Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Starostlivosť o citlivú pleť

Starostlivosť o citlivú pleť

Možno sa občas stretnete so situáciou, že vaša pleť reaguje na extrémne počasie, napríklad na silný chlad, vietor alebo silné slnečné žiarenie začervenaním alebo inou dráždivou reakciou alebo po použití kozmetického prípravku na pleť pociťujete sťahovanie pleti alebo podobnú reakciu. Takéto správanie našej pokožky a pleti nám ukazuje, že sme možno citlivejší ako ostatní ľudia, ktorí s takýmito výkyvmi počasia a testovaním kozmetických prípravkov žiadne problémy nemajú. V súčasnosti rozlišujeme 4 typy ľudí s citlivosťou pleti, o ktorých si povieme a taktiež sa naučíme ako s citlivosťou bojovať, čo na takúto pleť používať a čo z božej lekárne je pre nás pokladom v starostlivosti o pleť. Ak aj vy patríte k jedincom, ktorí stále hľadajú tie správne výrobky a bylinky, nech sa páči, čítajte článok ďalej.

Citlivá pleť

V súčasnosti trpia citlivosťou pleti dve tretiny žien. To znamená, že je to približne 70% žien a výskumy dokazujú, že väčšina týchto žien netuší, čo si má s takouto pleťou počať a ako sa o ňu správne starať. Tieto kožné problémy môžu spôsobovať rôzne činitele, napríklad stres. Ak však neviete, či je vaša pleť citlivá alebo nie alebo si chcete nechať overiť typ citlivosti, poraďte sa v kozmetickom alebo dermatologickom centre, kde majú pre tento druh vyšetrenia špeciálne testy. Tento spôsob je omnoho rýchlejší a samozrejme aj lacnejší, než by ste mali nakupovať hŕby kozmetiky a samé doma skúšať účinky na vlastnej koži, čo občas nemusí byť najšťastnejšou voľbou. Prejavy citlivej pleti sú rôzne. Príznakmi je mnohokrát napätá a suchá pokožka. Pri takýchto prejavoch môžeme pociťovať, že pokožka sa nám nepríjemne sťahuje. Citlivá pokožka nadmerne reaguje napríklad na stres, únavu, fajčenie, hormonálne zmeny. Brániť sa pred ňou môžeme len dôslednou hygienou. Na trhu v súčasnosti máme množstvo výrobkov, ktoré sa vyrábajú špeciálne pre tieto druhy pleti.

Typ citlivej pleti

Možno ste sa s týmto rozdelením ešte nestretli, a citlivosť ste vnímali ako pojem, ktorý sa vzťahuje na akýkoľvek druh senzitivity pleti, pozrime sa, aké druhy citlivosti môžeme pozorovať. Prvým stupňom je normálna až ľahko citlivá pleť, druhým stupňom ľahko citlivá pleť, tretím stupňom citlivá pleť a posledným stupňom je pleť veľmi citlivá. Okrem tohto členenia sú uvádzané aj 4 typy reaktivity pleti na podnety.

Táto reaktivita môže byť spôsobená:
    1 Vplyvom životného prostredia
    2 Cievnym systémom
    3 Kontaktom s prípravkom, ktorý obsahuje dráždivú látku
    4 Alergiou

Životné prostredie

Títo ľudia spoznajú svoju citlivosť pokožky na základe toho, že pri kontakte napríklad so silným slnečným žiarením, vetrom alebo chladom ich pokožka sčervenie, štípe, páli. V takomto prípade je veľmi pravdepodobné, že pleť takéhoto jedinca je citlivá aj na znečistenie ovzdušia a všetky nečistoty, ktoré lietajú vzduchom a dostávajú sa do kontaktu s našou pokožkou, ktorá je následne sčervenaná a podráždená.

Cievny systém

Skupina ľudí, ktorých citlivosť pleti súvisí s cievnym systémom, majú problém hlavne z dôvodu krehkosti kapilár. Títo ľudia majú cievnu nestabilitu a tá sa prejavuje pocitmi tepla alebo sčervenanou pokožkou. Vonkajšími faktormi, ktoré tieto reakcie spúšťajú sú v tomto prípade náhle zmeny teplôt alebo príjem korenených jedál a alkoholu.

Dráždiace látky

Ak sa naša pleť v tomto prípade dostane do kontaktu s prípravkom, ktorý obsahuje pre nás dráždiacu látku, prejavuje sa to sčervenaním, pálením alebo štípaním pokožky. Nemusíme to však brať ako alergickú reakciu ale neznášanlivosť pleti. Ak pri používaní nejakého prípravku pozorujete takéto reakcie, musíte okamžite prestať s jeho používaním.

Alergia

Alergická pleť je najcitlivejšia zo všetkých. Ľudia s takouto pleťou potrebujú naozaj špeciálne prípravky na starostlivosť o pleť.

Správna starostlivosť

Základným prvým krokom v starostlivosti je vylúčenie prípravkov, ktoré pre nás obsahujú dráždivé látky. Taktiež by sme nemali používať kozmetické výrobky, ktoré obsahujú alkohol. Opatrní musíme byť aj pri výbere čisto prírodnej kozmetiky, pretože niektorí ľudia môžu byť citliví aj na výťažky z rastlín ako je napríklad harmanček. Pleť by sme mali čo najmenej zaťažovať a nepoužívať zbytočne veľa kozmetických prípravkov. Pri odstraňovaní make-upu je dôležité používať len a len kvalitnú kozmetiku. Z prírodnej lekárničky je veľmi vhodný nechtík lekársky. Môžeme kvety vylúhovať a používať vodu na čistenie pleti.
V prípade citlivej pleti je najdôležitejšie určiť si typ citlivosti a následne si vybrať kozmetiku, ktorá nám v boji proti citlivosti pomôže. Experimentovanie nemusí byť výhrou, a preto sa treba obrátiť na odborníkov a začať používať prípravky, vďaka ktorým si naša pleť oddýchne a bude sa cítiť komfortne.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcem sa len poďakovať za objednávku, ktorá mi prišla a vlastne aj celkovo za všetky. Síce mi doma vždy chvíľu trvá, kým porozbaľujem všetky tie sáčky, ale cením si, že si dávate tak záležať na bezpečnej preprave zásielky :) Na balíčky od Vás sa vždy veľmi teším.“

Jana Guráňová