Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Tipy na posilnenie pamäte, pozornosti a funkcie mozgu

Tipy na posilnenie pamäte, pozornosti a funkcie mozgu

Niet pochýb o tom, že ako starneme, naše telo starne spolu s nami. Dobrou správou je, že existuje spôsob ako si zlepšiť šance na udržanie zdravého mozgu. Stačí sa viac zaujímať o jednotlivé potraviny a potravinové doplnky, ktoré bežne konzumujeme alebo ak aj nie, tak sú nám dostupné. Môže to znieť banálne, ale je to fakt. Ak našej strave chýbajú základné živiny, jeme príliš veľa, alebo príliš málo - to všetko môže negatívne vplývať na našu koncentráciu.

Funguje to?

Neexistuje žiaden zázračný liek napr. na zvýšenie IQ, no niektoré látky, ako je dobre známy kofeín, nás môžu povzbudiť a podporiť našu koncentráciu. Nájdeme ho v káve, čokoláde, energetických nápojoch ale aj doplnkoch výživy. Kofeín nám na krátku chvíľu prinesie ten nezameniteľný rozruch, avšak pri jeho nadmernom užití môžeme pociťovať nervozitu a nepokoj.

A čo takto cukor? Cukor bol už od nepamäti preferovaným zdrojom ,,paliva“ nášho mozgu. Je síce pravda, že keď si dáme čo i len jeden malý cukrík, naša myseľ zbystrí a na krátku dobu dokáže podať vyšší výkon.
To všetko ako už bolo spomínané je len krátkodobé a navyše nesprávne dávkovanie má pomerne negatívne vedľajšie účinky.

Naše TIPY

  • Konzumácia raňajok môže zlepšiť krátkodobú pamäť a pozornosť. Je vhodné konzumovať potraviny s vysokým obsahom vlákniny, celozrnné výrobky, mlieko a mliečne výrobky, ovocie. Avšak aj tu platí - neprejedať sa! Raňajky s vysokým obsahom kalórií môžu naopak brániť potrebnej koncentrácii.
  • Omega-3 mastné kyseliny - ryby sú zdrojom zdravých tukov a majú priam zázračný účinok na funkciu mozgu. Vyšší príjem týchto živín sa spája s pomalším úbytkom mentálnych funkcií a môže zohrávať dôležitú úlohu pri zlepšovaní pamäte (najmä keď starneme). Ryby (ale aj napr. ľanové/tekvicové semienka), by sme preto mali konzumovať aspoň 2x do týždňa. Ak nám nie je ich chuť a aróma ,,po vôli“, je možné tieto tuky prijať aj v podobe doplnkov výživy.
  • Pridajte avokádo a celozrnné výrobky - každý orgán v tele je závislý na prietoku krvi, najmä srdce a mozog. Strava s vysokým obsahom celozrnných výrobkov a ovocia ako je avokádo, môže znížiť riziko srdcových problémov a hladinu zlého cholesterolu. Ide o jednoduchý a chutný spôsob ako ,,oživiť“ mozgové bunky. Aj keď napr. spomínané avokádo obsahuje tuk, ide o tzv. dobré, mononenasýtené tuky, ktoré pomáhajú zabezpečiť normálny prietok krvi.
  • Čučoriedky - môžu pomôcť chrániť mozog pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi a môžu tak znížiť zdravotné problémy súvisiace s vekom. Strava bohatá na čučoriedky pomáha zlepšiť kognitívne funkcie. Ak nemáte prístup stále k čerstvým plodom odporúčame sušenú šťavu z ručne zbieraných čučoriedok.
  • Začnite deň so 100% ovocnou/zeleninovou šťavou, celozrnným pečivom a šálkou dobrej kávy. Ak ste na kofeín citlivý, potom si môžete pripraviť nápoj z praženého koreňa čakanky alebo zŕn špaldy.
  • Doprajte si kvalitný nočný spánok.
  • Nezabúdajte na tekutiny! Nedostatok tekutín prispieva k nepríjemným bolestiam hlavy a následne k obmedzenej schopnosti rozmýšľať a sústrediť sa.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Včera som si u Vás objednala vitamíny a už ich mám doma, chcem sa len poďakovať za skvelé služby. Nech sa Vám darí.“

M. Pešková