Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Spoznajte Vitamín D

Spoznajte Vitamín D

Vitamínom a ich účinkom na ľudské zdravie je prikladaná veľká dôležitosť a veru oprávnene, pretože sú to látky nevyhnutné pre správne a zdravé fungovanie ľudského organizmu. Najväčšiu pozornosť spomedzi vitamínov si získava vitamín C, rozpustný vo vode, ale i vitamín B. Spoznajte však i účinky vitamínu D, ktorý je pre naše telo a jeho zdravé fungovanie tiež veľmi dôležitý. Vitamín D je tvorený skupinou vitamínov, ktoré sa nazývajú i kalciferoly. Táto skupina vitamínov bola objavená v roku 1922 a predstavuje látky, ktoré sú rozpustné v tukoch. Kalciferoly plnia funkciu regulácie metabolizmu vápniku a fosfátu v našom organizme. Spoločne s kalcitonínom a parathormónom zabezpečuje vitamín D rovnováhu vápnika v tele.

Vitamín D je označovaný aj ako prohormón vytvárajúci sa v ľudskom organizme, keď je naša pokožka vystavovaná ultrafialovému žiareniu za slnečného svetla. Častokrát je označovaný ako „Slnečný vitamín“. Síce si ho telo vytvára, i tak je potrebné príjmať vitamín D z potravy a formou doplnkov výživy, pretože častokrát organizmus nie je dostatočne vystavovaný žiareniu na slnečnom svetle. Pri narastajúcom veku klesá schopnosť organizmu prirodzene si tento vitamín vytvárať. Nedostatočný príjem vitamínu D nastáva v zimných mesiacoch, pretože intenzita slnečného žiarenia nie je taká, ako v letných mesiacoch. Príznakmi nedostatku vitamínu D sú typické symptómy - znížená imunita voči infekčným ochorenia ako je chrípka, či prechladnutie. Ďalšími spomedzi príznakov nedostatku sú únava, vysoký krvný tlak, náladovosť i depresia.

Vitamín D udržiava dobrý stav kostí a zubov, pričom napomáha ich tvrdosti. Vďaka vitamínu D sa lepšie vstrebáva vápnik a fosfor v organizme. Zvyšuje nadobudnutie pocitu sýtosti a zvyšuje i hladinu serotonínu, ktorý reguluje našu chuť do jedla. Vitamín D je potrebný a nevyhnutný pri normálnom vývoji a funkcíi mozgu. Je používaný pri eleminácíi chronických psychických chorôb a napomáha zlepšovať náladovosť. Priaznivo vplýva na zdravie zuboch, pričom jeho nedostatok súvisí s tendeciou výskytu zubného kazu. Svoje účinky prejavuje i pri prevencíi proti infarktu a rakovine. Vitamín D významne podporuje náš imunitný systém a reguluje činnosť stoviek génov v našom tele.

Za hlavný zdroj vitamínu D sa považuje slnko. Odporúčaná denná dávka vitamínu D je 5 mg a jeho výskyt je najmä v potravinách živočíšneho pôvodu, predovšetkým ryby (sardinky, losos, makrela, tuniak). V menších množstvách sa nachádza i v mäse, vaječných žĺtkoch, avokáde, pečeni hospodárskych zvierat a v zelenine. Za zdroj vitamínu D sú považované i huby, vitamín D obsahujú napríklad šampiňóny. Významným zdrojom vitamínu D je i rybí olej. V súčasnosti sa snaží potravinársky priemysel o umelé obohacovanie potravín vitamínom D a preto ho môžeme nájsť napríklad i v mlieku, mliečnych výrobkoch alebo v cereáliach.

Prostredníctvom doplnkov výživy môžeme príjmať vitamín D v dvoch formách - vitamín D2, ktorý je vyrábaný UV žiarením ergosterolu v kvasinkách alebo formou vitamínu D3, ktorý predstavuje živočíšnu formu tohto vitamínu, zatiaľ čo D2 je rastlinnou formou.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem vam za super rychle dorucenie objednavky!“

Pozdravom Fazekasova