Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Účinky maku

Účinky maku

V našej krajine bežná záležitosť, inde zakázaná rastlina, mak. Poznáme ho vďaka našim tradíciám a zvykom a je nevyhnutnou súčasťou sladkých dobrôt podávaných nielen v období Vianoc, ale počas celého roka. Najprv nám v období kvitnutia zdobí záhradu, a potom taniere dobrotami. Mak je vo všeobecnosti naozaj veľmi vzácny. Síce obsahuje látky, pre ktoré je jeho pestovanie v niektorých krajinách zakázané, u nás je drobný mak v stravovaní obrovským zdrojom úžasných látok. Vedeli ste napríklad o tom, že mak obsahuje omnoho viac vápnika než mlieko? Áno, je to pravda. Okrem zloženia maku si povieme ako sa mak pestuje a v čom všetkom je pre náš organizmus prospešný. Ak ste zvedaví, čítajte ďalej.

História maku

Túto úžasnú rastlinu poznali už starí Egypťania. To znamená, že mak užívali ľudia už približne 3000 rokov pred naším letopočtom. Z Egypta sa mak postupne rozširoval aj k nám a stal sa typicky pestovanou rastlinou Slovanov. Určite aj vy milujete všetky tie dobroty, ktoré sa u nás pečú už dlhé obdobia a nevieme si bez nich predstaviť život. Mak však ľudia začali využívať aj kvôli látke zvanej ópium. Ópium je omamnou látkou, ktorá sa získava ešte z nedozretých makovíc. Presne z tohto dôvodu sa pestovanie maku v niektorých krajinách dosť obmedzilo, zrušilo, alebo sa veľké plochy, ktoré boli kedysi posiate makom začali vysádzať inými plodinami.

Mak siaty

Drobné semienka maku, tak ako ich poznáme sa získavajú z rastliny, ktorá sa nazýva mak siaty - Papaver somniferum. Táto rastlina patrí do čeľade makovité - Papaveraceae. Mak je jednoročná rastlina. Rastlina dorastá do výšky 1,5 metra. V období kvitnutia má nádherné veľké kvety, ktoré môžu mať sfarbenie červené, biele alebo ružovkasté. Po odkvitnutí kvetov dozrievajú v makovičke malé semienka maku, ktoré potom konzumujeme. Semienka sú sivo-čierne.

Pestovanie maku

Keďže je mak jednoročná rastlina, každoročne ju vysievame. Používame na to semienka maku, ktoré sadíme priamo von do zeme. V jeseni je potrebné pôdu na výsev pripraviť a to dôkladným preoraním. Mak sadíme skoro na jar, najneskôr v apríli. Vrchná vrstva pôdy však už musí byť presušená. Pôda pre pestovanie tejto rastliny by mala byť piesočnato-hlinitá, nie však ílovitá. Taktiež rastlinu umiestňujeme na slnečné stanovište a pravidelne ju okopávame a odstraňujeme burinu. Pri takejto starostlivosti môžete mať istotu, že si vypestujete kvalitný a zdravý mak.

Zloženie maku

Rastlina je známa svojím všestranným zložením. Obsahuje obrovské množstvo vápnika, je to až 12krát viac než je v obsahu kravského mlieka. Ďalej obsahuje železo, sodík, draslík, fosfor, horčík, mangán, vitamín E, vitamín C, vlákninu, bielkoviny a rôzne iné zdraviu prospešné látky. Okrem toho je veľmi významný z hľadiska obsahu zdravých tukov, ktoré sú pre naše telo blahodarné.

Účinky na naše telo

Vo všeobecnosti je mak pre náš organizmus prospešný v týchto oblastiach:

  • Chráni naše kosti a zuby
  • Pozitívne pôsobí pri únave
  • Ovplyvňuje nervový systém
  • Je pomocníkom pri zlej nálade a duševnej nepohode
  • Pozitívne pôsobí na naše srdce a cievy
  • Blahodarne pôsobí na vlasy, nechty a pokožku

Toto je len pár účinkov maku na naše telo. Vyskúšajte ho sami a uvidíte, že vám v mnohom pomôže. Môžeme byť naozaj spokojní, že mak je súčasťou našej kultúry. Poznáme množstvo receptov, kde môžeme mak využiť. Napríklad pri príprave štrúdle, opekancov, šúľancov alebo pri jednoduchej príprave cestovín na sladko s makom. Deti tieto pochúťky milujú a vy im tak dáte zdravé látky, ktoré mak obsahuje. Tak neváhajte a pripravte si makovú dobrotu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dobry den, dakujem Vam za rychle vybavenei mojej objednavky. Oreganovy extrakt ma uz doma, vynikajuci.“

Martina