Biocare
Tel. objednávky
0 0,00 €
Potraviny
Kozmetika a drogéria

Umelé sladidlo, aspartam

Umelé sladidlo, aspartam

Možno si to neuvedomujete, ale poznáme ho všetci. Umelé sladidlo aspartam ukryté v nespočetnom množstve potravín a nápojov. Na trh bolo uvádzané s porovnaním, pri ktorom sa chytáme za hlavu: „Bezpečný ako materské mlieko“. Je nevyhnutné informovať ľudí o negatívnych účinkoch, ktoré má toto syntetické sladidlo na ľudský organizmus a naučiť ľudí ako sa mu vyhnúť. Všetci ho milujú, pretože je prezentované ako cukor, ktorý neublíži, dodáva sladkú chuť skvelým pokrmom a výrobkom, ktoré všetci s radosťou konzumujú a pritom je to len látka, ktorá nám dokáže veľmi uškodiť. Určite aj teraz máte doma potraviny, ktoré túto látku obsahujú a konzumujete ich bez toho, aby ste o jej škodlivosti vedeli. Ak sa chcete dozvedieť viac a zabojovať proti konzumácii potravín obsahujúcich aspartam, práve pre vás je tento článok.

Aspartam

Táto látka, teda umelé sladidlo, bolo objavené v roku 1965 a po niekoľkoročných výskumoch sa dospelo k záveru, že táto látka patrí do zoznamu bojových chemických látok. Je poburujúce, že sa bez problémov dostal na trh a dnes sa z neho vyrába množstvo potravín. Označenie aspartamu na výrobkoch je E 951. Toto umelé sladidlo je najpoužívanejším umelým sladidlom na trhu vôbec a dokáže pokrmy osladiť 200krát silnejšie ako sacharóza. Avšak energetická hodnota je v prípade aspartamu rovnaká ako u sacharózy, no mnohokrát sa dočítame informácie o tom, že je nízkoenergetický. Je dokázané, že 60 kilogramový človek môže denne prijať 2,5 gramu aspartamu. Na trhu máme množstvo výrobkov, ktoré ho obsahujú, avšak v Spojených štátoch amerických je to až 6 000 výrobkov na trhu.

Reakcia na vysoké teploty

Aspartam je v podstate metylester kyseliny asparagovej a fenylalanínu. Je to látka, ktorá je málo odolná voči vyšším teplotám okolo 30°C, a v tomto momente začína uvoľňovať všetky svoje látky a rovnako aj metanol. Tento jav je veľmi nebezpečný, pretože vieme, že metanol je pre náš organizmus nesmierne nebezpečný. Je preto nevyhnutné nedržať sladené nápoje a iné výrobky, ktoré ho obsahujú, vo vysokých teplotách napríklad v lete v aute alebo na priamom slnku. Toto môže byť pre nás veľmi nebezpečné. Čo je zaujímavé, nesmie sa používať ani do kávy a čaju, pretože tieto nápoje sú horúce a rovnako sa nesmie pridávať do prípravy pokrmov, pretože sa varia a vzniká tam vysoká teplota, ktorá napomáha uvoľňovaniu nebezpečných látok. Najpoburujúcejšie na tom je to, že ho sami výrobcovia pridávajú napríklad do čajových zmesí, ktoré sú určené na prípravu čaju. Čo znamená, že uvoľňovanie nežiaducich látok je pri zakúpení tohto výrobku samozrejmé.

Tráviaci trakt s ním bojuje

V procese trávenia, je aspartam veľmi škodlivý. Keďže sa počas trávenia potravín, ktoré sme skonzumovali začína uvoľňovať metanol, fenylalanín a kyselina asparagová, môže to mať na náš organizmus katastrofálne následky. Na svete sú aj ľudia, ktorí trpia genetickou poruchou fenylketonúriou, a títo jedinci môžu mať po prijatí potravy, ktorá obsahuje aspartam fyzické alebo duševné poruchy a tieto poruchy môžu viesť až k mentálnej retardácii jedinca.

Ako sa prejavuje jeho účinok v našom tele?

Najprv sa zmienim o skutočnosti, že v súvislosti s aspartamom bolo vykonaných veľa štúdií, ktorých výstupom bolo zistenie, že táto látka zvyšuje chuť do jedla, teda narušuje schopnosť organizmu regulovať príjem stravy a výsledkom je tučnota a obezita. Okrem toho táto látka vyvoláva rakovinu, leukémiu, vznik nádorov. V Spojených štátoch amerických organizácia FDA - organizácia pre potraviny a lieky, vytvorila stránku, kde obyčajný spotrebitelia zadávajú nepríjemnosti spojené s konzumáciou potravín, ktoré obsahujú aspartam.
Uvedené poruchy:

  • Bolesti hlavy
  • Migréna
  • Nespavosť
  • Rozostrenie zraku
  • Podráždenosť
  • Úzkosť
  • Výpadky pamäte
Jediným efektívnym spôsobom ako bojovať s touto látkou je obmedziť jeho príjem. Ak máte pocit, že niektorá z komplikácií sa vyskytuje aj vo vašom prípade, obmedzte príjem potravín, ktoré túto látku obsahujú a pozorujte na sebe zmeny.

Výrobky, ktoré ho obsahujú

Z výrobkov na našom trhu, ktoré ho obsahujú sú to hlavne nízkokalorické produkty, pudingy, cukríky, jogurty, žuvačky, cukrovinky, čajové zmesi, ovocné nápoje, limonády, nealkoholické nápoje, ale aj ovocné pivo, multivitamínové šumivé tablety. Vo všetkých týchto výrobkoch sa aspartam nachádza.
Nenechajte výrobcov, aby zarábali na výrobkoch, kde sa pridáva aspartam, ale kupujte produkty v prípade ktorých ste si istí, že túto látku neobsahujú. Ľudské zdravie je najdôležitejšia vec, ktorú máme. Neotrávme sa nezdravými potravinami.

   


Odporučiť Biocare známemu

Napísali o nás

„Ďakujem, som spokojná s doručeným tovarom a s rýchlosťou vybavenia objednávky.“

Bertóková Beáta