Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Správny rytmus je podmienkou zdravia

Správny rytmus je podmienkou zdravia

Každý z nás túži po tom, aby sa ráno zobúdzal veselý, odpočinutý a plný energie. Avšak všetci veľmi dobre vieme, že v súčasnosti tomu tak nie je a opak je pravdou. Dnes sa už nebudíme na kikiríkanie kohúta, ale nás budia zvuky elektronických budíkov alebo iných zariadení. Problémom je pre človeka už len fakt, že potrebujeme budenie, pretože kedysi tomu tak vôbec nebolo. V dnešnej dobe má väčšina ľudí nedostatok spánku, čo sa odráža na celkovom žití a fungovaní organizmu. Znie to paradoxne, ale na spánok nám ostáva rovnako málo času, ako na iné aktivity v našom každodennom živote. Pozrime sa na niekoľko faktov o zdravom spánku a naučme sa lepšie si zorganizovať denný rytmus.

Nedostatok spánku

Naše zdravie je ovplyvňované vyváženosťou nášho životného štýlu. Presnejšie mám na mysli biologický rytmus, čo znamená prispôsobenie nášho životného rytmu kolobehu prírody. Možno sa sami seba pýtate, či je to v dnešnej dobe vôbec možné. A to z dôvodu, že noc si z veľkej časti premieňame na deň. Večer sa pre nás stal najpríjemnejšou časťou dňa, kedy si konečne môžeme oddýchnuť, zabaviť sa s priateľmi a podobne. Vedeli ste o tom, že pre náš organizmus je omnoho dôležitejší spánok do polnoci? Ak si ho však odopierame a venujeme tento čas iným aktivitám, naše telo to značne pociťuje. Výskumy hovoria o tom, že najhlbšie a najintenzívnejšie človek spí medzi siedmou hodinou večer a polnocou, a potom medzi štvrtou a šiestou hodinou ráno.

Prirodzený spánkový rytmus

Ak si chcete overiť účinky prirodzeného spánkového rytmu, ktorý je pre našu nervovú sústavu a činnosť mozgu nesmierne dôležitý, mali by ste dodržiavať tieto zásady:

  • Na niekoľko týždňov alebo aj mesiacov si naplánujeme čas od šiestej večer do polnoci ako náš nový a jediný čas na spánok.
  • Nesmieme zabúdať na to, že musíme dodržať dobu niekoľkých týždňov a experiment neprerušovať.
  • Podľa možností požiadame príbuzných, aby nás v danom čase nevyrušovali.
  • Od polnoci tak budeme celý nasledujúci deň plní energie a telesných síl.
  • Treba si však uvedomiť aj to, že takýmto experimentom utrpí náš spoločenský život.
  • Konkrétne pred spaním musíme čo najlepšie zatemniť a odhlučniť spálňu.
  • Pred spánkom zjeme len niečo ľahké.
  • V prvý deň si nastavíme budík na druhú hodinu ráno a spať ideme o šiestej.

Časový posun spánku

Vzhľadom na spomínaný pokus sa nám môže stať, že prvé dni nebudeme zaspávať hneď o šiestej, avšak postupne si organizmus na nový rytmus zvykne. V bežnom živote je však ťažké dodržiavať takýto rytmus spánku dlhodobo. Avšak, ak vydržíte pár týždňov, uvidíte, ako bude vaše telo reagovať. Takáto zmena rytmu sa odporúča najmä študentom počas skúškového obdobia. Tento systém je dobré vyskúšať aj preto, lebo štyri hodiny spánku pred polnocou dokážu nahradiť osem až desať hodín normálneho spánku.

Ako znížiť potrebu spánku?

Niektorých spachtošov zaujíma práve táto otázka. Jedinou odpoveďou je ísť spať v skorších hodinách a túto hodinu každý deň dodržiavať. Najhoršie je vždy pre organizmus len to, že čas nášho zaspávania kolíše podľa daných okolností a povinností, ktoré máme, a to by sme mali zmeniť. Existuje množstvo faktorov, ktoré okrem času spánku narúšajú kvalitu spánku. Tu je niekoľko z nich:

  • Ťažká večera bohatá na tuky a bielkoviny.
  • Alkohol vo väčšom množstve.
  • Horúci kúpeľ, sauna, intenzívny šport tesne pred spaním, pretože tieto aktivity zrýchľujú krvný obeh a látkovú výmenu.
  • Lieky s povzbudzujúcim účinkom.
  • Zrnková káva a čierny čaj.
  • Stres pred spaním vo forme filmu, hádky, hluku a podobne.
  • Studené nohy, tie značne znižujú kvalitu spánku, preto by sme mali spať v teplých ponožkách.

Okrem spomínaných spôsobov si môžete navodiť dobrý pocit pred spánkom ukľudňujúcimi čajmi, ktoré dokážu zharmonizovať organizmu a zbaviť nás stresu. Naša stránka vám ponúka napríklad zaujímavý ajurvédsky čaj na spánok, bylinnú zmes na dobrý spánok, čaj z pamajoránu alebo rôzne druhy sirupov a bylinných koncentrátov napríklad z medovky lekárskej. Je na vás, čo si vyberiete.

Spánok je nevyhnutnou súčasťou nášho života. V prípade, že sa nevieme poriadne vyspať, hrozí, že to bude mať dopad na všetky aktivity, ktoré nás počas dňa čakajú. Zaujímajte sa preto o postupy, ktoré dokážu kvalitu spánku výrazne zlepšiť a poskytnite tak svojmu telu relax, ktorý si zaslúži.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, chcem sa poďakovať za expresné dodanie môjho tovaru. Ako vždy všetko na 1*. Ešte raz ďakujem a pekný deň.“

Danica