Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Spoznajte rozdiel medzi Cejlónskou škoricou a Čínskou škoricou

Spoznajte rozdiel medzi Cejlónskou škoricou a Čínskou škoricou

Škorica je jednou z najčastejšie využívaných korenín v Európe (hneď za čiernym korením).
Získava sa z vnútornej kôry stromu Cinnamomum, ktorá sa vysuší a stočí do roliek, alebo pomelie na jemný prášok. Pokrmom pomáha dodať sladko-pikantnú chuť. Jedinečné vlastnosti tohto korenia pochádzajú z jej esenciálnych olejov a zlúčenín, najmä cinnamaldehydu. Táto zlúčenina poskytuje škorici jej typickú chuť, vôňu a zároveň je zodpovedná za mnoho zdravotných výhod.

Vedeli ste, že škorica bola kedysi viac cenená ako zlato?

Toto voňavé korenie je už tisíce rokov uctievané v tradičnej čínskej a Ajurvédskej medicíne pre svoje zdraviu prospešné účinky.

  • Obsahuje celý rad antioxidantov, ktoré môžu znížiť pôsobenie škodlivých voľných radikálov na náš organizmus.
  • Vďaka svojim atimikrobiálnym vlastnostiam, môže byť nápomocná v boji proti mnohým bežným patogénom, vrátane E. coli, salmonely a Helicobactera pylori.
  • Jej antibakteriálne vlastnosti z nej robia vynikajúci ochranný prostriedok proti problémom s ďasnami - a to je jeden z dôvodov, prečo sa pomerne bežne vyskytuje ako jedna zo zložiek zubných pást, ústnych vôd alebo prípravkov na podporu zdravia ďasien.
  • Môže pomôcť kontrolovať hladinu krvného (odporúča sa 1 g denne = ¼ - ½ čajovej lyžičky).
  • Pomáha zlepšiť krvný obeh a podporiť zvýšenie hladiny energie.
  • Jej aróma podporuje zlepšenie kognitívnych funkcií a pamäte.
  • V kombinácii s jedlom pomáha spomaliť vyprázdňovanie žalúdka a tým znížiť vstrebávanie glukózy (teda cukru).

Je jeden typ škorice lepší ako druhý?

Čo sa týka zdravotných výhod, ide len o minimálne rozdiely. Avšak Cejlónska, resp. ,,pravá“ škorica obsahuje nižšie % kumarínu, látky, ktorá je toxická pre pečeň a obličky. Ak sa ju chystáte používať denno denne vo vyšších dávkach, mali by ste dať prednosť tomuto druhu.
Ak škoricu používate len občas, nemusíte sa obávať ani druhu Cassia (Čínska skorica).

Čínska škorica vs. Cejlónska - ako ich rozoznám?

Cejlónska škorica (Cinnamomum verum), známa aj ako pravá škorica, je cenovo nákladnejšia, má svetlejšie sfarbenie a sladšiu chuť. Má tiež jemnejšiu, menej hustú a viac drobivú štruktúru. Kôra je hladká, mäkšia a preto je vhodnejšia na žuvanie a jednoduchšia na pomletie. Keď sa pozriete do vnútra rolky, uvidíte množstvo tenučkých vrstiev.

Čínska škorica (Cinnamomum cassia), známa aj ako Cassia škorica, je lacnejšou odrodou a najčastejšie sa predáva v supermarketoch. Má tmavšie sfarbenie, výraznejšiu chuť a je o niečo ťažšia. Povrch čínskej škorice je drsný a nerovný. Rolky sú ťažšie a hrubšie.

Bez ohľadu na typ, pri kúpe vyhľadávajte ich organické (BIO) verzie, ktoré neprišli do kontaktu s pesticídmi, herbicídmi ani GMO. Vždy ich udržiavajte vo vzduchotesnej nádobe a v tme.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Minuly tyzden v piatok som si Vas objednala caje na nespavost s dorucenim do Londyna. Chcem podakovat za expresne odoslanie. Caje vcera dorazili a su vyborne. Este raz velka vdaka.“

Slovakova