Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaSladký med plný prospešných látok možno mnohí z vás využívajú v kuchyni pravidelne napríklad aj ako sladidlo namiesto cukru do kávy, do rôznych zákuskov a dezertov alebo aj pri varení mäsa a niektorí sa s ním stretávajú len pár dní v roku možno len počas sviatkov. V súčasnosti počúvame zo všetkých strán, že včely, ktoré ho produkujú to majú na základe teplej zimy ťažké. Napádajú ich choroby a včelárstvo vo všeobecnosti je pre včelárov len akýmsi koníčkom, pretože vyžiť sa z toho nedá. Okrem toho, v našej krajine prevláda vandalizmus a mnohokrát sa stane, že včelár nájde svoje úle so včelstvom rozkopané a vyvrátené. Je ťažké to sledovať, keďže mnohokrát má včelár včelstvo umiestnené mimo svojho bydliska a musí za ním dochádzať autom v niektorých prípadoch aj niekoľko desiatok kilometrov. Tiež sa tu objavuje problém s postrekmi, či už lesnými alebo poľnohospodárskymi, ktoré v extrémnych prípadoch, dokážu včelstvo aj zabiť. Pravdou je, že ak zahynie posledná včela zahynieme všetci. Povedzme si preto v tomto článku, aké účinky na nás med má, čo obsahuje a kde ho môžeme v kuchyni i živote využiť.
MedMed je vlastne sladká viskózna tekutina, ktorá má lepkavý charakter. Vytvárajú ho už spomínané včely a to zahusťovaním sladkých štiav z kvetov rastlín, teda zahusťovaním nektáru, ktorý zbierajú. Včely si vyrábajú med z dôvodu prečkávania zimy, dokážu vyrobiť obrovské množstvá medu, samozrejme všetko záleží od toho, aké sú vonku podmienky a ako na nich vplývajú. Med dokáže existovať v nezmenenom stave dlhšiu dobu v akejkoľvek teplote. Obsahuje obrovské množstvá cukru a na základe procesu zvaného osmolýza ničí baktérie, ktoré by ho teoreticky mohli počas doby skladovania napádať. Mnohí ľudia používajú med a aj iné produkty, ktoré vytvárajú včely na liečenie rôznych nepríjemností. Oblasť zaoberajúca sa liečením práve takýmito produktmi sa nazýva apiterapia.
Zloženie meduMed obsahuje látky ako sú fruktóza, glukóza, maltóza, galaktóza, sacharóza a iné potrebné sacharidy, bielkoviny a vodu. Taktiež med obsahuje veľké množstvo vitamínov, minerálnych látok, enzýmov, hormónov a podobných látok, ktoré sú z mnohých hľadísk pre nás nevyhnutné a prospešné.
Účinky meduPrvé zmienky o mede sa našli v písomnostiach z roku 2000 pred naším letopočtom. Presnejšie v egyptských rukopisoch, kde sa uvádzalo, že med je skvelým pomocníkom pri hojení rán. Avšak používal sa aj v mnohých iných kultúrach. Účinky medu úzko súvisia s rastlinou, z ktorej včely zberali nektár.
V súčasnosti môžeme jeho účinky zhrnúť takto:
Med najčastejšie poznáme uskladnený v sklenených fľašiach, toto je jednou z alternatív. Taktiež ho môžeme uskladňovať v špeciálnych drevených nádobách, ktoré môžu byť zvnútra pokryté vrstvou propolisu. Okrem toho môžeme med uskladňovať v smaltovaných nádobách alebo keramických nádobách. Najoptimálnejšou teplotou pre uskladňovanie medu je teplota 4 - 14 °C. Ak sa nachádza v teplote 0 - 4 °C vtedy necukornatie. S cukornatením sa určite stretlo už mnoho ľudí. V takomto prípade dochádza k zhustnutiu medu a vytvoreniu akýchsi bielych hrúd v mede. Avšak cukornatenie nemá žiaden vplyv na kvalitu medu. Ak chceme scukornatený med priviesť opäť do tekutého stavu, zohrejeme ho vo vodnom kúpeli. Musíme to však robiť pri maximálnej teplote 44 °C.
Med je zázračným sladidlom z prírody. Môžeme ho využiť na mnoho spôsobov, či už pri varení alebo liečení virózy. Vždy bude pre nás prospešný a naše telo bude vďaka nemu vitálne. Skúste občas nahradiť sladenie nápojov cukrom super náhradou, ktorou bude med a uvidíte, že si ho zamilujete.
„Chcem sa Vám poďakovať za rýchle vybavenie a dodanie objednávky-toto je jedna z ciest k úspechu. Ďakujem veľmi pekne a želám veľa spokojných zákazníkov.“