Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Som žena a mám tridsať

Som žena a mám tridsať

Ženský organizmus je odlišný od mužského nielen fyziologicky, ale aj z pohľadu spracovania a využívania prijímanej potravy. Nutričné potreby sú rozdielne a aj energetické požiadavky sú nižšie. Jednoducho povedané: „Ženy sú náročnejšie“.

Čo so stravou po tridsiatke

V období, keď si postupne každé dievča začína všímať svoje telo a jeho zmeny, málo ktoré si robí starosti, čo bude jesť a na čo si má dávať pozor. Príde deň, keď sa na narodeninovej torte objaví číslo tridsať a začínajú si uvedomovať, ako ten čas plynie. Nastáva čas, kedy by sa ženy mali venovať aj svojmu jedálničku, aby zostali zdravé a fit. Viaceré autorky, ktoré sa venujú písaniu publikácií o zdravých stravovacích návykoch hovoria, že strava, ktorú konzumuje ženské pokolenie, by mala byť viac „dámska“. Uvádzajú rôzne formy a spôsoby nového stravovania dievčat a žien. V podstate sa vo veľkej miere neodlišuje od mužských jedál. Gro tvoria potraviny, ktoré sú dôležité najmä pre odlišné potreby ženského organizmu. Mladí a zdraví nebudeme večne a preto je dôležité dbať o svoj zdravotný stav. U každého jedného z nás je proces rastu, vývinu a starnutia diferenciálny. Nedávno bol však vytvorení zoznam, čo by ženy mali pridať do svojho jedálnička po dovŕšení 30 rokov života. Dôležitosť sa kladie na rozmanitosť a chuťou nabité potraviny, ktoré budú nielen zdrojom energie, ale udržia ženský organizmus krásny z vnútra, ale aj z vonku. Z nich sme vybrali 10 najpodstatnejších, ktoré sme zoradili podľa dôležitosti.

1. Potraviny bohaté na vápnik

Vápnik je dôležitý pre naše kosti a zuby. Pomáha ich udržiavať zdravé a silné. Preto treba kozumovať veľa mlieka a mliečnych výrobkov, vápnikom obohatené sójové produkty, tofu, tiež rôzne druhy ovocných a zeleninových štiav. Netreba zabúdať, že v období od 20 do 50 rokov života musí človek prijať minimálne 1000 mg vápnika.

2. Potraviny bohaté na železo

Ženský organizmus prechádza takmer celý život menštruačným cyklom. Počas neho spotrebováva veľké množstvo energie a krvi. Železo je minerál, ktoré prispieva k správnej látkovej premene dôležitej pre tvorbu energie a tým znižuje vyčerpanie a únavu. Okrem toho je dôležité pri tvorbe červených krviniek a hemoglobínu. Skvelými zdrojmi železa sú napríklad cícer, hovädzie mäso a sušené marhule. Žena by mala denne prijať 12-15 mg minerálu.

3. Plody bohaté na vitamín C

Do tejto kategórie zaraďujeme citrusy, jahody, papriku, kel, brokolicu, špenát, paradajky, zemiaky, kivi a petržlen. Sú silným zdrojom vitamínu C, ktorý pomáha bojovať proti oxidačným stresom. Spomaľuje starnutie buniek a pomáha pri ich regenerácií. Do jedálnička by sa mali zaradiť 2 až 3 porcie týchto plodov, pretože ženský organizmus pre správne funkcie potrebuje denne 75 mg vitamínu C.

4. Zelená listová zelenina

Je dôležitá z hľadiska obsahu významných látok a vlákniny. Odporúča sa denne skonzumovať 20 – 35 g rozpustnej vlákniny. Zamerajte sa hlavne na kel, špenát a hlávkový šalát.

5. Oriešky

Bohaté zastúpenie mononenasýtených a polynenasýtených tukov im dáva popredné miesto vo výžive ženy. Pomáhajú stimulovať hladinu cholesterolu v krvi a podporujú zdravie kardiovaskulárneho systému. Tiež sú zdrojom vápnika, medi, selénu, fosforu, zinku, kyseliny listovej, vitamínov E a A. Za deň môžete zjesť 760 g arašidov, 396 g orechov a 198 g para orechov bez toho, aby ste sa báli o svoju váhu.

6. Voda

Je dôležitá pre všetky metabolické procesy v tele. Pomáha pri trávení a hydratácií pokožky. Dodržiavanie pitného režimu je veľmi dôležité a preto je potrebné vypiť minimálne 1,5 – 2 litre vody denne.

7. Brusnice a brusnicová šťava

Sú výborné na ochranu ženského organizmu a to najmä močových ciest. Zabraňujú baktériám k priľnutiu na steny močového ústrojenstva a tým pomáhajú predchádzať zápalom a podobným problémom. Ženy sú na močové cesty veľmi citlivé na náchylnejšie ako muži. Brusnice pomáhajú predchádzať týmto komplikáciám.

8. Potraviny bohaté na kyselinu listovú

Patria sem napríklad špargľa, pomaranče, niektoré cereálie a fazuľa. Kyselina listová je dôležitá najmä v tehotenstve, pretože zabezpečuje správny vývoj plodu.

9. Celozrnné potraviny

Celé zrná obilnín sú bohaté na vlákninu, ktorá má priaznivé účinky na trávenie a vylučovací systém. Do jedálnička je potrebné zaradiť napríklad hnedú ryžu, otruby, celozrnné pečivo, jačmeň a quinou.

10. Sójové proteíny

Tieto proteíny môžete prijímať vo forme tofu, sójového mlieka a iných sójových výrobkov. Sú veľmi významné pre zdravé srdce a okrem toho je sója bohatá na fytonutrienty. Odporúčaná dávka je 25 g proteínu na deň.

Ako ste na tom vy? Našli ste niečo, čo už je dávno súčasťou Vášho jedálnička? Uvádzame len niektoré príklady potravín, ktoré sú dostupným a cenným zdrojom spomenutých látok. Existuje mnoho ďalších, tak neváhajte a nájdite si tu svoju, ktorá Vám bude chutiť a okrem prínosu cenných zlúčenín, spestrí Vašu každodennú stravu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcel by som vyjadriť veľkú skopokojnosť z mojej strany, zásielka prišla tým najrýchlejším spôsobom, dostal som pribalený aj darček - pastilky na hrdlo :) , Ďakujem som spokojný, určite si objednám aj nabudúce niečo od Vás!“

Michal Miklovič