Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Tradičná čínska medicína aj pre vás

Tradičná čínska medicína aj pre vás Tradičná čínska medicína chápe ľudské telo ako prepojený celok. Všetky tkanivá a cievy sú prepojené akýmsi nosičom informácií – Chi. Ďalším veľmi dôležitým faktorom pri diagnostike a liečbe je jin-jang, ale aj teória piatich elementov.

Jin-jang a päť elementov
Jin-jang sú dve protichodné sily, vzájomne sa priťahujú i odpudzujú. Jin predstavuje Mesiac, zem a vodu. Hovorí sa, že je to aj ženský princíp, spojený s tmou, chladom a vlhkom a je záporný. Jang predstavuje Slnko, nebesá a oheň. Tento mužský princíp je spojený so svetlom, teplom a suchom. Jin aj jang sa tiež spájajú s určitými orgánmi v ľudskom tele. Jin má priradené srdce, slezinu, pankreas, obličky i pečeň. Jang zase tenké črevo, žalúdok, hrubé črevo, močový mechúr i žlčník. Tieto orgány sa navzájom ovplyvňujú jangovou a jingovou silou.

Aj päť elementov sa snaží vysvetliť spojenie medzi ľudským telom a prírodou, ktorá je pre čínsku tradičnú medicínu veľmi dôležitá. Aj pri tejto teórii majú orgány a tkanivá vlastnosti piatich elementov, ktorými sú drevo, oheň, zem, kov a voda. Medzi nimi by mala byť rovnováha. Jeden element je však dominantný. Ak chcete docieliť rovnováhu na základe piatich elementov, musíte upraviť jedálny lístok, športovať či relaxovať podľa piatich elementov.

Metódy liečby čínskej medicíny
Ako sme už spomínali, telom prúdia nosiče informácií – Chi. Tie sa však spájajú so systémom meridiánov a kolaterál. Meridiány sú hlavné dráhy, ktoré spájajú vnútorné orgány, kolaterály sú vedľajšie vetvy, ktoré sú po celom tele. Ak sa tieto dráhy zablokujú, preruší či spomalí sa chod energie, nastane choroba. Aby sa obnovil chod energie, a teda aby sa človek vyliečil, stimulujú sa určité body na tele, a to pomocou akupunktúry, akupresúry, moxibuscie, bankovania či fytoterapie.
Akupunktúru, akupresúru či bankovanie asi nemusíme zvlášť predstavovať. Určite viete aj to, že fytoterapia je liečba pomocou rastlín a extraktov z nich, ale menej známa je moxibuscia. Ide o nahrievanie akupunktúrnych bodov, a to pomocou rastliny Palina pravá, ktorá sa tvaruje do rúročiek. Tie sa potom prikladajú na koniec akupunktúrnej ihly, ktorá sa umiestni na body či bolestivé miesta a zapália sa.

Čo lieči tradičná čínska medicína
Dá sa povedať, že prakticky všetko. Rôzne bolesti, ako bolesť hlavy, chrbta, krčnej chrbtice, bedrovej chrbtice, bolesti kĺbov, rúk, nôh, chronické bolesti, ale aj pooperačné rany a ich rýchlejšie zahojenie. Pomocou tradičnej čínskej medicíny sa rýchlejšie zotavíte po úraze, lieči akútne i chronické ochorenia vnútorných orgánov i celých systémov, pomôže aj ustáliť krvný tlak, lieči vysokú teplotu a s ňou spojené ochorenia, pomáha aj pri rôznych alergiách, diabete, menopauze, poruche erekcie, ale je využívaná aj pri liečbe detskej mozgovej obrny. Okrem toho sa pomocou čínskej medicíny dostanete do psychickej pohody, zmiernia sa príznaky stresu, ale dokáže vám pomôcť aj pri prekonávaní rôznych závislostí.

Pokiaľ nemáte čas absolvovať akupunktúru či bankovanie, vyskúšajte fytoterapiu. Bylinné čaje či produkty s obsahom extraktov z bylín vám môžu pomôcť zbaviť sa rôznych zdravotných problémov.
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle vybavenie objednávky aj za darček. Nakupovala som u Vás prvý raz, ale isto nie posledný.“

Helena Kollárová