Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Trávenie nie je jediné, na čo má fenikel pozitívny vplyv

Trávenie nie je jediné, na čo má fenikel pozitívny vplyv

Pri pomyslení na fenikel sa mnohým okamžite vybaví príjemná vôňa feniklového čaju, ktorí sme pili ako malí, keď nás trápilo boľavé brucho. Čím sme starší, tým viac častokrát zabúdame na všetky malé zázraky prírody z nášho detstva. Zbieranie a sušenie podbeľu proti kašľu, varenie šípkového čaju, dochucovanie jedál s medvedím cesnakom...majte na pamäti, že príroda nám nie nadarmo darovala všetky svoje bylinky. Všetko v prírode má svoje miesto, svoj význam a užitočné využitie. Rastlinka zvaná fenikel tomu nie je výnimkou a ponúka nám skvelé využitia a zdravotné benefity. Poďme ich spoločne preskúmať v našom článku.

Už v starovekom Grécku poznali jedinečné účinky feniklu

Fenikel obyčajný je rastlinkou čeľade zelerovité, ktorá je na prvý pohľad veľmi podobná kôpru- čo je aj dôvod jeho ľudovej prezývky „vlašský kôpor“. Ideálnym obdobím jeho kvitnutia sú predovšetkým letné mesiace. Zber jeho plodov je najvhodnejší počas septembra a októbra. Ak premýšľate o pestovaní feniklu v záhradke, tak smelo do toho, pretože je skutočne nenáročný na starostlivosť a jednoznačne veľmi prínosný pre náš život, avšak netreba zabúdať, že nakoľko ide o dvojročnú bylinu, tak je pravdepodobné, že kvalitnejší obsah ponúkne fenikel až po dvoch rokoch pestovania. Zaujímavosťou je, že fenikel florentský je jednou z troch hlavných bylín používaných pri príprave absintu, alkoholickej zmesi, ktorá vznikla ako liečivý elixír v Európe a stala sa koncom 19. storočia obľúbeným alkoholickým nápojom vo Francúzsku a ďalších krajinách. Pôvod tejto rastlinky je pripisovaný južnej Európe, pričom už v starovekom Grécku využívali fenikel na liečbu tráviacich ťažkostí, pečene či obličiek. V súčasnosti je pestovaný najmä v oblastiach Grécka, Španielska, na juhu Talianska i Francúzska, čo je jedným z hlavných dôvodov, prečo je fenikel s obľubou využívaný ako korenina predovšetkým vo francúzskej a talianskej kuchyni.

„Všeliek“ na tráviace ťažkosti

Jeho azda najznámejším účinkom je priaznivý vplyv na tráviaci systém. Feniklový čaj je prvá pomoc, po ktorej možno siahnuť pri problémoch s nepríjemným nadúvaním, plynatosťou, bolesťami a kŕčmi v bruchu, ale i v prípade, že pociťujeme nesúlad v našom trávení. Rastlina obsahuje silicu, vďaka ktorej dokáže fenikel uvoľňovať kŕče vzniknuté v hladkom svalstve našich tráviacich ciest, a navyše má schopnosť uvoľňovať črevnú peristaltiku, čím napomáha i v boji proti zápche. Okrem toho, že podporuje funkčnosť brušnej dutiny a hrubého čreva, tak prispieva i k povzbudeniu tvorby žlče. Feniklový čaj je užitočným pomocníkom pre mamičky, ktorých drobčekovia sa trápia kolikou, či bolesťami bruška, ale na jeho výnimočné účinky na tráviacich trakt sa môžu spoľahnúť aj dospelí!

Jeho ďalšie účinky nemožno spočítať ani na dvoch rukách

Možno ho označovať za doktora trávenia, ale tam účinky feniklu ani z ďaleka ešte nekončia. Napomáha respiračnému systému, a to najmä pri kašli a nádche. Uvoľňuje dýchacie cesty, hlien a je využívaný i pri liečbe bronchitídy. Fenikel redukuje symptómy astmy, ale i vysoký krvný tlak. Okrem toho, že urýchľuje metabolizmus, tak napomáha i pri cukrovke. Je vyhľadávaný dojčiacimi mamičkami kvôli jeho schopnosti podporovať laktáciu, ale i kvôli jeho priaznivým účinkov pri liečbe infekcií prsníkov a pri tíšení boľavých prsníkov. Rastlinka je známa aj vďaka svojim močopudným a detoxikačným účinkom. Fenikel možno využívať aj ako odvar určený na naparovanie tváre, na prípravu masiek a zábalov. Dokáže pomáhať pri problémoch s akné.

Poznáte feniklový éterický olej?

Fenikel možno konzumovať predovšetkým vďaka jeho spracovaniu na čaj, ale nájdeme i množstvo receptov na jeho využitie v kuchyni. Zaujímavosťou je feniklový éterický olej, ktorého vnútorné použitie prináša množstvo priaznivých účinkov na naše zdravie spomínaných v riadkoch vyššie alebo i účinky na podporu a posilu zraku, ktoré sme doposiaľ nezmienili. Po éterickom oleji z feniklu je možné siahnuť aj pre príjemnejší a komfortnejší priebeh menštruácie. V prípade vonkajšieho použitia feniklu je vhodné siahnuť napríklad po feniklovom oleji, ktorý pomáha pri masáži boľavého bruška detí.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem, som spokojná s doručeným tovarom a s rýchlosťou vybavenia objednávky.“

Bertóková Beáta