Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaŠkorica je jednou z najčastejšie využívaných korenín v Európe (hneď za čiernym korením).
Získava sa z vnútornej kôry stromu Cinnamomum, ktorá sa vysuší a stočí do roliek, alebo pomelie na jemný prášok. Pokrmom pomáha dodať sladko-pikantnú chuť.
Jedinečné vlastnosti tohto korenia pochádzajú z jej esenciálnych olejov a zlúčenín, najmä cinnamaldehydu. Táto zlúčenina poskytuje škorici jej typickú chuť, vôňu a zároveň je zodpovedná za mnoho zdravotných výhod.
Toto voňavé korenie je už tisíce rokov uctievané v tradičnej čínskej a Ajurvédskej medicíne pre svoje zdraviu prospešné účinky.
Čo sa týka zdravotných výhod, ide len o minimálne rozdiely. Avšak Cejlónska, resp. ,,pravá“ škorica obsahuje nižšie % kumarínu, látky, ktorá je toxická pre pečeň a obličky. Ak sa ju chystáte používať denno denne vo vyšších dávkach, mali by ste dať prednosť tomuto druhu.
Ak škoricu používate len občas, nemusíte sa obávať ani druhu Cassia (Čínska skorica).
Cejlónska škorica (Cinnamomum verum), známa aj ako pravá škorica, je cenovo nákladnejšia, má svetlejšie sfarbenie a sladšiu chuť. Má tiež jemnejšiu, menej hustú a viac drobivú štruktúru. Kôra je hladká, mäkšia a preto je vhodnejšia na žuvanie a jednoduchšia na pomletie. Keď sa pozriete do vnútra rolky, uvidíte množstvo tenučkých vrstiev.
Čínska škorica (Cinnamomum cassia), známa aj ako Cassia škorica, je lacnejšou odrodou a najčastejšie sa predáva v supermarketoch. Má tmavšie sfarbenie, výraznejšiu chuť a je o niečo ťažšia. Povrch čínskej škorice je drsný a nerovný. Rolky sú ťažšie a hrubšie.
Bez ohľadu na typ, pri kúpe vyhľadávajte ich organické (BIO) verzie, ktoré neprišli do kontaktu s pesticídmi, herbicídmi ani GMO. Vždy ich udržiavajte vo vzduchotesnej nádobe a v tme.
„Želám pekný deň a veľmi pekne ďakujem za veľmi rýchle vybavenie mojej objednávky.“