Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Tešíte sa už na teplé počasie, no brzdí vás jarná únava

Tešíte sa už na teplé počasie, no brzdí vás jarná únava

Čo naozaj je jarná únava a ako vzniká? Napriek tomu, že jarnú únavu nie je možné diagnostikovať ako ochorenie, pretože jarná únava je stav celého organizmu, postihuje väčšinu z nás. Aj napriek tomu, že ju neradíme medzi ochorenia, dokáže ovplyvňovať náš imunitný systém, a teda zvýšiť náchylnosť na iné sezónne ochorenia. S príchodom jari väčšinu ľudí postihne na 1 až 3 týždne. Vieme ju všeobecne charakterizovať ako dôsledok teplotných zmien, predlžovania dní a zmeny v našej životospráve. Náš organizmus nie je ešte pripravený prijímať také množstvo slnečného žiarenia, aké nám jar ponúka, aj keď si myslíme, že už sme pripravení na jarné prechádzky a športovú aktivitu v exteriéri. Počas zimných mesiacov sme navyknutí na menej aktívneho pohybu a v našich geografických podmienkach aj na prísun menšieho množstva ovocia a zeleniny.

Kto je na jarnú únavu náchylnejší, a aké sú príznaky?

Jarná únava môže postihnúť kohokoľvek, no na každého z nás pôsobí v inej miere. Ťažšie ju môžu znášať viac meteosenzitívne osoby a ľudia s nižším krvným tlakom. Všeobecne jednoduchšie sa s ňou vysporiada mladší organizmus ako ľudia v strednom až vyššom veku. Je preto veľmi dôležité dbať na zdravý životný štýl, a tak predísť ťažkostiam.

Medzi najbežnejšie prejavy jarnej únavy zaraďujeme

  • ospalosť alebo ťažkosti so spánkom, ktoré sa prejavujú aj napriek dostatočnému a kvalitnému oddychu
  • nesústredenosť
  • podráždenosť
  • malátnosť
  • bolesti hlavy
  • úzkostné stavy a depresia

Ako bojovať s jarnou únavou?

1. Pohyb

Po jemne lenivejších zimných mesiacoch potrebuje naše telo viac pohybu na čerstvom vzduchu a pravidelnú fyzickú aktivitu. Pohyb sa odporúča pridávať postupne a nepreháňať to, pretože únava môže mať vplyv aj na fyzický výkon a energiu. Pravidelnosť pohybu je tiež pozitívnym faktorom pri podpore imunity a zabránení iným ochoreniam. Imunitný systém tiež vieme podporiť doplnkami.

2. Oživenie jedálnička

Do jedálnička je dobré zaradiť viac ovocia a zeleniny, ktoré sú obohatené o väčšinu potrebných vitamínov a minerálov. Popri kvalitnej a vyváženej strave môžeme telu pomôcť aj výživovými doplnkami v podobe multivitamínov. Zdravé a výživné látky obsahuje aj veľa bylín a rastlín dostupných v našej prírode, medzi ktoré patrí napríklad medvedí cesnak či už na konzumáciu vo forme listov, alebo ako tinktúra.

3. Pravidelný pitný režim

Počas dňa by mal dospelý človek vypiť približne 2,5 až 3 litre tekutín. Množstvo tekutín by sa malo prispôsobiť a odvíjať od športovej aktivity vykonávanej v daný deň. Naše telo pri fyzickej aktivite vylučuje tekutiny v podobe potu, a preto pri športe počas teplých dní je prirodzené prijímať viac tekutín ako obvykle. Od smädu je najlepšie piť pramenitú alebo minerálnu vodu a nesladené nápoje. Dôležité je tiež pitie čajov aj za účelom zahriatia a obsahu vitamínov a bylín. V prípade, že nechceme piť neochutenú vodu a chceme sladené vody nahradiť zdravšími formami, môžeme siahnuť po rôznych extraktoch, výťažkoch a sirupoch, alebo šťavách.

4. Kvalitný spánok

V období jari je naše telo mentálne viac nabudené, čo môže spôsobovať nespavosť alebo problémy s nekvalitným spánkovým režimom. Ťažšie sa nám zaspáva aj kvôli intenzívnejším slnečným lúčom ráno aj počas dňa. Je teda dôležité si nastaviť vhodný režim a rutinu, ktorú využijeme pred zaspávaním. Pri nedostatočnom spánku alebo pretrvávajúcej únave si môžeme pomôcť produktami a doplnkami podporujúcimi tvorbu melatonínu, ktorý je zodpovedný za náš spánok.

5. Zbavte sa stresu

V bežnom živote každého z nás sa vyskytujú viac a menej stresujúce situácie, s ktorými sa treba vedieť vysporiadať. Je dôležité dbať na vytvorenie si plánov a dobrého časového harmonogramu. Dokážeme si tým aj vo vyťažených situáciách nájsť čas na relax, pohodu a regeneráciu, čo veľmi jednoducho a rýchlo eliminuje stres. Pomáhajú aktivity ako hlboké dýchanie, joga, kontakt so zvieratami alebo obyčajné prechádzky. Zbavením sa stresu predídeme možnému zníženiu imunity a nechcenému prehĺbeniu únavy a vyčerpania. Antidepresívne a antistresovo na organizmus pôsobia práve látky ako mäta pieporná, ovos, materina dúška a ľubovník.

Každý z nás jarnú únavu pociťuje inak, a tak si na ňu každý musíme nájsť svoje individuálne riešenie. Najlepší života budič z jarnej únavy nájdeme po vyskúšaní viacerých možností, no každý z nás to pravé orechové nakoniec objaví. Netreba zabúdať, že jarná únava nie je ochorenie a ak pretrváva výrazne dlhšie, môže ísť o iné ochorenie a treba sa poradiť s odborníkom.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobrý den, zásilka přišla v pořádku, děkuji za rychlé vyřízení mé objednávky.“

Št. Koiš