Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Ucelený prehľad sladidlami

Ucelený prehľad sladidlami

Umelé sladidlá sú dnes súčasťou moderného života, najmä u ľudí s problémovou hladinou krvného cukru. Pridávajú sa do celého radu potravín, nápojov a liekov. Zvykneme ich využívať ako alternatívu k stolovému cukru (sacharóza). Sú mnohonásobne sladšie a neobsahujú žiadne kalórie, ktoré by mohli viesť k nechcenému priberaniu na váhe.

No je ich používanie bezpečné?

Umelé sladidlá používa milióny ľudí po celom svete bez toho, aby vedeli o ich účinkoch na zdravie. Hoci sú na trhu už dlhú dobu, stále nie je dostatok dlhodobých štúdií na určenie bezpečnosti a vedľajších účinkov ich používania.

K najbežnejšie využívaným patrí sukralóza, acesulfam-K, aspartam a sacharín.

  • Acesulfam-K obsahuje karcinogénnu látku metylénchlorid, ktorá by pri dlhodobom používaní mohla spôsobiť zdravotné ťažkosti. Ľudské telo ho nedokáže vstrebať a vylučuje ho močom. Jeho chuť je mierne horká, no zvykne sa potlačiť kombináciou s inými druhmi sladidla.
  • Aspartám sa s obľubou využíva v potravinárskom priemysle aj keď nenesie označenie ,,bezpečný“. Je to jedno z prvých umelých sladidiel. Možno ho nájsť ako súčasť rôznych sladkostí, nápojov, žuvačiek a podobne. Mali by sa mu vyhnúť ľudia, ktorých organizmus nie je schopný metabolizovať aminokyselinu fenylalanín. Je to zložka, ktorá tvorí až 50% tejto chemickej látky.
    Tento druh sladidla dokonca výrazne podporuje chuť k jedlu, môže narušiť metabolizmus aminokyselín, štruktúru proteínov, nervové funkcie a hormonálnu rovnováhu.
  • Sacharín je ďalší druh nebezpečného sladidla, ktorému by ste sa mali vyhnúť. Vzniká ako vedľajší produkt pri výrobe uhlia. Synteticky sa však vyrába z toluénu (súčasť lakov, farieb, lepidla, čistiacich prostriedkov)! Niekedy sme ho mohli dokonca vidieť v regáloch s označením o jeho možných negatívnych účinkoch na zdravie. Sacharín je tiež súčasťou sulfonamidov, ktoré môžu u niektorých jedincov spôsobovať alergické reakcie. Po užití zanecháva v ústach nepríjemnú, horkú chuť.
  • Sukralóza je denaturovaná sacharóza - teda sa vyrába z cukru. Jej chuť má najbližšie k obyčajnému bielemu cukru. Zo všetkých spomínaných druhov je najmenej toxická a nespôsobuje črevné ťažkosti.

Nevýhody pravidelného užívania

Umelé sladidlá neposkytujú žiadnu výživnú hodnotu. Možno to znie neuveriteľne, ale aj napriek tomu, že ich kalorická hodnota je nulová, môžu spôsobiť zvýšenie telesnej hmotnosti a sabotovať tak všetko vaše úsilie. Ich sladká chuť signalizuje mozgu uvoľneniu inzulínu, ktorý je schopný prijať glukózu do buniek. Ide však o falošný signál. Telo neprijme žiaden cukor a to spôsobí iba to, že si ho bude pýtať ešte viac.
Ďalším možným vedľajším účinkom je nadúvanie - tieto umelé náhrady naše telo nedokážu úplne vstrebať.

Čím teda sladiť?

Najvhodnejšou alternatívou sú prírodné sladidlá, ktoré sú omnoho bezpečnejšie. Mnohé z nich sú bohaté na minerály a vitamíny. Patrí medzi ne med, kokosový sirup, ovocné šťavy, kokosový cukor, javorový sirup, melasa, sirup z agáve a mnohé iné.
Možností ja naozaj veľa, stačí si len vybrať.

Cukrové alkoholy

Zaujímavá skupina prírodnej formy sladenia - tzv. polyoly (sorbitol, xylitol - brezový cukor, manitol, erytritol, isomalt ). Ide o sacharidy, ktoré sa prirodzene vyskytujú v mnohých druhoch ovocia alebo zeleniny. Sú sladšie ako cukor, ale majú nižší obsah kalórií.
Napriek ich názvu neobsahujú žiaden alkohol. Keď sa pridávajú do potravín, ovplyvnia nielen sladkosť ale aj štruktúru a objem. Ich výhodou je, že neprispievajú k tvorbe zubného kazu. Avšak pri nadmernej konzumácii môžu vyvolať laxatívne účinky alebo spôsobiť rôzne tráviace ťažkosti.
Z tejto skupiny dávame obzvlášť do pozornosti brezový cukor, ktorý je svojím vzhľadom, chuťou a sladivosťou porovnateľný s obyčajným, stolovým cukrom, ktorý sa nachádza v takmer každej domácnosti.
Tento cukor sa ale získava z kukurice alebo vlákien brezovej kôry, ktorá je mimoriadne bohatá na živiny. Má približne o 40% menej kalórií a podstatne nižší glykemických index (7) v porovnaní s cukrom ktorého GI je až 70!

Stévia

Ak ale musíte dodržiavať prísnu diétu alebo máte vážny problém s hladinou krvného cukru, môžete si dopriať stéviu, ktorá je sladká, prírodná a neobsahuje žiadne kalórie!
Stévia je vlastne rastlina, ktorá je prirodzene sladká. Extrakt z nej - glykozid sa používa ako stolové sladidlo a dokonca je až cca 350x sladšie ako cukor. Nie je však vhodná napr. do kysnutých koláčov alebo cesta - na vykysnutie by ste čakali márne. V takomto prípade môžete cukor nahradiť napr. medom alebo kokosovým cukrom.

Med

Obzvlášť ten, ktorý sa získava z jarných kvetov nabitých živinami je vhodnou voľbou. Takisto odporúčame uprednostniť med, ktorý neprešiel pasterizáciou. Tento proces nielen že zvyšuje glykemický index, ale zahubí aj všetky prospešné živiny, vrátane antioxidantov, väčsiny vitamínov (B1, B6, B12, C, D, E, P) a zhoršuje vstrebateľnosť minerálnych látok (vápnik, železo, draslík,...), ktoré sa prirodzene v tomto sladkom ,,zázraku“ nachádzajú.
Či už lúčny, pastovaný alebo jarný, všetky sú vhodným, prírodným sladidlom rovnako do studenej ako aj teplej kuchyne.
GI medu je 80, na čo by si mali dávať pozor hlavne ľudia trpiaci zvýšenou hladinou cukru. No jeho pozitívne účinky na organizmus prevýšia jeho nevýhodu.

Javorový sirup

Prírodné, nerafinované sladidlo, ktoré sa vyrába z miazgy cukrových javorov. Na výber sú rôzne odtiene od svetlo žltej až po tmavo hnedú. Vo všeobecnosti platí, že čím je sirup tmavší, tým má výraznejšiu chuť. Javorový sirup je okrem iného dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, vápnika, mangánu, zinku, železa a iných zdraviu prospešných živín. Jeho glykemický index je podobný cukru (70).

Kokosový sirup /cukor

Osloví vás nielen jeho karamelová chuť, ale aj nižší glykemický index, okolo 40. Ide o sladidlo, ktoré ako aj väčšina iných prírodných možností, nie je rafinované a neobsahuje žiadne prídavné látky. Je prirodzeným zdrojom živín a jeho chuť je podobná klasickému trstinovému cukru. Pozor, kokosový cukor nie je palmový. Pochádza z nektáru tropických kokosových palmových kvetov.

Došli sme k záveru, že umelé sladidlá sú zdraviu škodlivé a neposkytujú nám žiadne nutričné výhody. Ak sa používajú príliš často, môžu podporiť priberanie na váhe a zhoršiť bežné, metabolické reakcie. Preto čítajte dôkladne etikety a v rámci možností dajte prednosť prírode, pred látkami vyrobenými v laboratóriách. No aj v prípade prírodných sladidiel platí - všetkého veľa škodí. Predsa len je to zdroj jednoduchých (rýchlych) sacharidov a pri neprimeranom sladení môžu priniesť viac škody ako úžitku. Nadmerné množstvo cukru môže viesť nielen k priberaniu na váhe, ale aj k nepriaznivému zvyšovaniu krvného cukru, tlaku a k ovplyvňovaniu hormónov, ktoré regulujú pocity sýtosti a hladu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem za rýchle vybavenie objednávky, aj za darček, ktorý som si našla. Podala som referencie u nás v práci, 2 kolegyne sa chystajú u Vás objednať si tovar.Prajem veľa úspechov.“

Silvia Banášová