Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaUrčite ste o tomto druhu sladidla počuli. V podstate je to rastlina, vďaka ktorej v súčasnosti môžeme prijímať cukor v zdravšej forme. Je potrebné udržiavať ju v ideálnych klimatických podmienkach, aby bola v plnej sile a my aby sme z nej mohli získavať sladidlo. V období zimy je to však náročnejšie, pretože v podmienkach bytov sa pestuje ťažšie a nedokážeme jej vytvoriť dobré prostredie. O tejto rastline sa hovorí, že je päťstokrát sladšia než obyčajný cukor, a pritom je toto sladidlo skutočne zdravé. Ratlinka pochádza z Paraguaja a Bolívie a dostala sa až k nám, aby sme mohli využívať jej silu a nahrádzať doteraz používaný cukor omnoho zdravšou alternatívou. Pozrime sa bližšie na túto rastlinu a jej účinky.
HistóriaV 16. storočí objavili túto rastlinu Španieli, ktorí zistili akým spôsobom ju používajú Indiáni pri sladení svojich čajov a taktiež pri liečení. V roku 1900 sa táto rastlina začala používať ako sladidlo do nápojov. Nazvali ju Stéviou. V roku 1941 sa v Anglicku začali robiť pokusy s pestovaním tejto skvelej rastliny. V roku 1980 sa v štátoch ďalekého východu stáva ekonomicky výnosnou plodinou. A napríklad v roku 1992 v našej krajine zaradilo Ministerstvo pôdohospodárstva túto rastlinu do výskumného plánu. A v súčasnosti ju nachádzame na pultoch v obchodoch klasických alebo so zdravou výživou a môžeme tak zdravšie sladiť všetko, na čo si len spomenieme.
ZloženieStévia cukrová sa latinským názvom volá Stevia rebaudiana. Niektorí ľudia ju nazývajú aj pod názvom sladké alebo medové lístky. Už starí Indiáni využívali lístky tejto rastliny nielen ako sladidlo, ale taktiež využívali liečivé účinky samotnej rastliny. Skutočne, keby ste si odtrhli lístok Stévie a zjedli ho, zistili by ste, akú skvelú sladkú chuť má. Ako som už spomínala, pochádza z Bolívie a Paraguaja. Jej priaznivé účinky hlásali vedci už v dvadsiatom storočí. Táto rastlina neobsahuje žiadne kalórie, a preto je pre nás skutočne dobrá. Je zložená z týchto prospešných látok. Obsahuje sladké zlúčeniny, presnejšie glykozidy steviolu, aminokyseliny, fosfor, horčík, železo, kremík, betakarotén, tanín, rastlinné oleje, riboflavín, tiamín, rutín, stigmasterol, niacín, vlákninu a z vitamínov je to hlavne vitamín A a vitamín C. Okrem týchto látok samozrejme obsahuje omnoho viac organických zlúčenín a iných látok, ktoré v ostatných sladidlách určite nenájdete.
ÚčinkyAko som už uviedla, liečivé účinky tejto rastliny sa využívali v liečiteľstve už veľmi dávno. Medzi najzaujímavejšie účinky patrí:
„Pekny den vam prajem som velmi spokojna s rychlostou vybavenia objednavky aj s kvalitou vasich sluzieb a aj s vyrobkami ktore ponukate.“