Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ťažkosti s prínosovými dutinami

Ťažkosti s prínosovými dutinami

Prínosové dutiny sa mnohokrát stávajú problémom nejedného z nás. Existuje veľa ťažkostí, ktoré s nimi zažívame. Či už je to nadmerná tvorba hlienu alebo dokonca krv, ktorá sa v tomto hliene nachádza. Okrem toho to môžu byť bolesti hlavy alebo očí, ktoré ťažkosti s touto časťou nášho tela sprevádzajú. Tieto ťažkosti zväčša spôsobuje zápal alebo vírusová infekcia. Tento jav upchá naše dutiny a nám to spôsobuje nepríjemné bolesti. Aby sa náš organizmus ľahšie a rýchlejšie vyrovnal a popasoval s takýmto zápalom, najdôležitejšou podmienkou je silná imunita, ktorá umožní telu s infekciou dostatočne bojovať. Preto by sme mali dbať na čerstvú a zdravú stravu, ktorá pokryje potrebné denné dávky vitamínov a mnohých iných látok potrebných pre správny chod nášho organizmu. Ak sa chcete tomuto problému vyhnúť, čítajte naše rady, ktoré vám v prevencii len a len pomôžu.

Čo to je?

Ochorenie dutín, ktoré sa nachádzajú v blízkosti nosa sa odborne nazýva sinusitída. Tieto prínosové dutiny sú vlastne priestormi v blízkosti nosa, ktoré sa rozširujú až za lícne kosti a obočie. Tieto priestory sú vystlané sliznicami a kanálikmi. A takýmto spôsobom sú prepojené s nosom. V prípade, že sa tieto rúrky a kanáliky upchajú je znemožnené prúdenie vzduchu a taktiež pohyb sekrétov. To znamená, že vypukne zápal a s ním spojené bolesti.

Prečo vznikajú?

Ako som už spomínala bolesti nastávajú, keď v dutinách vypukne zápal. Zápal je spôsobený vírusovou infekciou. Táto vírusová infekcia môže byť podmienená prechladnutím, prievanom alebo podchladením. Alebo môže vypuknúť ako následok infekcie, ktorá vznikla v hrdle, nose alebo v hltane. Choroboplodné zárodky, ktorým vďačíme za tieto problémy sú v slizniciach neustále, avšak prepuknú až v čase oslabenej imunity. Vtedy sa prudko rozmnožia. Okrem týchto príčin však zápal môže vzniknúť aj podráždením nosových priechodov.

Prejavy

Zápal prínosových dutín sa prejavuje týmito symptómami:

  • Zahlienený nos
  • Žltozelený až krvavý hlien
  • Bolesť hlavy
  • Pocit tlaku v čele alebo celej hlave
  • Bolesť očí
  • Bolesť zubov a líc
  • Kašeľ
  • Horúčka
  • Nespavosť

Pomoc

Prvou pomocou v boji so zápalom prínosových dutín je zvlhčovanie vzduchu v byte. Okrem toho by sme si mali dopriať vdychovanie pár z liečivých bylinkových odvarov alebo z odvarov, do ktorých pridáme voňavé éterické oleje. To znamená, že by sme mali inhalovať najmä mentol alebo eukalyptus. V prípade stravy by sme mali tiež vyhľadávať plodiny, ktoré obsahujú silné aromatické látky. Patrí sem napríklad reďkev, cibuľa, cesnak, pór alebo chren. Tieto rastliny nám v organizme ničia huby a majú skvelé antibakteriálne účinky. Rovnako treba dbať na posilňovanie imunity a konzumovať veľa ovocia a zeleniny v čerstvom stave. V prípade, že takýto problém postretne fajčiara, mal by fajčenie obmedziť, pretože nikotín zužuje vlásočnice v nosových dutinách, čo obmedzuje pretekanie hlienu.

Problémy s prínosovými dutinami sú skutočne nepríjemnou záležitosťou. Ak sa im chcete úspešne vyhnúť, je potrebné každý deň posilňovať svoju imunitu zdravým jedálničkom. Okrem toho netreba zabúdať na aromatické potraviny, ktoré majú antibakteriálny účinok. Zdravie máme len jedno, a preto by sme sa o seba mali starať čo najlepšie.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle vybavenie objednávky aj za darček. Nakupovala som u Vás prvý raz, ale isto nie posledný.“

Helena Kollárová