Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Uhorky

Uhorky

Uhorky, najrozšírenejšie tekvicovité plodiny v našej krajine, poznáme všetci. Niektorí ich zbožňujú, iní nie sú schopní zvyknúť si na ich chuť. Okrem používania v jedlách sa často využívajú aj v kozmetike v podobe pleťových masiek a iných zdravých kúr. Uhorka je plodina, ktorá obsahuje obrovské množstvo vody, takmer žiadne kalórie a veľké množstvo biologicky aktívnych látok. V súčasnosti poznáme množstvo kultivarov týchto plodín, takže si môžeme vyberať naozaj z rôznych veľkostí, tvarov, druhov. Uhorka, ako som spomínala, neobsahuje takmer žiadne kalórie a v tomto smere je jednoznačným víťazom spomedzi všetkých druhov zeleniny. Nie len, že nám tak pomôže s chudnutím, ale hravo uhasí smäd, či už ju konzumujete vo forme zeleninového koktailu alebo šalátu. Poďme sa bližšie pozrieť na tento zázrak a zvyknime si na jeho melónovú chuť.

Odkiaľ pochádzajú?

Presne nie je stanovené odkiaľ dnešné uhorky pochádzajú. Avšak výskumníci a botanici predpokladajú, že ich domovinou by mohla byť východná India. Je tomu tak preto, lebo prvé písomné zmienky o tejto plodine boli nájdené práve v týchto oblastiach a to už 3000 rokov pred naším letopočtom. Neskôr ich začali pestovať Gréci a taktiež Rimania. Uhorka sa dá pestovať aj u nás, avšak začalo sa s tým až v stredoveku, pretože tieto plodiny sú citlivé na mrazy a potrebujú teplé podnebie. Sú schopné klíčiť až pri teplote 10 °C. V súčasnosti už tieto plodiny nájdeme na celom svete.

Zloženie uhoriek

Veľmi zaujímavá je na uhorkách samotná šupka. Obsahuje veľké množstvo vitamínu A, ktorý má za úlohu chrániť dužinu pred slnečným žiarením a voľnými radikálmi. Azda najdôležitejšou látkou v uhorkách je erepsín. Je to enzým, ktorý štiepi bielkoviny, taktiež zabíja baktérie a prečisťuje naše črevá. Ako som už spomínala, uhorka obsahuje obrovské množstvo vody. Jej podiel je až 95 percent. Z vitamínov obsahuje táto plodina okrem vitamínu A aj mnohé vitamíny zo skupiny B, ďalej vitamín C a vitamín E. Z minerálnych látok je uhorka bohatá na sodík, draslík, fosfor, horčík, železo a vápnik. Uhorka je skutočne prospešná a treba ju prijímať zvnútra a taktiež v podobe masiek a obkladov na pleť zvonka.

Účinky

Keďže je to skutočne nízko-kalorická a zdravá plodina, jej účinky budú taktiež skvelé. Pôsobí na nás v týchto oblastiach:

  • Pomáha lepšie využívať bielkoviny v organizme
  • Čistí črevá
  • Má laxatívne účinky
  • Detoxikuje organizmus
  • Pomáha pri chudnutí
  • Ovplyvňuje činnosť obličiek
  • Pozitívne pôsobí na močový mechúr
  • Posilňuje imunitu
  • Pozitívne vplýva na pokožku, vlasy a nechty
  • Zmierňuje problémy s očami
  • Je pomocníkom pri úpale

V kozmetike

Možno sa pýtate, ako sa dá taká uhorka použiť v kozmetike. Určite ste už mnohokrát vo svojom okolí alebo vo filmoch videli ženy s uhorkami na očiach. A robili správnu vec. Uhorka vďaka osmóze, čo je proces vyrovnávania tekutín, pomáha prúdeniu výživných látok do pleti. Taktiež pleť zvlhčuje a zásobuje potrebnými látkami. Uhorka taktiež zmierňuje opuchnuté oči. Takže ak máte trochu času a uhorku v chladničke, nakrájajte si ju na kolieska a doprajte svojej pleti chvíľu relaxu.

Uhorky sú skvelé v akejkoľvek forme. Ak chcete schudnúť, pustite sa do konzumácie tejto plodiny. Nielen, že vám pomôže schudnúť, ale taktiež dodá telu vodu a potrebné látky a skrášli vám pleť a vlasy. Uhorky netreba prehliadať a je dobré pripravovať si z nich najrôznejšie pokrmy alebo nápoje. Len zmenou jedálnička a zaradením práve takýchto potravín do stravovania, môžeme prospieť organizmu a náš život bude plný energie a elánu.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Zasielka prisla v poriadku.Velmi pekne dakujem za jej rychle dorucenie a darcek navyse.“

Morhac