody rastú. Najrozšírenejšími odrodami slivky domácej sú slivy, ringloty, duranzie a mirabelky. Menšie plody sú lepšie na urýchlené skonzumovanie a väčšie plody napríklad na prípravu kompótov, lekvárov alebo marmelád. Sušené slivky sú zase obľúbené v zimnom období a môžeme ich efektívne využiť napríklad v ovsenej kaši, ktorá nám perfektne zaženie hlad. Napríklad vo Francúzsku sú veľmi obľúbené sušené slivky, ktoré pochádzajú z juhu a okolia Agenu. Naši bratia zase veľmi často používajú až čierny slivkový lekvár na prípravu českých buchiet. Slivky sú skutočne obľúbené a mali by sme využívať ich silu naplno. Pozrime sa spoločne na ich zloženie a účinky, ktoré nám ponúkajú.

Pôvod sliviek

Slivky pochádzajú z Predného východu a z krajín na juhu Európy. Ľudia ich pestovali už v antickom svete, ale na účely medicíny využívali len živicu zo stromov. Neskôr sa udomácnili aj u nás a v súčasnosti sa nimi pýši nejeden záhradkár. U sliviek je zaujímavý fakt, že čím dlhšie sú na strome, tým viac vitamínov dokážu do seba vstrebať.

Obsah účinných látok

Slivky v sebe nesú obrovské množstvo vitamínov a stopových prvkov, ktoré náš organizmus potrebuje každý deň. Nájdeme v nich všetky vitamíny zo skupiny B, okrem vitamínu B12 a biotínu. Jedna slivka má v sebe toľko vitamínu B, že ju môžeme porovnať s pilulkou z lekárne. Ďalej v slivkách nájdeme napríklad meď alebo zinok. Okrem toho je v nich veľmi veľa polynenasýtených mastných kyselín. Tie nájdeme konkrétne v šupke plodu. Tieto tuky bránia vysychaniu bunkových membrán a zamedzujú, aby do plodu počas dozrievania vnikli rôzne druhy baktérií. Ďalšou skvelou súčasťou sliviek je vláknina, ktorá je skvelá pre naše trávenie.

Účinky sliviek

Slivky na náš organizmus pôsobia pozitívne v týchto oblastiach:

  • Optimalizujú metabolizmus sacharidov
  • Pomáhajú pri depresii
  • Ovplyvňujú naše nervy
  • Pomáhajú pri poruchách koncentrácie
  • Zvyšujú našu odolnosť voči stresu
  • Prečisťujú naše črevá
  • Pomáhajú tráveniu a vylučovaniu
  • Posilňujú naše srdce
  • Posilňujú imunitu organizmu

Zásady spracovania

Aby sme mali istotu, že sme odstránili zo sliviek všetky škodliviny, je dobré umyť slivky vodou a následne ich utrieť napríklad papierovou alebo bavlnenou kuchynskou utierkou. Slivky by sme mali umývať teplou vodou a oplachovať studenou vodou.

Ak slivky doma nemáte a chcete si dopriať ich skvelé zloženie, naša stránka vám ponúka niekoľko náhrad. Môžete si vybrať napríklad koncentrovaný B-komplex vo forme tabliet, ďalej BIO slivky, či už bezkôstkové alebo s kôstkou, rôzne ovocné tyčinky a podobne. Výber je na vás.

Slivky sú skvelým ovocím. Najlepšie je mať na dvore strom, ktorý vás každý rok obdaruje poriadnou dávkou vitamínov a stopových prvkov. Slivky dokážu pomôcť v rôznych smeroch, a preto by sme si ich mali dopriať často. Upraví sa nám vďaka ním trávenie a dodáme do organizmu dostatočné množstvo potrebných látok.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem velmi pekne za vybavenú objednávku v super rýchlom konaní. Balík dnes došiel:-)“

Duchová