Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Starostlivosť o zuby

Starostlivosť o zuby

Mnohí z nás si pri pohľade do zrkadla počas čistenia zubov hovoria, či je ich technika správna, či je naša zubná kefka dosť tvrdá alebo mäkká práve na naše zuby a či si zuby čistíme dostatočne dlho, aby sme vďaka tomu predišli tvorbe zubného kameňa. Samozrejme, nesprávna technika, či kefka môže spôsobiť aj iné ťažkosti ako je zubný kameň. Môže nám spôsobiť tvorbu zubného kazu alebo spustiť krvácanie ďasien a podobne. Je preto veľmi dôležité správne sa naučiť o svoje zuby starať a voliť takú kefku a také produkty na zuby, ktoré budú pomáhať presne tam, kde majú. Musíme si uvedomiť, že napríklad zubný kaz je vlastne infekčnou chorobou, a preto sa veľmi jednoducho prenáša z človeka na človeka. Preto je dôsledná starostlivosť o naše zuby dôležitá nielen z hľadiska estetického, ale samozrejme z hľadiska zdravotného. Pozrime sa preto, čo je potrebné robiť pre správne fungujúci chrup, ktorý bude žiariť za každých okolností.

Naše zuby

Zuby sú našou súčasťou a len málokto sa s nimi ľahko lúči. Preto sa o nich musíme starať čo najzodpovednejšie. V ústnej dutine máme zuby predné a zuby zadné. Za predné zuby považujeme očné zuby a rezáky a za zuby zadné, stoličky a črenové zuby. Taktiež rozlišujeme pojem plôšky zubov. Sú to všetky miesta na zuboch, ktoré musíme dôkladne vyčistiť. Rozlišujeme štyri druhy plôšok zubov. Vnútorné plôšky zubov, vonkajšie plôšky zubov, bočné plôšky a žuvacie plôšky zubov. Všetky tieto plochy je potrebné dôkladne vyčistiť pri každom čistení, ktoré počas dňa prevádzame. Miesto, kde sa nachádzajú alebo lepšie povedané stretávajú alebo dotýkajú dve bočné plôšky susedných zubov, sa nazýva medzizubný priestor. Práve v takýchto priestoroch sa nám zachytáva najviac zvyškov potravy, ktoré po nedôkladnom vyčistení týchto priestorov začínajú robiť neplechu.

Rady pre dospelých

V prípade dospelých je čistenie trochu iné, než je to v prípade detí. Tu je niekoľko rád, ktoré treba určite dodržiavať:

  • Po chorobe vždy kefku vymeniť
  • Vymeniť ju treba aj v prípade, že štetiny začínajú meniť svoj tvar
  • Kefkou netreba tlačiť príliš silno
  • Nesmieme zabúdať na vnútorné plochy zubov
  • Zuby čistíme po oblúku čeľuste odpredu a odzadu, takýmto smerom vedieme kefku
  • Nesmieme zabúdať na stoličky, sú to najkritickejšie oblasti, kde sa dostávame kefkou ťažko
  • O kvalite umytých zubov nerozhoduje čas ale precíznosť umývania
  • Používame pri čistení jemné krúživé pohyby od ďasien k zubom
  • Kefku si treba vyberať vždy radšej mäkšiu
  • Okrem kefky zuby dočisťujeme ešte medzizubnou kefkou a pravidelne používame dentálnu niť
  • Pred umývaním zubov je potrebné vypláchnuť si ústa vodou, aby sa tak odstránili zvyšky jedla
  • Dôležitá je pravidelnosť umývania si zubov
Rady pre deti Odporúča sa navštíviť s dieťaťom zubára už medzi prvým a druhým rokom života dieťaťa. Mnoho detí má zo zubárov strach, a preto by sme mali dbať na to, aby sme o nich pred deťmi hovorili len pozitívne. Nechceme predsa, aby si naše dieťa k zubárovi vytvorili negatívny vzťah. A rovnako je to s umývaním zúbkov. Je potrebné robiť to hravou formou, napríklad aj za pomoci rozprávok, či pesničiek. Volíme veselú zubnú kefku a taktiež pastu, ktorá môže byť aj ochutená. Je dôležité vypestovať v dieťati návyk k čisteniu zubov. Chceme docieliť, aby sa to stalo súčasťou každého dňa dieťaťa bez akéhokoľvek odvrávania a odporu.

Ako často a ako dlho zuby umývať

Je dôležité si uvedomiť, že cieľom umývania zubov je odstránenie zvyškov jedla, ktoré na nich ostávajú. Preto je ideálne, umývať si zuby po každom jedle. Vieme však dobre, že ľudia na tento fakt zabúdajú, a preto buďme dôslední aspoň v rannom a večernom umývaní. Najdôležitejšie z nich je večerné umývanie, na ktorom si musíme dať záležať. Počas dňa, v prípade, že si zuby umyť nemôžete, ale chcete mať aspoň čiastočne ich starostlivosť pod kontrolou, po každom jedle a ochutenom nápoji si aspoň ústa prepláchnite čistou vodou. A teraz k dĺžke umývania. Veľakrát ste určite počuli, že ideálne je si zuby umývať tri minúty, avšak najrozhodujúcejší, ako som už spomínala, nie je čas, ale kvalita samotného čistenia.

Naše zuby sú naozaj našou vizitkou. Pri každom úsmeve ich ostatným ponúkame v priamom prenose a je len na nás, či budú na adresu našich zubov znieť komplimenty alebo ich naopak ľudia budú komentovať negatívne a hocičo si pomyslia. Starajte sa dôkladne o svoje zuby, pretože nové vám už nenarastú.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle a bezproblémové vybavenie objednávky čajov, ktoré som akútne potrebovala. Som príjemne prekvapená sortimentom, ktorý máte v ponuke, vašim prístupom k zákazníkovi, dôkladným zabalením tovaru a po tejto skúsenosti som sa stala vašou vernou zákazníčkou.“

Anna