Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Slnečnicové semienka

Slnečnicové semienka

Ste milovníkmi drobných semienok, či orieškov? Robíte veľmi dobre. Semienka sú bohaté na množstvo skvelých látok, vitamín B, vitamín E alebo kyselinu linolovú a podobne. Je to tak aj v prípade slnečnicových semienok. A vďaka takémuto skvelému zloženiu preto pomáhajú napríklad v boji s nadbytočným cholesterolom alebo artériosklerózou. Slnečnicové semienka môžeme konzumovať surové alebo pražené, alebo vo forme napríklad pesta alebo iných súčastí jedál, ktoré sa z nich dajú vyrobiť. Poďme sa spoločne o nich naučiť viac a prispieť tak do svojho jedálnička zdravou pochúťkou.

Opis

Slnečnicové semienka sú vlastne semienkami slnečnice. Latinsky ju nazývame Helianthus anuus L. Slnečnica je jednoročná rastlina, ktorá patrí do čeľade Solanaceae Compositae. Je schopná dorásť do výšky až dvoch metrov.

Prospešné látky

Slnečnicové semienka sa skladajú z 49,6% tuku, ktorý nám poskytuje výborný kuchynský olej. Okrem toho obsahujú približne 22,8% proteínov. Podobné množstvo obsahuje napríklad aj mäso. Slnečnicové semienka neobsahujú takmer žiaden vitamín A a tiež ani vitamín C, ale pre ľudský organizmus sú jedným z najbohatších zdrojov vitamínu E. Viac ho nájdeme napríklad už len v mandliach. Okrem toho sú semienka bohatým zdrojom vitamínu B1, ktorého väčšie množstvo nájdeme už len v pivovarských kvasniciach. Slnečnicové semienka sú tiež bohaté na horčík, železo, vápnik a fosfor. Toto skvelé zloženie nám poskytuje výnimočné účinky a konzumácia slnečnicových semienok sa tak odporúča naozaj pravidelne.

Účinky

Vďaka esenciálnym mastným kyselinám sú semienka skvelým bojovníkom proti artérioskleróze. Kyseliny bránia postupu artériosklerózy znižovaním hladiny cholesterolu v krvi. Vitamín E obsiahnutý v slnečnicových semienkach je skvelým antioxidantom. Tiež zabraňuje degenerácii našich ciev. Konzumáciou semienok dosiahneme výrazné zníženie hladiny cholesterolu v krvi. A to tiež pri používaní slnečnicového oleja. Ďalej nám slnečnicové semienka pomáhajú v súvislosti s našou pokožkou. Kyselina linolová a vitamín E dokážu zlepšovať elasticitu kože, pretože ochraňujú jej bunky pred starnutím. Jedenie semienok sa odporúča najmä pri ekzémoch, popraskanej a suchej pokožke, zápaloch kože a pod. Okrem toho semienka posilňujú aj naše nechty, vlasy a redukujú množstvo šedín. Ďalšou oblasťou pomoci sú naše nervy. Slnečnicové semienka obsahujú toľko vitamínu B, ktorý zaručene zabojuje so stresom, depresiou, nespavosťou alebo nervozitou. Slnečnicové semienka sú vhodnou súčasťou stravy aj pre diabetikov. Keďže nám semienka dodávajú extra dávku živín, odporúčajú sa najmä tehotným ženám, športovcom, anemikom, podvýživeným a oslabeným ľuďom.

Použitie

Ako som už spomínala v úvode, sú tri možnosti konzumácie slnečnicových semienok. Buď surové. Práve v takomto stave sú semienka na konzumáciu najvhodnejšie. Avšak je ich potrebné niekoľko dní presušiť na rovnej ploche. Ďalej si ich môžeme dopriať pražené. Sú veľmi chutné, ale dlhým pražením sa znižuje ich nutričná hodnota. A napokon ich tu máme pomleté na pastu. Po olúpaní sa semienka pomelú na homogénnu pastu, ktorá sa hodí napríklad pre deti, starších ľudí alebo ľudí, ktorí majú poškodený chrup.

Aj naša stránka vám ponúka niekoľko výrobkov zo slnečnice. Môžete siahnuť napríklad po BIO slnečnicových semienkach, po lúpaných semienkach, rôznych druhoch tyčiniek vyrobených z orechov a semienok, po múkach, ktoré v sebe ukrývajú obsah slnečnicových semienok alebo po BIO slnečnicovom oleji. Výber je vo vašich rukách.

Slnečnicové semienka sú maškrtou bez výčitiek. Môžete ich zjesť koľko chcete a predsa budú mať na organizmus vždy pozitívny vplyv. Dokážu nám pomáhať v rôznych oblastiach, pretože v sebe ukrývajú obrovské množstvo skvelých látok. Nezabúdajte na to, a doprajte si tieto semienka pravidelne.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„So službami biocare som veľmi spokojná.“

Janka Adamcová