Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Účinky paradajok

Účinky paradajok

Mnohí z nás ich milujú, mnohí z dôvodu alergie alebo nevyhovujúcej chuti ich nenávidia. Chutné červené paradajky. Nedávno som o nich čítala, že sú „botoxovou bombou“, čo znamená, že v starostlivosti o pleť patria medzi top potraviny a skvele bojujú s prvými vráskami a dodávajú pleti život. Paradajky môžeme využívať hlavne v kuchyni na prípravu rôznych úžasných pokrmov a zároveň sú najdôležitejšou surovinou talianskej kuchyne, ktorá je v našej krajine veľmi obľúbená. Veľmi často konzumujeme napríklad pizzu alebo talianske cestoviny, kde paradajky nesmú chýbať. Paradajky nachádzame v obchodoch rôzne, kríčkové, slivkové, cherry paradajky, paradajky žltej farby alebo fialové paradajky. Ak ste však ochutnali paradajky vypestované na vlastnej záhrade, dobre viete, že kúpené sa s nimi jednoducho nedajú porovnávať a slnko im dalo tú najúžasnejšiu sladkú chuť. Je len na vás, aké máte radi, ale verte, jedzte ich veľa, pretože pre naše telo sú naozaj úžasné. Zistime spolu, v čom všetkom nám pomáhajú.

História paradajok

Paradajky podobne ako zemiaky sa k nám, do Európy dostali z Ameriky. Rastlina, na ktorej paradajky rastú, presnejšie Rajčiak jedlý - Solanum lycopersicum pochádza z Južnej a Strednej Ameriky. Od roku 200 pred naším letopočtom ich v Amerike kultivovali Mayovia a Aztékovia. Dlhú dobu sa viedli spory o názve rastliny a súčasný názov sa zaužíval až v 19. storočí. Taktiež bol rozporuplný fakt, či sa jedná o ovocie alebo zeleninu, ale napokon boli paradajky zaradené medzi zeleninu.

Rajčiak jedlý

Ako som už spomínala paradajky rastú na rastline Rajčiak jedlý, latinsky Solanum lycopersicum. Rastlina patrí do čeľade ľuľkovité - Solanaceae. Rastliny sú zvyčajne jednoročné, no vyskytujú sa aj dvojročné a viacročné rastliny. U nás sa prevažne pestujú jednoročné rastliny. Stonky tejto rastliny môžu dosahovať až výšku 4 metre. Rastlina potrebuje pri raste oporu, pretože má charakter plazivosti. Listy rastliny môžu nadobúdať dĺžku 10 až 30 centimetrov a šírku približne 8 centimetrov. Súkvetie rastliny pozostáva z 10 až 15 kvetov. Plody, paradajky sú červené a guľaté. Pri kultivovaných rastlinách dosahujú plody rastliny priemer až 10 cm, samozrejme vždy záleží od odrody, ktorú pestujeme. Po dozretí sú plody červené, ale poznáme aj odrody, pri ktorých sú dozreté plody žlté alebo oranžové dokonca aj fialové. Plody počas rastu majú na sebe chĺpky, ktoré v období dozrievania opadajú. Plody rastliny obsahujú veľké množstvo semienok a na povrchu plodu je lesklá a hladká šupka, ktorú vždy radšej skonzumujte než by ste ju mali ošúpať, pretože v nej sa nachádzajú veľmi prospešné látky. Vo vnútri je chutná červenkastá dužina.

Zloženie

Paradajky sú zázračné plody, ktoré obsahujú naozaj prospešné látky. V zložení paradajky nájdeme 90 percent vody, 5 percent sacharidov a 2,5 percenta bielkovín. Takže sa dá povedať, že pre ľudí, ktorí pravidelne cvičia je to dokonalá plodina. Ďalej obsahujú paradajky vlákninu, vitamíny ako napríklad vitamín A, C, rôzne druhy vitamínov zo skupiny B, vitamín E, beta karotén, draslík, vápnik, železo, horčík, fosfor, sodík. Okrem toho množstvo iných látok, ktoré svojimi účinkami perfektne pomáhajú.

Účinky paradajok

Paradajky nám pomáhajú v rôznych oblastiach, pozrime sa v ktorých:

  • Napomáhajú obnove buniek
  • Podporujú naše srdce a cievy
  • Zlepšujú imunitu
  • Majú pozitívne účinky na pleť
  • Zlepšujú trávenie a bojujú s tráviacimi ťažkosťami
  • Majú protizápalové a protiplesňové účinky
  • Pôsobia antioxidačne
  • Podporujú chudnutie
  • Majú odvodňovacie účinky

Pestovanie paradajok

Paradajky sú plodinami, ktoré budú rásť len vo veľkom teple. Vysádzajú sa preto v období mesiaca Máj. Rajčiak si najprv vypestujeme ako priesady v byte, potom ich vysádzame do záhrady. Rajčiak potrebuje poriadnu starostlivosť. Pôda, do ktorej rajčiaky sadíme by mala byť vopred pripravená a pohnojená, pretože rastlina potrebuje kvalitnú a výživnú pôdu. Jednotlivé korene by mali byť od seba vzdialené 30 až 40 centimetrov. Hlavne v letnom období polievame rajčiaky častejšie. Najdôležitejší je prísun vody v období tvorby plodov, pretože množstvo vody ovplyvňuje kvalitu a množstvo plodov. Ako som už spomínala, táto rastlina má plazivý charakter, a preto ju musíme podoprieť napríklad drevenými palicami. Plody by sa nikdy nemali dotýkať zeme, a preto by sme si mali dať záležať na konštrukcii, ktorá rastlinu podopiera.
Verím, že informácie, ktoré som vám priniesla vás inšpirovali nielen k pravidelnej konzumácii, ale aj k pestovaniu týchto zdravých rastlín. Paradajky si môžeme vychutnať v mnohých podobách a pre záhradkárov sú krásne červené plody tou najlepšou odmenou za starostlivosť o rastlinky. Tak sa nebojte a vypestujte si aj vy túto zdravú rastlinu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem vám veľmi pekne za naozaj rýchle vybavenie mojich objednávok :) ste super :) Balíček je vždy za jeden deň u mňa :) máte bohatý výber produktov za dobré ceny.“

Gabika