Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Účinky piva na ľudský organizmus

Účinky piva na ľudský organizmus

Pri hľadaní vhodnej témy pre napísanie článku som sa rozhodla rozobrať účinky piva na naše telo hlavne v súvislosti s tým, že počas víkendu som pozorovala v pivárni mnoho spokojných ľudí, ktorí si ním spestrili večer. Pivo je už dlhú dobu veľmi obľúbeným nápojom v našej krajine. V minulosti bolo obľúbené a ľudia vedeli, že pitie piva je zdravšie než pitie vody, pretože voda v ňom je prevarená, čo znižovalo riziko nakazenia sa chorobami prenášanými napríklad aj látkami vyskytujúcimi sa vo vode z prírodných zdrojov. Aj keď sa asi nikdy nevyrovnáme spotrebe našich bratov, vždy to bude osviežujúci nápoj, ktorý si dávame hlavne počas horúcich letných dní.
Nielen, že nás osvieži, ale hovorí sa, že jeho pitie počas letných dní nás chráni pred uštipnutím komárom. O pive sa často hovorí v súvislosti s mníchmi, ktorí ho varili a zaujímavosťou je zistenie, že sa vraj pivo varilo omnoho skôr než sa ľudia naučili piecť chlieb. Pivo je teda historický nápoj a v súčasnosti si ho môžeme vychutnať v mnohých podobách, napríklad ako pivo svetlé, tmavé, kvasinkové alebo ochutené. Dokonca sa nám na pulty obchodov vrátila aj sládková limonáda, ktorá sa kedysi bežne vyrábala a predávala. Poďme sa bližšie pozrieť na účinky piva a zistime, v čom nám pomáha.

História piva

Pivo je vlastne slabo alkoholický nápoj, ktorý je kvasený a vyrába sa z obilného sladu, vody a chmeľu pomocou pivovarských kvasiniek. Ako som už spomínala, pivo sa varí už od dávna a vraj sa varilo už 2000 rokov pred tým ako ľudia začali piecť chlieb. Najstaršia zmienka o pive je z roku 4000 pred naším letopočtom a zmieňuje sa o výrobe jačmenného piva v Mezopotámii. U nás patrí prvá zmienka roku 1080. V zakladacej listine Vyšehradskej kapitoly sa píše o pive, chmeli a troch sládkoch, ktorí pivo varili pre obce v okolí. Spojenie s mníchmi vzniklo v súvislosti s pôstom, ktorý bol hlavným dôvodom varenia piva. Práve pre ľahšie prekonanie pôstu mnísi pivo popíjali.

Zloženie piva

Pivo je zdravé, avšak treba ho konzumovať s mierou, pretože je to alkoholický nápoj a prehnané pitie s nami nemusí vždy robiť len dobre. Pivo obsahuje veľa vitamínov, z nich najvýznamnejšie sú vitamíny skupiny B, napríklad riboflavín, pyridoxín a podobne. Z minerálnych látok pivo obsahuje draslík, sodík, fosfor, vápnik, horčík, kremík, zinok, fluór a mnoho iných pre telo prospešných minerálnych látok. Okrem toho môže sa pivo pochváliť obsahom kyseliny listovej. Samozrejme okrem vymenovaných látok obsahuje množstvo iných, ktoré na nás blahodarne pôsobia.

Účinky piva

Keďže pivo obsahuje až 92% vody pri výbere alkoholických nápojov po ňom určite siahnite, pretože vám v prípade pitia piva nehrozí dehydratácia organizmu alkoholom. Pivo má pre nás skvelé účinky, pozrime sa aké.

  • Pozitívne ovplyvňuje trávenie
  • Pôsobí antistresovo a pozitívne ovplyvňuje nervovú sústavu
  • Je priaznivé pre pleť, vlasy a nechty
  • Blahodarne pôsobí na naše zuby a zabraňuje tvorbe zubného kazu
  • Pomáha vyplavovať toxické látky z organizmu
  • Pôsobí ako afrodiziakum
  • Znižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • Pôsobí antioxidačne
  • Pozitívne pôsobí na srdce a cievy
Tieto účinky sú vzhľadom na to, že pivo je nápoj alkoholický veľmi prospešné. Môžete si byť istí, že občasné vypitie piva je pre vás len a len dobré.

Druhy piva

Podľa chuti rozlišujeme sladké a horké pivá, podľa farby svetlé a tmavé pivá. Taktiež môžeme pivo hodnotiť z hľadiska obsahu alkoholu na silné a slabé pivá. Okrem toho môžeme pivo rozlišovať z rôznych iných hľadísk. Z hľadiska hmotnostných percent pôvodnej mladiny sa v našej krajine vyrábajú pivá: 4%, 7%, 8%, 10%, 11%, 12%, 13%, 14%, 16%, 20%. V tomto prípade je 10% klasické svetlé a tmavé čapované pivo, 11% je svetlý ležiak, 12% je svetlý aj tmavý ležiak, a vyššie uvedené percentá zaradzujeme do skupiny špeciálnych pív.
Či už si vyberiete tmavé alebo svetlé pivo, základom je, že ho vypijete od smädu, budete sa pri tom dobre cítiť a strávite čas so skvelými ľuďmi. Je dobré vedieť, že pivo má pre naše telo priaznivé účinky, avšak v žiadnom prípade to s ním netreba preháňať. Ak už sa však chcete opiť, vždy je lepšie to prehnať s pivom, než s iným alkoholickým nápojom. Pivo si udržiava svoju popularitu už od pradávna, tak nezabúdajme na tento chutný a osviežujúci nápoj a občas si doprajme jeho pozitívne účinky na naše telo.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Dakujem pekne za velmi rychlo vybavenu objednavku, ktora dosla v top stave. Vsetko precizne zabalene, som maximalne spokojna a dakujem krasne aj za mily darcek, ktory potesil, kedze som ho necakala :) Prajem Vam pekny den a vela spokojnych zakaznikov.“

Zuzana Vasilikova