Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Účinky medu

Účinky medu

Sladký med plný prospešných látok možno mnohí z vás využívajú v kuchyni pravidelne napríklad aj ako sladidlo namiesto cukru do kávy, do rôznych zákuskov a dezertov alebo aj pri varení mäsa a niektorí sa s ním stretávajú len pár dní v roku možno len počas sviatkov. V súčasnosti počúvame zo všetkých strán, že včely, ktoré ho produkujú to majú na základe teplej zimy ťažké. Napádajú ich choroby a včelárstvo vo všeobecnosti je pre včelárov len akýmsi koníčkom, pretože vyžiť sa z toho nedá. Okrem toho, v našej krajine prevláda vandalizmus a mnohokrát sa stane, že včelár nájde svoje úle so včelstvom rozkopané a vyvrátené. Je ťažké to sledovať, keďže mnohokrát má včelár včelstvo umiestnené mimo svojho bydliska a musí za ním dochádzať autom v niektorých prípadoch aj niekoľko desiatok kilometrov. Tiež sa tu objavuje problém s postrekmi, či už lesnými alebo poľnohospodárskymi, ktoré v extrémnych prípadoch, dokážu včelstvo aj zabiť. Pravdou je, že ak zahynie posledná včela zahynieme všetci. Povedzme si preto v tomto článku, aké účinky na nás med má, čo obsahuje a kde ho môžeme v kuchyni i živote využiť.

Med

Med je vlastne sladká viskózna tekutina, ktorá má lepkavý charakter. Vytvárajú ho už spomínané včely a to zahusťovaním sladkých štiav z kvetov rastlín, teda zahusťovaním nektáru, ktorý zbierajú. Včely si vyrábajú med z dôvodu prečkávania zimy, dokážu vyrobiť obrovské množstvá medu, samozrejme všetko záleží od toho, aké sú vonku podmienky a ako na nich vplývajú. Med dokáže existovať v nezmenenom stave dlhšiu dobu v akejkoľvek teplote. Obsahuje obrovské množstvá cukru a na základe procesu zvaného osmolýza ničí baktérie, ktoré by ho teoreticky mohli počas doby skladovania napádať. Mnohí ľudia používajú med a aj iné produkty, ktoré vytvárajú včely na liečenie rôznych nepríjemností. Oblasť zaoberajúca sa liečením práve takýmito produktmi sa nazýva apiterapia.

Zloženie medu

Med obsahuje látky ako sú fruktóza, glukóza, maltóza, galaktóza, sacharóza a iné potrebné sacharidy, bielkoviny a vodu. Taktiež med obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálnych látok, enzýmov, hormónov a podobných látok, ktoré sú z mnohých hľadísk pre nás nevyhnutné a prospešné.

Účinky medu

Prvé zmienky o mede sa našli v písomnostiach z roku 2000 pred naším letopočtom. Presnejšie v egyptských rukopisoch, kde sa uvádzalo, že med je skvelým pomocníkom pri hojení rán. Avšak používal sa aj v mnohých iných kultúrach. Účinky medu úzko súvisia s rastlinou, z ktorej včely zberali nektár.

V súčasnosti môžeme jeho účinky zhrnúť takto:

  • Má antioxidačné účinky
  • Pôsobí na organizmus antibakteriálne
  • Posilňuje imunitu
  • Obnovuje ľudské tkanivá
  • Urýchľuje hojenie rán
  • Pomáha pri žalúdočných ťažkostiach
  • Pozitívne ovplyvňuje trávenie
  • Podporuje krvotvorbu
  • Pozitívne ovplyvňuje krvný tlak
  • Je pomocníkom pri kolísaní ph v organizme
  • Ovplyvňuje nespavosť
  • Je blahodarným pri nervozite, strese a zlej nálade

Ako ho skladovať

Med najčastejšie poznáme uskladnený v sklenených fľašiach, toto je jednou z alternatív. Taktiež ho môžeme uskladňovať v špeciálnych drevených nádobách, ktoré môžu byť zvnútra pokryté vrstvou propolisu. Okrem toho môžeme med uskladňovať v smaltovaných nádobách alebo keramických nádobách. Najoptimálnejšou teplotou pre uskladňovanie medu je teplota 4 - 14 °C. Ak sa nachádza v teplote 0 - 4 °C vtedy necukornatie. S cukornatením sa určite stretlo už mnoho ľudí. V takomto prípade dochádza k zhustnutiu medu a vytvoreniu akýchsi bielych hrúd v mede. Avšak cukornatenie nemá žiaden vplyv na kvalitu medu. Ak chceme scukornatený med priviesť opäť do tekutého stavu, zohrejeme ho vo vodnom kúpeli. Musíme to však robiť pri maximálnej teplote 44 °C.

Med je zázračným sladidlom z prírody. Môžeme ho využiť na mnoho spôsobov, či už pri varení alebo liečení virózy. Vždy bude pre nás prospešný a naše telo bude vďaka nemu vitálne. Skúste občas nahradiť sladenie nápojov cukrom super náhradou, ktorou bude med a uvidíte, že si ho zamilujete.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Pekny den vam prajem som velmi spokojna s rychlostou vybavenia objednavky aj s kvalitou vasich sluzieb a aj s vyrobkami ktore ponukate.“

Gresova Renata