Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Top 10 najzdravších potravín

Top 10 najzdravších potravín Vedci nielen v Amerike, ale aj v Európe skúmali potraviny, ktoré sú najlepšie pre ľudské telo, teda ktoré najviac znižujú riziko chorôb. Tak sa spolu s nami pozrite na to, ktoré to sú a ktoré sú teda považované za najzdravšie. Tu sú:

Jablká
Kto by to bol povedal, že práve jablká sú jedny z najzdravších. Toto ovocie totiž obsahuje antioxidanty a tie, ako vieme, bojujú proti voľným radikálom, odbúravajú škodlivé látky z tela a pomaľujú starnutie. Dokonca pôsobia ako prevencia proti niektorým chorobám. Niektoré štúdie poukazujú aj na to, že vďaka polyfenolom, ktoré jablká obsahujú žijeme dlhšie. Pravidelnou konzumáciou jabĺk máte až o 22 percent nižšie riziko, že sa u vás prejaví nejaké srdcovo-cievne ochorenie.

Mandle
Jablká nás síce neprekvapili, zato mandle áno. Mandle totiž musíme zaradiť medzi top 10 potravín, ktoré sú ideálne pre vaše zdravie. Prečo? Pretože obsahujú nielen vitamíny a minerály, konkrétne vitamín E, železo, horčík a vápnik, ale aj vlákninu a riboflavín. Okrem toho mandle obsahujú až z 94 percent nenasýtené mastné kyseliny. Mandle vám vďaka tomu pomôžu udržať tú správnu hladinu cholesterolu, pomôžu predchádzať srdcovo-cievnym ochoreniam a podporia vaše trávenie.

Brokolica
Táto chutná zelená „hlava“ obsahuje nielen vlákninu, ale aj kyselinu listovú, vápnik, draslík či beta-karotén. A práve vďaka tomuto zloženiu pomáha predchádzať vzniku srdcovo-cievnych ochorení, ale aj cukrovke a dokonca rakovine. Aby ste však zachovali v brokolici všetky jej látky, mali by ste ju pripravovať v pare.

Čučoriedky
Ďalšou potravinou, ktorú zaraďujeme do nášho rebríčka sú čučoriedky. Tie sú totiž bohaté na fytonutrienty, antioxidanty a vlákninu. Čučoriedky odporúčame najmä starším ľuďom, pretože je dokázané, že ich konzumáciou sa zmierňuje úbytok kognitívnych funkcii. Okrem toho pomáhajú aj pri redukcii váhy, pretože sa podieľajú na členení tukov. Pravidelným papaním čučoriedok si upravíte aj vysoký krvný tlak či podporíte pevnosť kostí.

Rybí olej
Teraz si asi poviete, fuj, ale rybí olej je bohatý na nenasýtené mastné kyseliny. Tie podporujú najmä srdce, ale aj nervový systém. Rybí olej obsahuje vitamín A a D, je ideálny ako prevencia proti rakovine prostaty. Odporúčame vám najmä lososa, pstruha, makrelu, sardinky, sardely či sleďa.

Listová zelenina
Kapusta či špenát a šalát. Všetko sa počíta. Pravidelný a vysoký príjem listovej zeleniny totiž znižuje riziko vzniku cukrovky druhého typu. Špenát je napríklad bohatý na antioxidanty, ale aj vitamín B6, C, K a E, ale obsahuje aj selén, zinok, fosfor, meď, kyselinu listovú, draslík, mangán, vápnik či železo. Listová zelenina skrátka do nášho rebríčka patrí.

Sladké zemiaky
Sladké zemiaky u nás nie sú síce tak populárne, ale podľa vedcov by sme ich do nášho jedálnička určite zaradiť mali. Obsahujú totiž vlákninu, beta-karotén, sacharidy, vitamín C, A či B6, železo a vápnik.

Pšeničné klíčky
Okrem toho, že sú pšeničné klíčky výborným zdrojom vlákniny, obsahujú aj vitamín E, B1, kyselinu listovú, zinok, horčík, fosfor, mastné alkoholy a esenciálne mastné kyseliny. Vďaka tomuto zloženiu vám pomôžu nielen upraviť trávenie, ale slúžia ako prevencia pred srdcovo-cievnymi ochoreniami.

Avokádo
Avokádo je bohaté na vitamín B, K a E, obsahuje aj vlákninu. Vďaka tomuto zloženiu pomáha znižovať hladinu cholesterolu v krvi, pomáha pri cukrovke či vysokom krvnom tlaku. Vedci dokonca zistili, že avokádo pomáha pri niektorých druhoch rakoviny.

Ovsené vločky
Ovsené vločky obsahujú vitamín B, omega-3 mastné kyseliny, kyselinu listovú či draslík. Ak si každé ráno dáte misku ovsenej kaše, znížite si vysokú hladinu cholesterolu. Vláknina, ktorú ovsené vločky obsahujú vám zlepší trávenie. Ovsené vločky sú tiež dobrou prevenciou pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Pomáhajú tiež stabilizovať hladinu cukru v krvi.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Chcem sa Vám poďakovať za prompné vybavenie mojej objednávky. Včera pred obedom som si u Vás objednal tovar a dnes ráno pred 8 hod som ho mal doma, presne ako ste mi včera povedali. Ďakujem, budem Vás odporúčať známym.“

Ing. Czímer