Nie ste na BioCare.sk ešte registrovaný? Zaregistrujte sa a nakupujte so zľavami.
RegistráciaUhorky, najrozšírenejšie tekvicovité plodiny v našej krajine, poznáme všetci. Niektorí ich zbožňujú, iní nie sú schopní zvyknúť si na ich chuť. Okrem používania v jedlách sa často využívajú aj v kozmetike v podobe pleťových masiek a iných zdravých kúr. Uhorka je plodina, ktorá obsahuje obrovské množstvo vody, takmer žiadne kalórie a veľké množstvo biologicky aktívnych látok. V súčasnosti poznáme množstvo kultivarov týchto plodín, takže si môžeme vyberať naozaj z rôznych veľkostí, tvarov, druhov. Uhorka, ako som spomínala, neobsahuje takmer žiadne kalórie a v tomto smere je jednoznačným víťazom spomedzi všetkých druhov zeleniny. Nie len, že nám tak pomôže s chudnutím, ale hravo uhasí smäd, či už ju konzumujete vo forme zeleninového koktailu alebo šalátu. Poďme sa bližšie pozrieť na tento zázrak a zvyknime si na jeho melónovú chuť.
Odkiaľ pochádzajú?Presne nie je stanovené odkiaľ dnešné uhorky pochádzajú. Avšak výskumníci a botanici predpokladajú, že ich domovinou by mohla byť východná India. Je tomu tak preto, lebo prvé písomné zmienky o tejto plodine boli nájdené práve v týchto oblastiach a to už 3000 rokov pred naším letopočtom. Neskôr ich začali pestovať Gréci a taktiež Rimania. Uhorka sa dá pestovať aj u nás, avšak začalo sa s tým až v stredoveku, pretože tieto plodiny sú citlivé na mrazy a potrebujú teplé podnebie. Sú schopné klíčiť až pri teplote 10 °C. V súčasnosti už tieto plodiny nájdeme na celom svete.
Zloženie uhoriekVeľmi zaujímavá je na uhorkách samotná šupka. Obsahuje veľké množstvo vitamínu A, ktorý má za úlohu chrániť dužinu pred slnečným žiarením a voľnými radikálmi. Azda najdôležitejšou látkou v uhorkách je erepsín. Je to enzým, ktorý štiepi bielkoviny, taktiež zabíja baktérie a prečisťuje naše črevá. Ako som už spomínala, uhorka obsahuje obrovské množstvo vody. Jej podiel je až 95 percent. Z vitamínov obsahuje táto plodina okrem vitamínu A aj mnohé vitamíny zo skupiny B, ďalej vitamín C a vitamín E. Z minerálnych látok je uhorka bohatá na sodík, draslík, fosfor, horčík, železo a vápnik. Uhorka je skutočne prospešná a treba ju prijímať zvnútra a taktiež v podobe masiek a obkladov na pleť zvonka.
ÚčinkyKeďže je to skutočne nízko-kalorická a zdravá plodina, jej účinky budú taktiež skvelé. Pôsobí na nás v týchto oblastiach:
Možno sa pýtate, ako sa dá taká uhorka použiť v kozmetike. Určite ste už mnohokrát vo svojom okolí alebo vo filmoch videli ženy s uhorkami na očiach. A robili správnu vec. Uhorka vďaka osmóze, čo je proces vyrovnávania tekutín, pomáha prúdeniu výživných látok do pleti. Taktiež pleť zvlhčuje a zásobuje potrebnými látkami. Uhorka taktiež zmierňuje opuchnuté oči. Takže ak máte trochu času a uhorku v chladničke, nakrájajte si ju na kolieska a doprajte svojej pleti chvíľu relaxu.
Uhorky sú skvelé v akejkoľvek forme. Ak chcete schudnúť, pustite sa do konzumácie tejto plodiny. Nielen, že vám pomôže schudnúť, ale taktiež dodá telu vodu a potrebné látky a skrášli vám pleť a vlasy. Uhorky netreba prehliadať a je dobré pripravovať si z nich najrôznejšie pokrmy alebo nápoje. Len zmenou jedálnička a zaradením práve takýchto potravín do stravovania, môžeme prospieť organizmu a náš život bude plný energie a elánu.
„Ďakujem veľmi pekne za tovar, neprešlo ani 24 hodín a mala som ho doma. S takouto rýchlosťou vybavenia objednávky som sa ešte nestretla.“