Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Strašiak menom chemoterapia

Strašiak menom chemoterapia Slovo chemoterapia je takmer vždy spájané so slovom rakovina. Vedeli ste však, že pod pojmom chemoterapia sa rozumie liečba, pri ktorej sa do organizmu podávajú chemické látky ako napríklad antibiotiká či virostatiká? Vráťme sa však k chemoterapii, ktorú poznáme ako protinádorovú liečbu. Ide o vpravovanie cytostatík do tela, a teda látok, ktoré pôsobia proti rastúcim a množiacim sa bunkám. Cytostatiká však nedokážu presne zneškodniť iba choré bunky, ale účinkujú aj na bunky zdravé. A práve preto vznikajú pri chemoterapii vedľajšie účinky.

História
Ale vráťme sa na začiatok a pozrime sa, kde má chemoterapia pôvod. Jej začiatky by sme našli už v rannom novoveku, a to v iatrochémii. Iatrochémia je konečné obdobie alchýmie, kedy sa už pripravovali lieky. Už vtedy uvažovali nad tým, že chorobu treba zasiahnuť chemickou látkou. Účinky takej chemickej látky spoznali po prvej svetovej vojne. A to na vojakoch, ktorí bojovali pri Ypres a boli zasiahnutí Yperitom sledovali rýchlo sa deliace zhubné bunky.

Delenie a účinky chemoterapie
Tí, ktorí ste sa, našťastie, s touto liečbou ešte nestretli, asi neviete, že aj chemoterapia má svoje delenie. Chemoterapia, ktorá sa podáva pred operáciou sa nazýva neoadjuvantná. Tá, ktorá vedie k vyliečeniu je kuratívna. Tej, ktorá sa podáva na zlepšenie zdravotného stavu pacienta, ktorý má nádor v pokročilom štádiu hovoríme paliatívna chemoterapia a tej, ktorá sa aplikuje po radikálnom zákroku, ale aj po rádioterapii hovoríme adjuvantná chemoterapia.
Cytostatiká, ktoré sme už spomínali, zasahujú najmä rýchlo sa deliace bunky. Lenže v ľudskom organizme sa rýchlo delia aj zdravé bunky, a to napríklad krvné bunky v kostnej dreni, bunky tráviacich orgánov, vlasové folikuly či pohlavné bunky. Aj tieto bunky na liečbu reagujú, avšak nádorové bunky zasiahnuté chemoterapiou sa zväčša samé nedokážu „opraviť“, a tak odumierajú. Zdravá bunka sa uzdraviť dokáže, preto aj vlasy po chemoterapii dorastú. Niektoré nádory však na liečbu chemoterapiou nereagujú. Preto nádory ako také rozdeľujeme na chemosenzitívne, to sú tie, ktoré na liečbu reagujú. Na chemokurabilitné, tie sú na chemoterapiu citlivé a aj cytostatiká pacientovi pomáhajú a potom sú to chemorezistentné a tie na chemoterapiu citlivé nie sú.

Nežiaduce účinky chemoterapie
Mnohí pacienti sa pri liečbe chemoterapiou obávajú nežiaducich vedľajších účinkov. Tie sa delia podľa toho, kedy sa prejavia od podania liečby. Ako prvé sú to bezprostredné účinky. Tie nastupujú už pár hodín až dní po podaní liečby. Patria k nim nevoľnosť a zvracanie, alergická reakcia, zápaly žíl, vysoká hladina kyseliny močovej, ktorá vyvoláva Dnu, vyrážka, zlyhanie ľadvín, ale aj odumretie časti tkanív.

Ako ďalšie nastupujú, po dňoch až týždňoch, časté účinky chemoterapie. K nim patrí znížená hladina bielych krviniek i krvných doštičiek, vypadanie vlasov, hnačka, zápaly v ústach a aj prítomnosť nezrelých červených krviniek v krvi.

Účinkom, ktoré nastupujú týždne až mesiace po liečbe hovoríme oddialené účinky. Patria k nim chudokrvnosť, poškodenie pečene, pľúcna fibróza, strata spermií a hyperpigmentácia. Účinkom, ktoré nastupujú mesiace až roky po chemoterapii hovoríme neskoré. K nim patria znížená funkcia pohlavných žliaz, sterilita a sekundárne nádory.

Avšak nežiaducim účinkom sa dá predchádzať, a to užívaním vitamínov a minerálov na podporu imunity, doplnkom, ktoré podporujú tvorbu bielych krviniek a krvných doštičiek, ale aj liekov na potláčanie nevoľnosti.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Zásielku mi dnes ráno doručili. Ďakujem. Super služba. Máte štyroch ďalších klientov, určite sa obrátia na vás aj moje kamošky.“

Ing. Katarína Balážová