Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Trápia Vás často herpesy a opary

Trápia Vás často herpesy a opary

Herpetické ochorenie kože a slizníc patrí medzi najrozšírenejšie infekcie postihujúce ľudí celého sveta. Infekcia sa môže vyskytovať v každom veku. Vyvolávateľom infekcie je Herpes simplex, vírus, ktorého jediným prirodzeným hostiteľom je človek. Týmto vírusom ste sa možno nainfikovali v detstve, kde ste ho "získali" od niektorého člena rodiny.

Vírus sa dostal do úst a "prikázal" nervovej bunke DNA aby vyprodukovala kopu spriaznených vírusov. Herpes simplex väčšinou prežíva v nervových bunkách. Po oživení putuje pozdĺž nervových vlákien a smeruje k povrchu kože. A práve vtedy sa objavuje mravčenie, ktoré signalizuje blížiaci sa problém. Vírus existuje v 2 antigénne odlišných formách HSV 1 a HSV 2.
Typ 1 je zodpovedný prevažne za vznik infekcie v oblasti úst a tváre a typ 2 v oblasti genitálií a konečníka. Genetická príbuznosť HSV 1 a 2 je veľká, preto chorobné zmeny nimi vyvolané sú veľmi podobné. Prenos sa deje priamym kontaktom s chorým, alebo infikovanými telesnými tekutinami ako napr. slinami, vaginálnym sekrétom, slzami, infikovanými predmetmi,...

Vírus sa prvýkrát dostáva do organizmu cez drobné poranenia kože alebo slizníc. Pre herpetické vírusy je charakteristické, že po prvej infekcii zostávajú doživotne u svojho hostiteľa, väčšinou bez príznakov. Po kontakte s vírusom a to aj v prípade klinicky sa nemanifestujúcej infekcie sa začnú tvoriť v organizme neutralizačné protilátky. Tieto však nedokážu z organizmu infikovaného vírus úplne odstrániť, preto osoba už raz nakazená vírusom sa stáva po celý čas života nosičom infekcie. Opätovne sa reaktivuje po pôsobení rôznych faktorov - oslabený imunitný systém, stres, vyčerpanie, únava, horúčka, menštruácia, nachladnutie alebo iné ochorenia.
U žien pred menštruáciou dochádza k opätovnej aktivácii vírusu k jeho premnoženiu a vírus spätnou cestou vycestováva z nervových ganglií späť do kože alebo slizníc, kde vyvolá zápal. Prvý kontakt s vírusom prebieha väčšinou nepozorovane, často bez vzniku chorobných príznakov.

Po inkubačnom čase 2-6 dní po pôsobení spomenutých provokačných faktoroch, vzniká v postihnutom mieste pocit napätia, svrbenia alebo pálenia, niekedy aj bolesť. Na mieste vznikne opar, čo pocítite ako sťahovanie pokožky. Oblasť sčervená a opuchne ako zápalová reakcia tela na infekciu. Opar vyzerá ako skupina malých, bolestivých hrudiek, ktoré sa množia alebo rastú. Ako sa telo snaží bojovať s oparom, biele krvinky putujú k postihnutému miestu aby bojovali proti infekcii. Keď sa to deje, oparový pľuzgier sa naplní tekutinou, ktorá obsahuje milióny vírusových častíc. Po jeho prasknutí vznikajú drobné erózie alebo zaschne v chrastu, ktorá po niekoľkých dňoch odpadne. Ochorenie asi po 10-14 dňoch ustúpi.

Liečba oparov je prevažne lokálna a prípravok sa aplikuje na postihnutú oblasť. Čím skôr sa s liečbou začne, tým efektívnejšie sa dá vývoj ochorenia ovplyvniť. Pri hojení oparu zohráva podstatnú úlohu vlastný obranný mechanizmus tela. Preto netreba zabúdať ani na posilnenie imunitného systému, buď dodaním potrebných živín a vitamínov v strave alebo formou výživových doplnkov. V rámci prevencie preto odporúčame doplnkovú liečbu vitamínmi B, C, E a stopovým prvkom - Zinok.

Prvá pomoc pri herpese:

  • strava bohatá na vitamín C a flavonoidy: jablká, čerešne, brokolica
  • potraviny, ktoré podporujú imunitu: ovocie a zelenina, huby (hliva ustricová), orechy a olejnaté semená, obilniny, celozrnné výrobky, strukoviny, za studena lisované rastlinné oleje (olivový, ľanový, tekvicový,...)
  • jedálniček doplnený o chren, žeruchu a potraviny bohaté na lyzín: ryby, syr, jogurty, zemiaky, kvasnice,...
  • vodné roztoky zinku, použité okamžite po prvom prejave mravčenia môžu urýchliť hojenie oparu. Ióny zinku súťažia s vírusom o prístup k molekulám DNA a nedovolia, aby sa rozdelila do dvojitej špirálovitej väzby, čím sa narúša proces šírenia vírusu.
  • Lyzín: tí, ktorí trpia oparom častejšie ako 3x do roka, by mali užívať denne 2000 až 3000 miligramov preparátu AMK lyzín. Dvojité dávky sa odporúčajú vtedy, keď mravčenie a svrbenie na pere signalizujú návrat oparu.
  • Vyhýbajte sa arginínu: arginín patrí medzi základné aminokyseliny potrebné na šírenie vírusu Herpes simplex. Preto preventívne obmedzte príjem potravín, ktoré obsahujú veľké množstvo tejto látky - čokoláda, zelený hrášok, arašidy, želatína, oriešky kešu, pivo,...
Produkty vhodné pri herpesoch:
  • Masť na opar OparStop
  • L-lyzín extra
  • Dračia Krv BIO
  • Hliva ustricová
  • RemasaCaps
  • Zinok tablety
  • B-komplex
  • Beta-Glucan
  • Bi-iomare caps
  • Fit C vitamín
   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle a bezproblémové vybavenie objednávky čajov, ktoré som akútne potrebovala. Som príjemne prekvapená sortimentom, ktorý máte v ponuke, vašim prístupom k zákazníkovi, dôkladným zabalením tovaru a po tejto skúsenosti som sa stala vašou vernou zákazníčkou.“

Anna