Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Starosti s kliešťom

Starosti s kliešťom

Môžete byť lesníci, turisti alebo len ľudia, ktorí si občas zájdu oddýchnuť do lesa, aby nabrali novú energiu. Veľkou hrozbou a to nie len v lete, ale aj teraz počas chladných dní je kliešť. Dokáže v ľudskom tele narobiť peknú šarapatu a my sa vďaka nemu môžeme nakaziť dvoma typmi chorôb. Ktorými? Čítajte.

Kliešť

Je to zviera, ktoré sa zaradzuje medzi roztoče. Patrí do čeľade kliešťovytých - Ixodidae. Najznámejším druhom na Slovensku je kliešť obyčajný. Kliešť sa živí cicaním krvi na teplokrvných živočíchoch. Hostiteľ jeho uhryznutie veľmi necíti, pretože jeho hryzadlá dokážu napadnuté okolie kože znecitliviť. Kliešte majú rôzne sfarbený chrbtový štít. Veľkosť jedincov v tejto čeľadi sa pohybuje od 2 milimetrov až do 1 centimetra. Kliešte majú takzvaný hallersov orgán, ktorým spoľahlivo nájdu telo hostiteľa. Tento orgán dokáže rozpoznať množstvo látok, ktoré telo hostiteľa vylučuje a týmto spôsobom kliešť rýchlo zistí, kde má zaútočiť.

Kde sa nachádza

Kliešte sa nachádzajú na území celej Európy. Najviac kliešťov však nájdeme v alpskej a karpatskej oblasti Strednej Európy, hlavne v Česku, Slovensku, Rakúsku, Maďarsku, Poľsku, Ukrajine a Rumunsku. Z lesov sú ich najobľúbenejšími zmiešané lesy a nadmorská výška, ktorá im vyhovuje je 800 až 1000 metrov nad morom. Postupne sa však kliešte rozširujú do oblastí, ktoré nie sú ich pôvodnými a rovnako sú schopné adaptovať sa i vo vyššej alebo nižšej nadmorskej výške.

Čo spôsobujú

Hlavnými ochoreniami, ktoré nám kliešť svojím zahryznutím môže spôsobiť sú kliešťová encefalitída a borelióza. Obe tieto ochorenia sú rozličné a aj boj je v ich prípadoch rôzny. Kliešťová encefalitída je infekcia mozgu, miechy alebo mozgových obalov. Spôsobuje ju vírus, ktorého prenášačom je kliešť. Choroba sa prejaví niekoľko dní po uhryznutí, začína nevoľnosťou, bolesťou hlavy a prejavuje sa aj ďalšími príznakmi, ktoré sú podobné chrípke. Potom nastupuje druhá fáza, tá začína až po odstupe nejakého času. V závažných prípadoch však vedie k ochrnutiu, silným bolestiam hlavy, poruchám reči, závratom, strate orientácií a napokon môže spôsobiť aj smrť. Avšak treba si uvedomiť, že nie každý kliešť je prenášačom tohto vírusu, ale aj napriek tomu sa počet postihnutých ľudí každým rokom zvyšuje. Borelióza je ochorenie, ktoré vzniká rovnako ako kliešťová encefalitída. Postihuje nervový systém, srdcovo-cievny systém a kĺby. Prejavuje sa bolesťou kĺbov, pretože na kĺby pôsobí podobne ako reuma. Kĺby musia bojovať so zápalom, ktorý z infekcie vzniká. Taktiež choroba spôsobuje zápal srdcového svalu, čoho následkom môže byť srdcová arytmia alebo zlyhanie tohto orgánu. A v súvislosti s nervovým systémom môže dôjsť k ochrnutiu tvárových svalov.

Ochrana pred nakazením

V prípade kliešťovej encefalitídy je najúčinnejšou ochranou očkovanie. Proti tomuto ochoreniu bola vyvinutá vakcína a treba túto možnosť zaočkovania využívať. V prípade boreliózy je to naopak. Vakcína vyvinutá nebola, takže najrýchlejším riešením je vybrať kliešťa dosť rýchlo od začiatku jeho útoku. Treba byť opatrný pri pohybe v lese, najmä v oblastiach, kde rastú vysoké trávy, pretože to je najobľúbenejšie miesto kliešťov. Je nutné pred vstupom do lesa ochrániť svoje telo repelentami a inými ochrannými látkami.
Kliešte sú nepríjemnými spoločníkmi. Treba sa pred nimi chrániť, aby sme do konca života nemuseli bojovať s niektorým z nakazení. Preto treba byť v lese obozretný a pohybovať sa radšej v ihličnatých lesoch.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem, som spokojná s doručeným tovarom a s rýchlosťou vybavenia objednávky.“

Bertóková Beáta