Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Sú zdravotné benefity jablčného octu skutočne priaznivé?

Sú zdravotné benefity jablčného octu skutočne priaznivé?

O jablčnom octe panujú fakty, ako napríklad, že má schopnosť ovplyvňovať proces chudnutia či znižovania vysokého cholesterolu. Už celé stáročia je jablčný ocot používaní nie len v kuchyni, ale aj ako domáci liek. Jeho superchopnosti sú mnohými skloňované aj v spojitosti s antimikrobiálnymi (pôsobiacimi proti mikroorganizmom) či antioxidačnými účinkami. Sú superlatíva jablčného octu skutočne zdraviu prospešné alebo ide len o mýty vo svete zdravej výživy a snahy o predaj?

Jablčný ocot je obľúbený v kuchyni i v kozmetike

Jablčný ocot sa bežnej používa ako súčasť prípravy rôznych jedál, a to najmä v rámci receptov studenej kuchyne, či prípravy rôznych marinád a dresingov. Svoje využitie si nachádza aj pri čistení zeleniny alebo dokonca ako účinný prostriedok pre čistenie pleti. Jeho obľube v kuchyni i kozmetike či domáckom liečení sa teší najmä kvôli obsahu organických kyselín ako kyselina octová, citrónová či mliečna, ale aj bioaktívnym zlúčeninám, ktoré disponujú antioxidačnými, antikarcinogénnymi a protizápalovými účinkami.

Pripisujú sa mu mnohé účinky

Okrem často spomínaného účinky na chudnutie či znižovanie vysokého cholesterolu, by jablčný ocot mal pôsobiť i v prípade znižovania hladiny cukru v krvi či celkového zlepšenia prejavov cukrovky, ale aj ako prvá pomoc pri vypadávaní vlasov či pokazenom trávení. Jeho využitie v alternatívnej liečbe je však ešte stále podporené malým množstvom relevantných výskumov, a teda spomínané účinky jablčného octu stále patria ku diskutabilným témam.

Má jablčný ocot vplyv na znižovanie hmotnosti?

Možno vás to prekvapí, avšak štúdie ukazujú, že jablčný ocot môže ľuďom skutočne pomôcť schudnúť. Niekoľko štúdií na ľuďoch ukazuje, že ocot môže zvýšiť pocit sýtosti. To môže viesť k tomu, že zjete menej kalórií a schudnete. Podľa jednej štúdie napríklad užívanie octu spolu s jedlom s vysokým obsahom uhľohydrátov viedlo k zvýšenému pocitu plnosti, čo spôsobilo, že účastníci po zvyšok dňa zjedli o 200–275 kalórií menej.

Výskum publikovaný v časopise Bioscience, Biotechnology, Biochemistry zistil, že malá skupina účastníkov štúdie, ktorí dostali 1 až 2 polievkové lyžice jablčného octu v priebehu 12 týždňov, stratila väčšiu váhu telesného tuku v porovnaní s účastníkmi, ktorým bolo podávané iba placebo. Napriek tomu, že výsledky neboli čiastočne dramatické (zhodili iba asi pol kila), účastníci nedostali žiadny cvičebný ani diétny režim, ktorý by im pomohol zhodiť ďalšiu váhu.

Štúdia na 175 ľuďoch s obezitou navyše ukázala, že denná konzumácia jablčného octu viedla k zníženiu brušného tuku a chudnutiu. Užitie 1 polievkovej lyžice (15 ml) viedlo k strate 1,2 kg a užitie 2 polievkových lyžíc (30 ml) viedlo k strate 1,7 kg. Majte však na pamäti, že táto štúdia trvala 3 mesiace, takže skutočné účinky na telesnú hmotnosť sa zdajú byť dosť skromné. To znamená, že jednoduché pridanie alebo odpočítanie jednotlivých potravín alebo prísad má len zriedka viditeľný vplyv na hmotnosť. Dlhodobé chudnutie sa vytvára prijatím užitočných a podporných diét a zdravých návykov životného štýlu. Celkovo môže jablčný ocot prispieť k chudnutiu podporou sýtosti, znížením hladiny cukru v krvi a znížením hladiny inzulínu.

Jablčný ocot má určité zdravotné výhody (väčšina dôkazov ukazuje, že je nápomocný pri chudnutí, znižovaní postprandiálnej glukózy a znižovaní hladín lipidov), ale nie je to zázračné riešenie. Najlepším spôsobom, ako schudnúť, je zdravý rozum - kombinovať diétu a cvičenie.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý deň, ďakujem za skoré vybavenie mojej objednávky. Pozdravujem celý kolektív, ktorý sa na nej podieľal. Firme prajem veľa spokojných zákazníkov. Balíček prišiel v poriadku. Teraz už len vychutnávať. “

Kubalová Mária