Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Spálenie slnkom v lete aj v zime

Spálenie slnkom v lete aj v zime

Poznáte to. V lete vykuknú prvé slnečné lúče a my sa bez rozmyslu začíname rozvaľovať na dekách pri vode. Mnohokrát sa opaľujeme tak dlho a bez ochrany, až nám pokožku slnko spáli a my máme o zábavu na niekoľko dní postarané. Rovnako, ba možno ešte silnejšie je slnko v zime. Mnohí ho zažívame na lyžovačkách, kedy ani len netušíme aká silná je jeho intenzita a po pár dňoch lyžovania si taktiež môžeme spôsobiť spálenie kože. Spálenie kože slnkom sa nazýva odborne solárna dermatitída. Samozrejme, k spáleniu môže dôjsť aj pri prehnanom navštevovaní solária a dokonca môže naša pokožka z tejto formy opaľovania sa získať alergickú reakciu, čo však býva zriedkavé. Je potrebné podotknúť, že opakované spálenie pokožky môže viesť až k vypuknutiu rakoviny kože, a preto by sme sa o túto časť tela počas opaľovania mali kráľovsky starať. Pozrime sa spolu, čo treba robiť, aby sme spálenie čo najskôr odstránili a zmiernili jeho prejavy.

Čo to je?

Ako som už písala v úvode, spálenie slnkom sa odborne nazýva solárna dermatitída a je to vlastne spálenie pokožky pôsobením slnečného žiarenia. Okrem toho, môžeme pôsobením intenzívneho slnečného žiarenia alebo ultrafialového žiarenia v soláriu nadobudnúť alergickú reakciu našej pokožky. Ak sa nám stane, že sa spálime, no spálenie je viditeľné len na malej časti pokožky a nie je sprevádzané inými prejavmi, stačí, ak sa budeme ochladzovať studenými obkladmi. Avšak v prípade, že je spálenie rozsiahle a je sprevádzané horúčkou a zvracaním, je potrebné vyhľadať odbornú pomoc, pretože takýto stav sami len tak ľahko neodvrátime.

Symptómy spálenia kože

Spálenie kože je naozaj nepríjemné. Tu je niekoľko symptómov, vďaka ktorým zistíte, že ide práve o túto komplikáciu:

  • Bolestivá pokožka
  • Napuchnutá pokožka
  • Sčervenaná pokožka
  • Tvorba vriedkov
  • Vyrážky
  • Pľuzgiere
  • Únava
  • Závraty
  • Horúčka
  • Vracanie
  • Nevoľnosť

Prečo spálenie vzniká?

Najčastejšou príčinou spálenia slnkom sú kratšie lúče ultrafialového spektra, ktoré sú pre nás najintenzívnejšie od desiatej predpoludním až do druhej popoludní. Dlhšie lúče, ktoré pôsobia v ostatných hodinách sú miernejšie a spálenie pokožky nespôsobujú. Tieto lúče sú rovnako vhodnejšie na krásne hnedé opálenie než lúče kratšie. Je dôležité podotknúť, že ľudia so svetlou pokožkou sú k spáleniu náchylnejší, a preto by si mali na intenzívne žiarenie dávať pozor.

Ako si pomôžeme?

V prípade, že sa nám podarilo spáliť si pokožku, je dobré zdržiavať sa na tienistých miestach. Na spálené časti pokožky prikladať studené obklady, nosiť voľné oblečenie a v noci spať tak, aby sme mali postihnuté miesta odkryté. V prípade potravín, je v takomto prípade vhodné konzumovať potraviny so zvýšeným množstvom niacínu, čo je vitamín B napríklad v sóji, hrášku, fazuli, hubách, kapuste, zemiakoch alebo broskyniach. Rovnako sa odporúča konzumácia kyseliny listovej, ktorú nájdeme v špargli, špenáte, sóji, banánoch alebo pomarančoch. Okrem týchto látok potrebujeme aj vitamín C, ktorý nájdeme vo všetkých druhoch čerstvého ovocia a taktiež polynenasýtené mastné kyseliny, ktoré nájdeme v sóji, kukurici, olivách, fazuli a rôznych druhoch semienok a jadierok. Tieto kyseliny sú skvelé v tom, že podporujú produkciu protizápalového hormónu v nadobličkách.

V prípade, že si chcete dodať potrebné látky a vitamíny formou výživových doplnkov, naša stránka vám ponúka napríklad BIO sójový olej, sójové bôby, vitamín C v podobe cmúľacích tabliet alebo ako formu klasických tabliet. V našej ponuke nájdete skutočne široké spektrum rôznych doplnkov, ktoré pokryjú vašu potrebu vitamínov, minerálov a všetkých ostatných látok potrebných pre organizmus.

Spálenie slnkom zažil už určite každý z nás. My, na rozdiel napríklad od južanov, sme schopní na tom najsilnejšom slnku sa opaľovať celé hodiny, zatiaľ čo oni majú siestu a zdržiavajú sa na tienistých miestach alebo v domácnostiach. Naučme sa o svoju pokožku starať, nevystavujme ju nadmernému slnečnému žiareniu a doprajme jej potrebné látky pre správne fungovanie.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, chcem sa poďakovať za super rýchle doručenie mojej objednávky, aj za priložený darček. Vždy som s vaším obchodom veľmi spokojná.“

Katarína Meskova